2013-04-25 19:32:54
Φωτογραφία για Ο ΖΟΥΡΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΥΣ... ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΩΝ «ΑΙΩΝΙΩΝ»
Ο Ηλίας Ζούρος αναλύει στο "pamesports.gr" τους «τελικούς» των «αιωνίων» για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου (10-12/5).

Αναλυτικά:

Τον αποψινό (10 μ.μ., Novasports 2) του Παναθηναϊκού στην Βαρκελώνη με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και τον αυριανό (26/4, 9.45 μ.μ., ΝΕΤ) του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ απέναντι στην Αναντολού Εφές, αναλύει ο Έλληνας τεχνικός. Για τον αγώνα των «πρασίνων» επισημαίνει ότι θα παίξουν ρόλο οι προσωπικότητες των παικτών και ο έλεγχος του ρυθμού και για εκείνον του Ολυμπιακού ότι όλα αρχίζουν από το… μηδέν και πως οι ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να επιτρέψουν στην τουρκική ομάδα να βρει ρυθμό και να… χτίσει αυτοπεποίθηση στον αγώνα.

«Άμυνα, ριμπάουντ και ζώνη»

Η πρώτη ερώτηση, στον τέως προπονητή της Εθνικής ομάδας και Εφές, ήταν πόσο δύσκολος ψυχολογικά είναι ο αγώνας για τον Παναθηναϊκό στην επιστροφή της σειράς στην Βαρκελώνη. «Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός», απάντησε ο Ζούρος και εξήγησε ότι: 


«Στο υψηλότερο επίπεδο και σε αυτή την φάση της Ευρωλίγκας, όλες οι ομάδες έχουν την τύχη και την ικανότητα να νικήσουν».

- Πόσο δύσκολο αγωνιστικά είναι για τους «πράσινους» να νικήσουν στον «τελικό» της σειράς;

«Στην σειρά Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός η τακτική έπαιξε κυρίαρχο ρόλο. Έγιναν πολλές αλλαγές τακτικής και από τις δύο ομάδες και εκτιμώ ότι και οι δύο προπονητές θα δούλεψαν ιδιαίτερα στις λεπτομέρειες, στα προβλήματα και στις αδυναμίες, που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα τέσσερα ματς στο διάστημα, που μεσολάβησε μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου αγώνα. Οι δύο ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά και δεν νομίζω ότι θα έχουμε άλλες εκπλήξεις από πλευράς τακτικής στην αποψινή αναμέτρηση. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, θα παίξουν και οι προσωπικότητες των παικτών.

Εκτιμώ ότι και οι δύο ομάδες θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς είναι αγώνας, που δίνει την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ».

- Που θα κριθεί το αποψινό ματς;

«Για τον Παναθηναϊκό τρία είναι τα πολύ σημαντικά στοιχεία: Να παίξει πολύ καλή άμυνα, να πάρει τα ριμπάουντ και να επιτεθεί αποτελεσματικά απέναντι στην άμυνα ζώνης. Όταν ο Παναθηναϊκός παίζει καλή άμυνα μειώνει τις δυνατότητες της Μπαρτσελόνα να βρει ρυθμό και να δώσει ταχύτητα στο παιχνίδι. Τον Παναθηναϊκός τον συμφέρει να οδηγήσει το ματς στο «πέντε εναντίον πέντε»».

- Είπες προηγουμένως ότι θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι προσωπικότητες. Εννοείς των πρωταγωνιστών;

«Όχι, εννοώ όλων των παικτών, του συνόλου, που έχουν στην διάθεση τους οι δύο προπονητές. Όταν παίζεις ένα ματς στο όριο, τόσο καθοριστικό, είναι πολύ σημαντικό εάν κάποιος ή κάποιοι παίκτες υπερβούν τις δυνατότητες του, τα στάνταρ απόδοσης τους. Μπορούν να κάνουν την διαφορά. Και οι δύο ομάδες έχουν πολλούς ταλαντούχους παίκτες στην σύνθεση τους».

«Όλα αρχίζουν από το μηδέν»

- Για τον αγώνα του Ολυμπιακού τι έχεις να παρατηρήσεις;

«Δεν θα είναι εύκολος αγώνας για καμία από τις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχει το αβαντάζ της έδρας και της παρουσίας του κόσμου στο πλευρό του, αλλά από την άλλη πλευρά θα έχει σίγουρα πίεση για το αποτέλεσμα. Είναι αναμέτρηση, στην οποία δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και εκείνο, που μετράει είναι μόνο το αποτέλεσμα. Η νίκη. Η Αναντολού Εφές είναι ομάδα με μεγάλο επιθετικό ταλέντο. Δεν έχει τίποτε να χάσει, όπως εξελίχθηκε η σειρά, συνεπώς θα είναι «σκληρό» ματς και για τους δύο».

- Ποια είναι τα στοιχεία, που θα καθορίσουν τον νικητή;

«Ο Ολυμπιακός για να έχει την δυνατότητα να πετύχει την τρίτη νίκη, που χρειάζεται για να προκριθεί στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου, πρέπει να παίξει πολύ καλή άμυνα, ώστε να μην επιτρέψει στην Εφές, που είναι ομάδα με επιθετικό ταλέντο, όπως προανέφερα, να βρει ρυθμό και να… χτίσει αυτοπεποίθηση μέσα στο παιχνίδι. Πρέπει, επίσης, να είναι έτοιμος για επίθεση εναντίον άμυνας ζώνης της Εφές. Τα ριμπάουντ, επίσης, θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας».

- Η απόφαση του κόουτς Οκτάι Μαχμουτί να αφήσει εκτός ομάδας τον Σάσα Βούγιασιτς πως θα λειτουργήσει για την Εφές;

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα λειτουργήσει, αλλά συνήθως η απουσία ενός παίκτη συσπειρώνει την υπόλοιπη ομάδα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Οι παίκτες λειτουργούν πιο ομαδικά».

- Είπες προηγουμένως για το Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός, ότι κάθε ματς ξεχωριστό. Πόσο δύσκολο, ωστόσο, είναι για τον Ολυμπιακό να ξεπεράσει την ήττα στον τέταρτο αγώνα με τον τρόπο, που εκείνη ήρθε;

«Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε πάρει την νίκη στο τέταρτο ματς, αλλά σε αυτό το επίπεδο και σε αυτή την φάση, δεν μπορεί κανείς να στέκεται στο τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Το θέμα δεν είναι τι έχει συμβεί, αλλά ποιος θα προκριθεί στο Φάιναλ Φορ. Συνεπώς θεωρώ ότι είναι τελείως διαφορετικός αγώνας, όλα αρχίζουν από το μηδέν, είναι ένας «τελικός»».

- Θέλεις να προσθέσεις κάτι;

«Είναι ευχάριστο ότι δύο ελληνικές ομάδες διεκδικούν την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ. Δείχνει αυτό το γεγονός ότι το ελληνικό μπάσκετ παραμένει δυνατό και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες για την προσπάθεια τους. Μακάρι να προκριθούν και οι δύο στο Φάιναλ Φορ».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ