2013-04-24 13:02:35
Φωτογραφία για Η «ανταρσία» στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές
Πρόωρα εξαντλημένη μοιάζει η τρικομματική κυβέρνηση, με τους εταίρους να αναζητούν πλέον καθημερινά αφορμές για να υψώσουν το ανάστημα και να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Αν και κατά γενική εκτίμηση η χώρα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο όπου θα κριθεί εν πολλοίς αν το δράμα των τριών προηγούμενων χρόνων θα οδηγήσει σε ξέφωτο ή σε ακόμη μεγαλύτερο σκοτάδι, ιδίως από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύονται αντιδράσεις που μοιάζουν εφηβικές.

Γεμάτες ορμή, αλλά χωρίς ευδιάκριτη στόχευση. Το τοπίο στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο είναι τόσο τεταμένο που ορισμένοι δεν αποκλείουν, αν η κατάσταση δεν διαφοροποιηθεί, να μην αντέξει η κυβερνητική συνοχή πέραν του Ιουνίου και να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή.

Όλα αυτά, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση καλείται να επιδείξει ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απ ό,τι στο παρελθόν για να κερδίσει τα στοιχήματα που έχει βάλει και να μην δώσει μία κλωτσιά στην "καρδάρα" που με τόσο κόπο προσπαθεί να γεμίσει. 


Το χθεσινό, πιεστικό αίτημα του Βαγγέλη Βενιζέλου προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη  Στουρνάρα να περιλάβει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κυριολεκτικά εξόργισε τα κυβερνητικά στελέχη που δεν καταλαβαίνου «πού το πάει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε, για ευνόητους λόγους τα σχόλια, κυβερνητικά στελέχη θύμιζαν δεικτικά ότι ήταν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ που σκαρφάλωσε ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και αντιστοίχως ήταν ο Αντ. Σαμαράς που, προεκλογικά ακόμη, είχε δεσμευτεί για μείωσή του.

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν ακατανόητη την κίνηση του κ. Βενιζέλου να ζητήσει ουσιαστικά τη μονομερή προώθηση του ζητήματος, όταν είναι γνωστό ότι είναι από τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι του διαλόγου κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα τον Ιούνιο.

"Προσπαθούμε με τόσο κόπο να διατηρήσουμε την αξιοπιστία που κατακτήσαμε και ξαφνικά μας ζητείται να προβούμε σε μία πράξη που συνιστά παραβίαση της αμφίπλευρης εμπιστοσύνης" παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία αποδίδουν τον σχεδιασμό Βενιζέλου στο άγχος του να ανεβάσει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματός του και να διατηρήσει μία ευδιάκριτη θέση το πάζλ των εξελίξεων, ιδιαίτερα αν αυτές είναι θετικές και ευνοούν τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης θα πάρει το βράδυ το δρόμο για το κοινοβούλιο. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι παρά τις ενστάσεις, τις εντάσεις και τις διαφωνίες, καταρχήν από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία πάντως δεν αναμένεται να επαναλάβει τη στάση που είχε κρατήσει στα εργασιακά, το νομοσχέδιο-σκούπα θα υπερψηφιστεί.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν και ποιά κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα όσα προβλέπει, καθώς στην περίπτωση που συνεχιστεί η εικόνα που εκπέμπει η τρικομματική κυβέρνηση ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, είναι αμφίβολο θα μακροημερεύσει.

Νίκος Τριαντάφυλλος / newpost.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ