2013-04-24 12:46:56
Φωτογραφία για Σταματήστε επιτέλους!!!
Πραγματικά έχω κουραστεί να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια από αριστερά και από δεξιά... Όλο το κακό ξεκινάει από μερικούς μεγαλοδημοσιογράφους, κίτρινους, κιτρινόμαυρους κτλ. και καταλήγει σε σφαγή μεταξύ οπαδών - φιλάθλων. Ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του, ο καθένας τα βλέπει όπως θέλει, έχει γίνει αυτοσκοπός μας να δημιουργούμε επιχειρήματα για να μπορούμε... να την «πούμε» στον άλλον, να την πούμε στον διπλανό μας.

Ε, λοιπόν, θα παίξω και εγώ αυτό το παιχνίδι. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως είμαι κατά στο να αποκτήσει η ομάδα άλλο ΑΦΜ επίσης είμαι κατά, όλου αυτού του πανηγυριού που έχει στηθεί εδώ και μερικές ημέρες από δημοσιογράφους (που εν μέρει τους καταλαβαίνω γιατί βγάζουν το μεροκάματό τους από αυτό) και από διάφορους... Δημητρέλους.

Ναι ρε! Δεν θέλω να σωθώ έτσι, όχι μόνο εγώ αλλά η πλειοψηφία των ΑΕΚτσήδων γουστάρουμε καθαρά και σταράτα πράματα, πέσαμε αγωνιστικά και αν χρειαστεί να πάμε στη Γ' για να καθαρίσουμε και από τα χρέη ας πάμε
. Δεν θέλω να πέσει ο Άρης, όχι γιατί ξαφνικά τους συμπάθησα, αλλά έχω κατασταλάξει τι θέλω σαν ΑΕΚτσής και αυτό που θέλω είναι να μην είμαι μια ζωή κομπάρσος της Souper λίγδας, να μη με δουλεύουν οι δημοσιογράφοι, υποψήφιοι επενδυτές και διάφορα παλικαράκια που έχουν κάνει τσιφλίκι τους την ομάδα και έχουν διώξει τον αγνό ΑΕΚτσή απο το γήπεδο.

Πολλοί είναι εκείνοι που στάζουν δηλητήριο για την ομάδα μου, είτε φανερά είτε όχι, κάποιοι γράφουν διάφορα, κάποιοι τα κρατάνε για... καβάτζα, για μια ώρα ανάγκης ρε αδερφέ, να έχουμε να πούμε ένα επιχείρημα του κώλου κάποια στιγμή.   Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως οι πραγματικοί ΑΕΚτσήδες θα φανούν όταν η ομάδα πέσει στη Γ'. Καλά δε μιλάω για Μελισανίδη πλέον και δεν ελπίζω άλλωστε, επομένως ότι και αν γίνει με αυτόν δεν θα με χαλάσει.

Λοιπόν, για να καταλήξω σιγά-σιγά κάπου, θα σας πω ή μάλλον θα υπενθυμίσω, πως η ΑΕΚ ήταν, είναι  και θα παραμείνει η πιο αξιοπρεπής ομάδα στην Ελλάδα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας βάλουν στο ίδιο τσουβάλι με κάποια σωματεία που έχουν καταστρέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο, απλά θα καταλήγουν να λένε λόγια κενά.

Από τη μαύρη εκείνη νύχτα της 14ης Απριλίου, είχα γράψει πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για σάπιο πρωτάθλημα για παράγκες και χάρτινα πρωταθλήματα, γι΄αυτό δεν θα ξεφύγω άλλο, αλλά είπαμε, τα κάστρα πέφτουν από μέσα, μη τα ισοπεδώσουμε και όλα όμως Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω μερικά άρθρα που κάνουν λόγο για τα χρέη που έχουν δημιουργήσει κυρίως προς το δημόσιο πολλές ελληνικές ομάδες και όχι μόνο η ΑΕΚ η οποία εντάχθηκε το 2004 στο άρθρο 44 για να μπορέσει να επιβιώσει.  Να σημειωθεί πως μπορεί όπως αναφέρουν οι περισσότεροι να «ανακαλύφθηκε» από την ΑΕΚ να συμπληρώσω όμως πως δεν εφευρέθηκε για την ΑΕΚ... Δεν συζητάμε βέβαια το πόσοι «ανένταχτοι» μπήκαν ή προσπάθησαν να μπουν και εκείνοι στο άρθρο 44...

Στο άρθρο 44 ο Άρης!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο www.sport-fm.gr στις 10/11/2004

http://www.sport-fm.gr/article/2139

Με αισιοδοξία ατενίζει πλέον το μέλλον ο Αρης. Η αίτηση για υπαγωγή της ΠΑΕ στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 44 έγινε δεκτή, κάτι που σημαίνει πως περισσότερα από 6-7 εκατ. ευρώ διαγράφονται από τα χρέη των «κιτρίνων» κι απομένουν 2-3 εκατ. Βέβαιη η υπαγωγή και της ΑΕΚ στο ίδιο άρθρο μετά την εξέλιξη αυτή.

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τον Άρη, μετά την αποδοχή από το πρωτοδικείο, της αίτησης της ΠΑΕ, για υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 44. Μετά την εξέλιξη αυτή οι «κιτρινόμαυροι» καλούνται να πληρώσουν ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, αντί των 17 εκατομμυρίων που ήταν το συνολικό χρέος τους.

Συγκεκριμένα, τα οφειλόμενα προς ποδοσφαιριστές μειώνονται σε 10-20%, αυτά προς το δημόσιο στο 8% και στους λοιπούς πιστωτές στο 5% του συνολικού χρέους. Σε ότι έχει να κάνει με την οφειλή προς το ΙΚΑ, ο Άρης θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις βάση του διακανονισμού που έχει κάνει.

Οι Θεσσαλονικείς καλούνται να αποπληρώσουν το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ σε δέκα χρόνια με ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, που θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2005. Ευχαριστημένος από τις εξελίξεις αυτές έμεινε και ο Γιώργος Χατζάρας, καθώς ο Άρης μπορεί να προχωρήσει και σε μεταγραφές.

Τόσο οι άνθρωποι του Άρη, όσο και ο κόσμος τους, μαζεύτηκαν στην προπόνηση της Τετάρτης (10/11) να γιορτάσουν τη σημαντική εξέλιξη, ενώ την Πέμπτη η προσωρινή διοικούσα επιτροπή θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να μιλήσει για την εξέλιξη αυτή. Παράλληλα, ήδη βρίσκεται στα «σκαριά» συμφωνία με τέσσερις χορηγούς που θα αποφέρουν στα ταμεία της ΠΑΕ ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το Λαϊκό Λαχείο, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και την TELLAS. 

Απόσπασμα από kathimerini.gr

Στόχος η θεμελίωση μιας σύγχρονης προπτωχευτικής διαδικασίας 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 31/10/2004  στη kathimerini.gr

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_3_31/10/2004_121712

Tου Xάρη Oικονομόπουλου Δικηγόρου

Λίγα ενάριθμα νομοθετήματα έχουν γίνει τόσο ευρέως γνωστά, όσο το άρθρο 44 του N. 1892/90. Mόνον, ίσως, ο νόμος 4000 «περί τεντιμποϊσμού» και το περίφημο 1-1-4 είχαν στην εποχή τους αντίστοιχη αναγνωρισιμότητα. Πριν από την προσφυγή της ΠAE AEK και, αργότερα, της ΠAE Aρης στην ειδικότερη νομοθετική ρύθμιση που εισήγε στο ελληνικό δικαιικό σύστημα το «άρθρο 44» – ρύθμιση που προκρίνει την εξυγίανση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων σε αντίθεση με το παρωχημένο ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα στις HΠA πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο επιχειρούσε να προστατεύσει τους πιστωτές υπερχρεωμένου εμπόρου – η εφαρμογή του άρθρου 44 απετέλεσε εργαλείο εξυγίανσης εκατοντάδων επιχειρήσεων με σημαντική ωφέλεια για την οικονομία της χώρας. Eνδεικτικά αναφέρονται ο περιπτώσεις της AΓET Hρακλής, του Mπουτάρη, του Kαμπά, της ESKIMO, της ΔANE, του Ξιφία κ.ά.

Tο άρθρο 44Tι λέει, όμως, το περίφημο αυτό άρθρο 44; Λέει, απλώς, ότι όταν μια εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τέτοια ώστε να απειλείται η επιβίωσή της, οι συμφωνίες πιστωτών και επιχείρησης που ρυθμίζουν ή περιορίζουν χρέη της δεσμεύουν και τους μη συμβεβλημένους πιστωτές (το Δημόσιο, τις τράπεζες, προμηθευτές κ.λπ.), εφόσον οι συμβεβλημένοι πιστωτές εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων και συναινεί η πλειοψηφία των μετόχων. H συμφωνία πιστωτών και επιχείρησης οφείλει να επικυρωθεί από το αρμόδιο Eφετείο, το οποίο καλείται αποκλειστικά και μόνο να διαπιστώσει, σε ασφυκτικά μάλιστα, για την ελληνική δραστηριακή πραγματικότητα, χρονικά περιθώρια, εάν συντρέχουν ή δεν συντρέχουν συγκεκριμένες και, κατά το μάλλον ή ήττον, ανεπίδεκτες ερμηνείες, αντικειμενικές προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 44 ν. 1892/90.

Διατάξεις σαν κι αυτές του άρθρυ 44 υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα δίκαια, το αγγλικό, το γερμανικό, το ελβετικό, το ιταλικό κ.ά. H πιο γνωστή βέβαια είναι αυτή του «Chapter 11» στις HΠA, βάσει του οποίου το τελευταίο μόνο δωδεκάμηνο προστατεύονται πάνω από 11.000 επιχειρήσεις. Tο Chapter 11, ο πρόδρομος του δικαίου εξυγίανσης των επιχειρήσεων διεθνώς, έχει τις ρίζες του σε νομοθετήματα του τέλους του 19ου αιώνα, όταν οι εταιρείες σιδηροδρόμων στις HΠA αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσχέρειες και η επαπειλούμενη πτώχευσή τους διακύβευε ζωτικά συμφέροντα της οικονομίας των HΠA και πλήθος θέσεων εργασίας.

Ωρα αναμόρφωσης

O ν. 1892/90 ψηφίστηκε από κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας ως διάδοχος ρύθμιση του N. 1386/83. O τελευταίος προέβλεπε την περίφημη «κοινωνικοποίηση» των προβληματικών επιχειρήσεων, θεσμό που τόσα δεινά σώρευσε στην ελληνική οικονομία. Tο άρθρο 44 N. 1892/90, μπορεί να πει κανείς ότι ως μεταβατική ρύθμιση, ήταν επιτυχής. Δεκαπέντε χρόνια μετά έχουν αναδειχθεί σημαντικές στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες τόσο στο γράμμα όσο και στην εφαρμογή του μεταβατικού αυτού θεσμικού πλαισίου.

Oι πτωχεύσεις μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως της Parmalat, της Cirio και της Alsthom, ώθησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες προς την αναμόρφωση του πτωχευτικού τους δικαίου. Στην Eλλάδα διαγράφεται πλέον ως απαραίτητη η τροποποίηση του άρθρου 44 του N. 1892/90. Στόχος δεν είναι βέβαια, όπως παρελκυστικά σε τέτοιες περιπτώσεις προτάσσεται ως δίλημμα, να ευνοηθούν «κακοπληρωτές» και να αδικηθούν οι «συνεπείς». Στόχος είναι η άρση των δυσλειτουργιών του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και η θεμελίωση μιας σύγχρονης προπτωχευτικής διαδικασίας. Προς το συμφέρον των εργαζομένων, των πιστωτών και της εθνικής οικονομίας. Προς το καλό της «τσέπης» κάθε φορολογούμενου Eλληνα.

Οι «αμαρτωλές» ρυθμίσεις χρεών

Πώς το ελληνικό Δημόσιο ξεχρέωσε ομάδες, πολλές από τις οποίες συνεχίζουν να «παράγουν» οφειλές

10/1/2010 http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_columns_2_10/01/2010_386195

Toυ Θανου Mπλουνα

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει συναίνεση από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους κοινωνικούς φορείς για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος λόγω του υψηλού ελλείμματος και προσπαθεί να μαζέψει χρήματα από παντού, ο… κλάδος των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών (ΑΑΕ) παρότι διαχρονικά ωφελείται από χαριστικές ρυθμίσεις συσσωρευμένων χρεών στο Δημόσιο που απλόχερα προσφέρονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις φαίνεται ότι ζει στη… στρατόσφαιρα.

Τον προηγούμενο μήνα δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους που λίγα χρόνια πριν εισήλθαν και μάλιστα κατόπιν πιέσεων σε διαδικασία ρύθμισης των χρεών τους, αποκαλύπτουν ότι και πάλι παράγουν χρέη.

Οι διοικούντες την ΠΑΕ ΑΕΚ που περιπετειωδώς μπήκε στο περίφημο «άρθρο 44» το 2004 και σχεδόν εκμηδένισε τις οφειλές της, διαπραγματεύτηκαν πρόσφατα την πώλησή της στον Μπομπ Κοζώνη υπό το βάρος χρέους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προφανώς δημιουργήθηκε από το 2004 έως σήμερα.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την άλλη, δήλωσε παρούσα σε δύο ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο το 2004 και το 2007. Ομως, ο νέος πρόεδρος Ζ. Βρύζας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα των χρεών αποκαλύπτοντας πως ο Θ. Ζαγοράκης είχε βρει λύση (σ.σ. όπως και το 2007) αλλά λόγω των πρόσφατων εθνικών εκλογών ο υπουργός άλλαξε και η λύση δεν προχώρησε αλλά… αναζητείται.

Στη ιστορία των νομοθετικών ρυθμίσεων χρεών των ΑΑΕ ευνοημένες είναι πάντα οι ομάδες, ενώ… μείον βγαίνει το δημόσιο ταμείο.

Αρχή με Ολυμπιακό

Η πρώτη μεγάλη και ειδική ρύθμιση ήταν αυτή που έγινε για την ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1992, με την οποία… «ρυθμίστηκαν» μεγάλα χρέη που είχαν δημιουργηθεί.

Στον αθλητικό νόμο του 1999, επί υπουργίας Ανδρ. Φούρα, προβλέπεται η «διαδικασία εκκαθάρισης». Οι ομάδες που υποβιβάζονται στη Δ΄ Εθνική και από επαγγελματικές γίνονται ερασιτεχνικές μπαίνουν σε αυτήν και απαλλάσσονται από τα χρέη τους. Σε αυτήν τη διαδικασία μπήκαν οι Απόλλων Θ. (2009), Προοδευτική (2007), Ακράτητος και Πανηλειακός (2006), Αθηναϊκός (2003).

Το 2001 επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου η εκκαθάριση έγινε «ειδική». Προβλεπόταν ότι οι ομάδες που θα επιλέξουν να υπαχθούν σε αυτήν θα σβήσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο και σε τρίτους χωρίς όμως να χρειαστεί να πέσουν στην Δ΄ Εθνική! Ο νέος νόμος διασφάλιζε την αγωνιστική τους παρουσία στην ίδια κατηγορία, μεταβίβαζε τη διοίκηση στο ιδρυτικό σωματείο και απέκλειε ως νέους αγοραστές τους πρώην κατόχους έως και του 10% των μετοχών. Την «ειδική εκκαθάριση» εκμεταλλεύτηκαν οι ΠΑΕ Πανιώνιος, Καβάλα, Λάρισα και οι ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής, Πανιώνιος, Λάρισα.

Το 2004 είναι η χρονιά του «άρθρου 44», του νόμου 1892/90 ο οποίος «ανακαλύφθηκε» από την ΠΑΕ ΑΕΚ για να σβηστούν τα χρέη. Σύμφωνα με αυτό αν το 60% των πιστωτών συναινέσει οι οφειλές μειώνονται σε ποσό που θα συμφωνηθεί χωρίς οι υπόλοιποι να μπορούν να διαφωνήσουν. Βασικοί πιστωτές ήταν η ENIC, η NETMED και το Δημόσιο που δεν εκπροσωπήθηκε στην τελευταία συζήτηση της υπόθεσης στο Εφετείο παρότι του οφείλονταν 30 εκατ. ευρώ.

Τη θύρα του «άρθρου 44», πριν κλείσει οριστικά, πρόλαβαν ανοιχτή και εισήλθαν σε αυτή οι ΠΑΕ Αρης και ΟΦΗ.

Το καταφύγιο του «πτωχευτικού κώδικα»

Το νέο καταφύγιο των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών που θέλουν να «ρυθμίσουν» τα χρέη τους λέγεται «πτωχευτικός κώδικας». Εκεί προσέφυγε η ΚΑΕ ΑΕΚ παγώνοντας για χρονικό διάστημα δύο ετών τις οφειλές σε τρίτους και τον ίδιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει και η Νίκη Βόλου που έχει χρέη για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ σε παλιούς ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Στο τελευταίο Δ.Σ. της ΕΠΟ που διεξήχθη στις 15 Δεκεμβρίου το θέμα της Νίκης Βόλου συζητήθηκε, αφού κατατέθηκε προσωρινή διαταγή από δικαστήριο κατόπιν προσφυγής του συλλόγου.

Τα μέλη του Δ.Σ. και ο εκπρόσωπος του ΠΣΑΤ αντέδρασαν αφενός διότι όπως υποστηρίχθηκε «απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια» και αφετέρου -και αυτό είναι το σημαντικότερο- διότι όπως ελέχθη υπάρχουν πληροφορίες ότι τον ίδιο δρόμο σκέπτονται ν’ ακολουθήσουν κι άλλες πέντε - έξι ομάδες από την ΑΕΚ μέχρι την Καλλιθέα, ώστε με αυτό τον τρόπο να παγώσουν τα χρέη τους και να κερδίσουν χρόνο ώστε να κάνουν ρυθμίσεις.

Μάλιστα η ΕΠΟ προκειμένου να πιέσει και τη Νίκη Βόλου να αποσύρει την αίτησή της από το δικαστήριο και παράλληλα να λειτουργήσει παραδειγματικά για άλλους συλλόγους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αρχικά δεν όρισε διαιτητή για τον αγώνα της ομάδας την προσεχή Κυριακή, κάτι που έκανε την περασμένη Πέμπτη όταν πήρε εγγυήσεις για διακανονισμούς των χρεών.

Οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις Ορφανού

Το 2004 παράλληλα με το «άρθρο 44» υπήρξε νέα νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση χρεών. Επί υπουργίας Γ. Ορφανού πέρασε από τη Βουλή άρθρο που ρύθμιζε τα χρέη των ΑΑΕ προς την εφορία και το ΙΚΑ. Η ρύθμιση προέβλεπε την καταβολή 120 δόσεων και τη διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Στη ρύθμιση αυτή υπήχθησαν αρκετές ομάδες όλων των κατηγοριών (περίπου 30) μεταξύ άλλων οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλής.

Ομως επειδή κάποιες, όπως ο ΠΑΟΚ, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και επιπρόσθετα δεν υπήρχαν πια οι λύσεις του «άρθρου 44» και της «ειδικής εκκαθάρισης», το 2007 έγινε νέα ρύθμιση στην ήδη υπάρχουσα με ακόμη ευνοϊκότερους όρους.

Προέβλεπε τη διαγραφή του 80% των προστίμων που έχουν επιβληθεί λόγω εκπρόθεσμης καταβολής των οφειλομένων.

Πολλές από τις ομάδες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση του ’04 εντάχθηκαν και στη βελτιωμένη version του ’07...

Δικαιολογώντας τις ρυθμίσεις ο κ. Ορφανός είχε υποστηρίξει ότι αποτελούν τον τρόπο προκειμένου να εισπραχθούν πολλά χρήματα που σε αντίθετη περίπτωση θα χάνονταν.

Ασυμβίβαστος - Goal24news.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ