2013-04-23 12:26:04
Φωτογραφία για Hλεία: Κραυγή αγωνίας από τους φραουλοπαραγωγούς
«Κόκκινο» χτυπά πλέον η αγωνία των φραουλοπαραγωγών της Βουπρασίας που βλέπουν τις εξαγωγές να έχουν «παγώσει», τη συγκομιδή να έχει σταματήσει, εξαιτίας των ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας και την «αγορά» του Πάσχα να… χάνεται, αν δεν βρεθεί άμεση λύση προκειμένου να ξαναμπούν τα «γρανάζια» της καλλιέργειας και της εμπορίας της φράουλας στις θέσεις τους.

Από σήμερα κιόλας οι παραγωγοί ενώνουν τις «δυνάμεις» τους με το Επιμελητήριο, τους βουλευτές της Ηλείας, την Τοπική αλλά και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε μια «μάχη χαρακωμάτων» προκειμένου να αποκατασταθεί το «όνομα» της περιοχής και της φράουλας.

Την Παρασκευή ετοιμάζεται ένα πρώτο ραντεβού με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, ενώ τα μεγάλα «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν άμεσα είναι πολλά!

«Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα περιστατικό που στιγμάτισε μια περιοχή που κατάφερε, με έναν φοβερό αγώνα, να ανεβάσει το προϊόν της φράουλας εκεί που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί» είπε ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης και συνέχισε: «Ένα περιστατικό κόντρα στο 97% των παραγωγών που με μόχθο και ροζιασμένα χέρια δουλεύουν κάθε μέρα κάτω από το βάρος των χρεών και των δανείων στην τράπεζα».


«Υπάρχει καθυστέρηση της Πολιτείας αλλά και μεγάλη ευθύνη στους αυτοδιοικητικούς που δεν έκαναν τις παρεμβάσεις εκείνες ώστε να δοθούν λύσεις» τόνισε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Πάνος Δημητρόπουλος, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν αποφευχθούν πολλά πράγματα. Το πρόβλημα προϋπήρχε. Ίσως να μη φτάναμε εδώ αν υπήρχε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας».

«Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος του προϊόντος και των παραγωγών. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχονται οι παραγωγοί» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γεράσιμος Βαγγελάκος και συνέχισε: «Η πολιτεία πρέπει να δράσει γρήγορα, πολύ γρήγορα».

Ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος είπε: «Έχουμε ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των μεταναστών και οι κυβερνήσεις, που μέχρι τώρα βολεύονταν από αυτή την κατάσταση, προσπαθούν να τα κουκουλώσουν με αποτέλεσμα στο τέλος να μη γίνει τίποτα».

«Ας νομιμοποιήσει πρώτα η πολιτεία τους εργάτες και ύστερα να κάνει ελέγχους» τόνισε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σάμαρης, ενώ τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Τσιρίκος είπε: «Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να βρεθούμε στο πλευρό των παραγωγών γιατί θέλουμε δεν θέλουμε οι συνέπειες μας αφορούν όλους. Η φράουλα είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν που διαμορφώνει το ΑΕΠ της χώρας».

«Ήμουν από τους πρώτους παραγωγούς που έφεραν πριν από 40 χρόνια τη φράουλα στην περιοχή. Έχυσα ιδρώτα και αίμα για αυτή την καλλιέργεια» είπε με δάκρια στα μάτια ο παραγωγός κ. Κώστας Βραχνής και συνέχισε: «Δημιουργήθηκαν επιχειρήσεις εδώ, εξαγωγές τα οποία η πολιτεία τα περιφρόνησε. Γιατί;»

«Έρχεται η νέα καλλιεργητική περίοδος και πραγματικά αναρωτιέμαι, ποιος θα ρισκάρει να καλλιεργήσει και πάλι φράουλες κυνηγημένος;» είπε ο παραγωγός κ. Μπάμπης Κυριαζής και συνέχισε: «Ήρθε η ώρα όλα τα κόμματα της βουλής να συνεργαστούν, να δουν το θέμα σοβαρά και να δώσουν λύσεις».

«Το προϊόν κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια. Και μιλάμε για ένα νωπό προϊόν, δεν μιλάμε για λάδι να το βάλουμε στο μπουκάλι» είπε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών «Ήλιδα» κ. Γιώργος Μπαμπουσκάκης και συνέχισε:

«Πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η φετινή καλλιέργεια και να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις επόμενες χρονιές. Η φράουλα της Μανωλάδας δεν έφτρασε τυχαία εδώ που έφτασε, είναι η πρώτη σε ποιότητα. Δεν την τρομάζουν τα μποϊκοτάζ! Δεν μπορούμε όμως να μαζεύουμε φράουλες με τσιλιαδόρους. Θέλουμε νόμιμες λύσεις, νόμιμους εργάτες».

«Είναι ντροπή η πολιτεία να κυνηγά τους αγρότες» είπε τέλος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταφιδοκάμπου κ. Γεώργιος Αλεβιζόπουλος, ενώ τα παραπάνω ζητήματα καυτηριάστηκαν και από άλλους, μικρούς κυρίως, παραγωγούς της περιοχής.

Οι θέσεις των βουλευτών

«Χρειάζονται άμεσες ενέργειες, σε συνεννόηση πάντα μαζί σας, προκειμένου αύριο κιόλας να μεταφέρουμε τις προτάσεις σας στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες» είπε η βουλευτής κα. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και συνέχισε: «Το υπουργείο εξωτερικών έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην δυσφήμηση που δέχτηκε όλες αυτές τις μέρες η περιοχή. Η ομάδα μου μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Έχω ήδη μιλήσει με δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ προκειμένου να ανατρέψουμε όλο αυτό το άσχημο κλίμα. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα, άμεση αντίδραση και μεσοπρόθεσμη στρατηγική δημιουργώντας έναν κώδικα συμπεριφοράς προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα προϊόν άκρως ανταγωνιστικό σε πολύ καλή τιμή».

«Ο τόπος μας και η χώρα μας δυσφημήστηκαν στη υφήλιο» είπε ο βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος και συνέχισε: «Πρέπει να εργαστούμε όλοι για την ανατροπή και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Πρέπει να αναθεωρήσουμε την παλιά πρόταση του κ. Γιάννη Κουτσούκου και να προχωρήσουμε. Χωρίς οικονομικούς εργάτες δεν μπορεί να συνεχιστεί η καλλιέργεια και βλέπω σε τι κατάσταση βρίσκεστε εδώ και 4 ημέρες. Η παραμονή, η στέγαση και η υγιεινή των εργατών είναι τα σημαντικά ζητούμενα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος είπε: «Η πρόταση που είχα κάνει αφορούσε στη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών χωρίς γραφειοκρατία και κόστος, από τους εργοδότες που τους απασχολούν με μια απλή αίτηση στο Αστυνομικό Τμήμα. Ο εργάτης καταγράφεται, νομιμοποιείται, παίρνει ΑΜΚΑ, ασφαλίζεται και όσο καιρό εργάζεται βγαίνει από το καθεστώς της απέλασης. Βρισκόμαστε όμως πλέον σε άλλο κυβερνητικό τοπίο και για να προχωρήσουμε θέλουμε εκτός από την θετική ψήφο των κομμάτων της συμπολίτευσης, τη θετική ψήφο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

«Η μάχη που ξεκινά για την αποκατάσταση του ονόματος της περιοχής και την προστασία του προϊόντος της φράουλας δεν είναι μια απλή μάχη αλλά μάχη χαρακωμάτων» είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Νικολούτσος και συνέχισε: «Το προϊόν της φράουλας δεν έχει φτάσει τυχαία εδώ που έχει φτάσει μέχρι σήμερα. Η περιοχή όμως κατασυκοφαντήθηκε.

Στάθης Πουλιάσης -patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ