2013-04-23 10:32:52
Φωτογραφία για Τα παρασκήνιο της υπόθεσης Κικίλια - Παραιτείται ή όχι..., και γιατί...???
Της Ρούλας Σαλούρου

  

Ένας ακόμη πονοκέφαλος προστέθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση, εν μέσω ενός καυτού δεκαημέρου, όπου πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση,

να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, να τρέξουν ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί ο ανασχηματισμός Προάγγελος για τα προβλήματα ενόψει του ανασχηματισμού, εφόσον κι όταν αυτός γίνει, θεωρήθηκε από πολλούς η τροπή που πήρε χθες, μια προειλημμένη απόφαση για την αντικατάσταση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι δεν υπάρχει... χημεία μεταξύ του διοικητή Ήλία Κικίλια και του προϊστάμενου του, υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Όταν λοιπόν, χθες το πρωί, ο διευθυντής του κ. Βρούτση τηλεφώνησε στον κ. Κικίλια να τον ενημερώσει ότι πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του, για πολλούς θεωρήθηκε ως «νίκη» του υπουργού έναντι του διοικητή.


Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μάλιστα, υποστήριζαν ότι ο διευθυντής του υπουργού μετέφερε την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα αλλά και πληροφορίες, θρυαλλίδα για την εσπευσμένη ανακοίνωση, ήταν το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων που προέρχονται από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο. Τα βασικά σημεία του προγράμματος που από τα μέσα Μαρτίου ο κ. Κικίλιας έχει καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας είναι η πεντάμηνη απασχόληση με μηνιαίες αποδοχές έως 490 ευρώ, μέσω της τοποθέτησης ανέργων σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας. Ενδιάμεσοι φορείς υλοποίησης θα ήταν οι δήμοι. Το πρόγραμμα θεωρήθηκε «ρουσφετολογικό», χωρίς βέβαια να έχει υποκατασταθεί από κάποιο άλλο, παρότι η στήριξη της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας που πλήττεται απόλυτα από την κρίση, αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το ίδιο διάστημα, και ενώ ο ΟΑΕΔ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της αύξησης των απαιτούμενων κονδυλίων για επιδόματα ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας έστελνε  δημόσια, επίσημη επιστολή προς τον κ. Κικίλια, ζητώντας του να ετοιμάσει άμεσα το καινούργιο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τη φετινή σεζόν...

Από την πλευρά του διοικητή, η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν το αίτημα για αλλαγή δύο Διευθυντών σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, τους οποίους ο κ. Κικίλιας θεώρησε ικανότατους και αρνήθηκε να τους αλλάξει...

Από το Μαξίμου, κάνουν λόγο για έλλειμμα συνεννόησης του διοικητή με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ενώ κάποιοι κατηγορούν τον κ. Κικίλια για «πλήρη αυτονόμηση». 

Η προσπάθεια αποπομπής του Ηλία Κικίλια βρίσκεται στον αέρα

Αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση της εντολής παραίτησης, υπήρξε παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος και είχε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Αντίστοιχα έντονη δυσαρέσκεια  εκφράστηκε και από την ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης συνομίλησε για το θέμα με τον Χρ. Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ.

Παρ’ ό,τι πηγές από το Μαξίμου ήθελαν το θέμα να έχει συζητηθεί   στη σύσκεψη των αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Ηλίας Κικίλιας παραμένει στη θέση του μέχρι  νεωτέρας... Πηγές του υπουργείου Εργασίας επιμένουν ότι ο Κικίλιας θα φύγει τις επόμενες ημέρες...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η... χρυσή τομή μεταξύ της τρικομματικής κυβέρνησης βρέθηκε στο να παραμείνει ο διοικητής στη θέση του, μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - σκούπα, αυτή την εβδομάδα, στη Βουλή, με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κικίλιας είναι στον ΟΑΕΔ από το 2009, ενώ για την παραμονή του στην Κυβέρνηση Σαμαρά, τον πρώτο λόγο είχαν οι κοινωνικοί εταίροι όσο και  ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, καθώς η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που τον έχει... «χρεωθεί» επισήμως στη διαδικασία της ποσόστωσης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να επιλέγει να διατηρήσει στη θέση του Διοικητή του ΙΚΑ τον  Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Αλλά και εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, στο άκουσμα της είδησης  περί παραίτησης του διοικητή του ΟΑΕΔ, εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, υποστηρίζοντας ότι ο Κικίλιας έχει αποδείξει την αξία του και ότι έχει επιλεγεί στη θέση αυτή με αξιοκρατικά κριτήρια.

Στο παρελθόν, είχε επιδιωχθεί ξανά  να αλλάξει η διοίκηση του ΟΑΕΔ με το μέγαρο Μαξίμου και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προτείνονται διάφοροι υποψήφιοι. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Το γεγονός ότι, ο κ. Βρούτσης, χθες, προχώρησε στην κοινοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης, σημαίνει για κάποιους ότι το ΟΚ είχε δοθεί, παρά τις φωνές ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, αλλά το timing δεν ήταν σωστό...

capital.gr 

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Συνταγή της Ημέρας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Συνταγή της Ημέρας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ