2013-04-23 10:32:04
Φωτογραφία για Δεύτερη Παραίτηση: Παραιτήθηκε και ο Καλλής από την Ερευνητική Επιτροπή
Και δεύτερη παραίτηση και μάλιστα σε λίγες μόνο μέρες έρχεται να πλήξει την Ερευνητική Επιτροπή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση των ευθυνών κατά παντός υπευθύνου για το πώς οδηγήθηκε η οικονομία του τόπου στο σημερινό τραγικό σημείο.

Μετά την αποχώρηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι από την Ερευνητική Επιτροπή παραιτήθηκε και δεύτερο μέλος, ο Παναγιώτης Καλλής, χωρίς οι λόγοι παραίτησής του να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί. Αντικαταστάτης του φαίνεται ότι θα είναι Ηλιάνα Νικολάου. Η αντικατάσταση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως το όλο ζήτημα λαμβάνει πλέον διαστάσεις με την αξιοπιστία της Ερευνητικής Επιτροπής να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο ενώ ο διορισμός Ποινικών Ανακριτών φαίνεται να είναι μονόδρομος αφού η κατάσταση με την Ερευνητική Επιτροπή κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «φιάσκο».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση όρισε την περασμένη Πέμπτη δύο ακαδημαϊκούς τού κλάδου οικονομικών επιστημών τού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χαρίτου και Κώστας Ξιούρος, οι οποίοι πλαισιώνουν την τριμελή Επιτροπή και παρακάθονται στις συνεδρίες. Την περασμένη Παρασκευή έγινε και η πρώτη δημόσια ακρόαση με καλεσμένο τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη.

Χθες Δευτέρα, πριν γνωστοποιηθεί η παραίτηση του κ. Καλλή προηγήθηκε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του γ.γ. του ΑΚΕΛ και του υπουργού Δικαιοσύνης ως προς το ρόλο της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις, οι οποίες εκφράζονται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση που αφορούσε δηλώσεις του κ. Κυπριανού για εξουσίες και μεθοδεύσεις στην Ερευνητική Επιτροπή. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους ο κ. Άντρος Κυπριανού καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, όταν μάλιστα ουδέποτε έχουμε εκφράσει πρόθεση, και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «την ίδια ώρα όμως θέλω να τονίσω κάτι, ότι δεν έχουμε δικαίωμα, επειδή είμαστε πολιτικά πρόσωπα, να παραγνωρίζουμε τις πολιτικές ευθύνες σε όποιον και αν αυτές ανήκουν».

«Και επειδή έγινε λόγος για καθοδήγηση της Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων, θέλω να διαβεβαιώσω και τον κ. Άντρο Κυπριανού και οποιονδήποτε ότι η Επιτροπή και οι εμπειρογνώμονες δεν καθοδηγούνται από κανένα», είπε ο κ. Νικολάου.

Μάλιστα, συνέχισε, «η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη όπως προνοεί ο Νόμος και τα μέλη της έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο δεν καθοδηγούνται αλλά ούτε και επηρεάζονται από δηλώσεις ή δημοσιεύματα και αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «θεωρώ ότι είναι και προσβλητικό να δηλώνεται από κάποιους, οι οποίοι γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ποιά είναι τα μέλη της Επιτροπής, ότι αυτά μπορούν να καθοδηγηθούν».

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ