2013-04-18 12:11:04
Φωτογραφία για Κέρδισε η αποχή και η αδιαφορία
του Λουκά Βελιδάκη

Με αδιαφορία και σε υποτονικό κλίμα διεξήχθησαν οι φοιτητές εκλογές, οι οποίες έβγαλαν ως πρώτη παράταξη την... αποχή, καθώς οι μισοί φοιτητές δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Η αδιαφορία φάνηκε και στα αποτελέσματα που έδωσαν οι παρατάξεις: Εφέτος ψήφισαν περίπου 30.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Κοινά εκλογικά αποτελέσματα δεν υπήρχαν, επιβεβαιώνοντας την ανικανότητα νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική (έστω με κομματική στάμπα) να συνεννοηθούν σε κάτι τόσο απλό, μα και δημοκρατικό ταυτόχρονα: Στην έκδοση εκλογικών αποτελεσμάτων με το μεγαλύτερο δυνατό αδιάβλητο τρόπο.

Οι κομματικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια καθίστανται όλο και λιγότερο θελκτικές ή ενδιαφέρουσες για την πλειονότητα των φοιτητών. Πέρυσι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 130.000 περίπου.

Εφέτος ο αριθμός μετά βίας έφτασε τις 100.000. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 50% των ενεργών φοιτητών.


Κάποιοι ενδεχομένως να πουν ότι αυτό είναι παρήγορο, λαμβάνοντας υπόψιν την... "ανορθογραφία" και το παράδοξο, να υπάρχουν κομματικές παρατάξεις σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, μετατρέποντας μερίδα φοιτητών, δηλαδή "ακαδημαϊκών πολιτών", σε -αυτό που λέει ο απλός λαός -"κομματόσκυλα", ή αλλιώς παιδιά του κομματικού σωλήνα.

Κατά τα λοιπά, πρώτη δύναμη και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν η -προσκείμενη στη ΝΔ- ΔΑΠ, ενώ η -προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ- ΠΑΣΠ είδε τα ποσοστά της να μειώνονται, καθώς σε πολλές σχολές διασπάστηκε.

Ανοδικά ήταν τα ποσοστά των αριστερών σχημάτων (ΠΚΣ, προσκείμενη στο ΚΚΕ, ΑΡ.ΕΝ, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ, προσκείμενα σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

Οι φοιτητές που πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν στις εκλογές, στηρίζοντας ανεξάρτητα σχήματα.

Η μικρή συμμετοχή και η μεγάλη αδιαφορία ανοίγει τη συζήτηση: Μήπως οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν καταστεί εντελώς παρωχημένες; Μήπως θα ήταν καλύτερο -και φυσικά ορθότερο- οι νέοι άνθρωποι να πολιτικοποιούνται εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με πιο δόκιμους τρόπους, αντί να θυμίζουν κακέκτυπα και ρεπλίκες της χειρότερης εικόνας της εγχώριας πολιτικής σκηνής;
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ