2013-04-17 01:25:02
Φωτογραφία για Κύπρος: Για σοβαρό θέμα στις σχέσεις κυβέρνησης - διοικητή ΚΤΚ έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών
Για "σοβαρό θέμα" στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκο Δημητριάδη, έκανε λόγο... ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. 

Είπε επίσης, ότι στο πλαίσιο της νομιμότητας και της θεσμικής τάξης, η κυβέρνηση θα προβεί σε κινήσεις που να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της ΚΤ και τη συνεργασία με το διοικητή.

Κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ανέφερε, είναι η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, που σχετίζονται με την οικονομία. Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε την ανάγκη διορισμού διοικητικού συμβουλίου στην Τράπεζα Κύπρου, έτσι ώστε να τερματισθεί το καθεστώς της διαχείρισης, το οποίο, όπως επισήμανε, δημιουργεί παρενέργειες.

Στο μεταξύ, συνέχιση της συζήτησης για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σχετικά με το θέμα, που προέκυψε για τους όρους εντολής της έρευνας του οίκου Alvarez & Marsal για τις τράπεζες.


Με βάση τον νόμο περί Κατάθεσης Στοιχείων, εάν η επιτροπή κρίνει, ότι υπάρχει ζήτημα για τον κ. Δημητριάδη, θα ετοιμάσει έκθεση, που θα συζητήσει σε κλειστή συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος για να αποφανθεί κατά πόσον θα οδηγήσει την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, ο κ. Δημητριάδης θα κληθεί κατά την επόμενη συνεδρίασή της να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις σε σχέση με τους όρους εντολής τού οίκου Alvarez & Marsal. Παράλληλα, θα διερευνηθεί αν και κατά πόσον στάλθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής οι σωστοί όροι εντολής, αφού υπάρχουν καταγγελίες για αποστολή διαφορετικών.

Σημειώνεται, ότι αποχή από την ψηφοφορία για τη συνέχιση της υπόθεσης τήρησε το ΑΚΕΛ, αφού, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει νομική βάση.

Ωστόσο, ομόφωνα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί το έργο της επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος, που αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για την εξέταση των καταλόγων, στους οποίους περιλαμβάνονται τα ονόματα 6.000 φυσικών ή νομικών προσώπων που προχώρησαν σε εκροές καταθέσεων 15 ημέρες πριν από το Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε, ότι η επιτροπή θεωρεί πως, εκ πρώτης όψεως, υπάρχει θέμα για τον διοικητή της ΚΤ, προσθέτοντας, ότι στην επόμενη συνεδρία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Πανίκος Δημητριάδης. Υποστήριξε δε, ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητος αξιωματούχος, που μπορεί να αρνηθεί να παραστεί στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε, ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει θέμα για τον διοικητή γι' αυτό κλήθηκε στην επιτροπή να δώσει εξηγήσεις.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Φειδίας Σαρίκας, ανέφερε, ότι θα ακούσουν τη θέση του διοικητή της ΚΤ και θα κριθεί κατά πόσον θα συνεχιστεί η συζήτηση, ενώ για τις τράπεζες είπε, θα διερευνηθούν όλα τα θέματα.

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Δαμιανού, ανέφερε, ότι θα πρέπει να ασκείται αυστηρός κοινοβουλευτικός έλεγχος, όμως είπε επίσης ότι αυτό θα «πρέπει να γίνει πάνω σε σωστή νομική βάση», η οποία, δεν υπάρχει, αναφορικά με το θέμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως εξήγησε, «ουδέποτε ο διοικητής έχει καταθέσει τα οποιαδήποτε στοιχεία (για τα οποία) κατηγορείται ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπως απαιτεί ο νόμος για να κριθεί κατά πόσον αυτά που είπε είναι η αλήθεια ή όχι».

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε στη συνέχεια, ότι υπάρχει και η πολιτική πτυχή του θέματος, ότι δηλαδή συντηρείται μια «διελκυστίνδα κορυφής» μεταξύ του προεδρικού και του ΔΗΣΥ από τη μια και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από την άλλη.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να εξεύρουν κοινή γλώσσα με τον κ. Δημητριάδη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων αλλά και για να είναι συνεπείς με τα όσα έλεγαν παλαιότερα για τη συνεργασία με τους θεσμούς.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ