2013-04-16 13:12:04
Φωτογραφία για Τρόμος στη Βοστόνη - Nεκρό 8χρονο αγόρι από τις απανωτές εκρήξεις στον Μαραθώνιο - Oι βόμβες είχαν λεπίδες και καρφιά! - Δείτε video
Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου ξύπνησαν οι βομβιστικές επιθέσεις, λίγο πριν από τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) στη Βοστώνη, κατά τη διάρκεια του τερματισμού του 117ου φημισμένου μαραθωνίου της πόλης.

Λεπίδες και καρφιά είχαν τουλάχιστον οι δύο από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν από τους βομβιστές, δήλωσε πριν από λίγο ομοσπονδιακός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως ότι τουλάχιστον σε δύο από τους συνολικά πέντε εκρηκτικούς μηχανισμούς που έσπειραν τον θάνατο και τον τρόμο στην Βοστόνη είχαν λεπίδες και καρφιά για να προκαλέσουν όσο τον δυνατόν περισσότερα θύματα.

Οι βόμβες ήταν μικρές και έρευνες που έγιναν δεν έδειξαν ότι ήταν C- 4 (τύπος πλαστικής εκρηκτικής ύλης) ή άλλο εκρηκτικό υλικό υψηλής βαθμίδας αλλά πρόχειροι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η κάθε βόμβα που χρησιμοποιήθηκε φέρει τη -μοναδική- υπογραφή του βομβιστή. Για το λόγο αυτό οι έρευνες των αμερικανικών Αρχών είναι στραμμένες στην «ταυτότητα» των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίες θα τους οδηγήσουν και στους δράστες.


Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης, με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων, ενώ ακολούθησε ακόμα μία έκρηξη και κατόπιν πυρκαγιά στην κεντρική βιβλιοθήκη (JFK) της πόλης, η οποία αρχικά συσχετίστηκε με τις πρώτες εκρήξεις, προτού ο Δήμαρχος της πόλης αποσυνδέσει τα γεγονότα.

Από τις εκρήξεις των βομβών, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε κάδους σκουπιδιών στο χώρο του τερματισμού και στις αυτοσχέδιες κερκίδες που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, σε έναν χώρο γεμάτο θεατές, κυρίως αθώες οικογένειες με παιδιά, τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών κι ένα οκτάχρονο αγοράκι!

Επισήμως οι Αρχές επιβεβαιώνουν τρεις νεκρούς, αλλά η εφημερίδα New York Post και αρκετά αμερικανικά κανάλια, επικαλούμενα αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους δώδεκα. Αργότερα ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία, αλλά ορισμένα ΜΜΕ επέμεναν να τη μεταδίδουν Δεκάδες είναι οι τραυματίες, θεατές, αθλητές και εθελοντές της διοργάνωσης, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα κανάλια που κάλυπταν το γεγονός να μεταδίδουν συνεχώς αποτρόπαιες εικόνες από τα σημεία των εκρήξεων.

Οι πληροφορίες, συγκεχυμένες για πολλή ώρα, έκαναν λόγο για πολλές δεκάδες τραυματίες. Η τελευταία επίσημη καταμέτρηση έχει ανεβάσει τον αριθμό των τραυματιών σε 132, εκ των οποίων τουλάχιστον 17 σε κρίσιμη κατάσταση με τους 8 να είναι μικρά παιδιά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαίος ακόμα και ο ακρωτηριασμός τραυματιών.

Δεκαοκτώ άτομα από Ελλάδα και Κύπρο στον Μαραθώνιο της Βοστώνης Στον δικτυακό τόπο του Μαραθωνίου της Βοστώνης αναγράφονται τα ονόματα 18 ατόμων από την Ελλάδα και ενός ατόμου από την Κύπρο, που δήλωσαν συμμετοχή στον αγώνα. Η εμφάνιση των ονομάτων τους στη λίστα συμμετεχόντων δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι τελικά πήραν μέρος στον μαραθώνιο ή βρίσκονταν στο σημείο των εκρήξεων.

 Οι νικητές είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ χιλιάδες άλλοι δρομείς εξακολουθούσαν ακόμη να τρέχουν στη διαδρομή του Μαραθωνίου «Σημειώθηκε έκρηξη, η αστυνομία, η πυροσβεστική βρίσκονται επί τόπου. Δεν έχουμε ακόμη ένδειξη για τον αριθμό των τραυματιών» δήλωσε εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της Βοστώνης.

 Το Associated Press μετέδωσε πως η πρώτη ισχυρή έκρηξη στη βόρεια πλευρά του δρόμου Boylston, λίγο πριν τη γέφυρα που σηματοδοτεί τη γραμμή τερματισμού. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη δευτερόλεπτα αργότερα. Πυκνός καπνός υψώθηκε στην περιοχή, δρομείς και εθελοντές έτρεχαν να διαφύγουν από το χάος, ενώ ματωμένοι θεατές μεταφέρονταν για την παροχή πρώτων βοηθειών στα υπαίθρια ιατρεία που είχαν στηθεί για τους συμμετέχοντες στον μαραθώνιος. Η περιοχή έκλεισε στην κυκλοφορία. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης προχωρά στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

 Οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. «Μείνετε εντός» καλεί τους πολίτες η αστυνομία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι έχουν τοποθετηθεί και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στην πόλη.

Η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας διεκόπη προκειμένου να μην καταστεί εφικτή ενδεχόμενη πυροδότηση νέου εκρηκτικού μηχανισμού. Ζώνη απαγόρευση πτήσεων επιβλήθηκε πάνω από το κέντρο της πόλης και την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο της Βοστώνης. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε άμεσα για τις δραματικές εξελίξεις, δίνοντας εντολή για άμεση συνδρομή σε ομοσπονδιακό επίπεδο (συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον δήμαρχο της Βοστόνης Τομ Μενίνο και τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ).

 Πηγή: protothema
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ