2024-03-08 20:23:40
Φωτογραφία για Μια ανοιχτή πληγή, είκοσι χρόνια μετά από τις εκρήξεις σε προαστιακά τρένα με προορισμό τον σταθμό Atocha της Μαδρίτης
Ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της Ισπανίας. Το πρωί της 11ης Μαρτίου 2004, δέκα βόμβες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στον σιδηροδρομικό σταθμό Atocha στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη. 

france24.com

Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.500 τραυματίστηκαν. Είκοσι χρόνια μετά, οι επιζώντες του περιστατικού περιμένουν ακόμη να μάθουν την αλήθεια πίσω από τους βομβαρδισμούς.

Το πρωί της 11ης Μαρτίου 2004, μια σειρά από δέκα συντονισμένες εκρήξεις σε τέσσερα προαστιακά τρένα με προορισμό τον σταθμό Atocha της Μαδρίτης κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, σκοτώνοντας 191 άτομα.

Ο José Maria Aznar, τότε πρωθυπουργός, και το Λαϊκό του Κόμμα (PP) έδειξαν αμέσως το δάχτυλο στους Βάσκους αυτονομιστές της ETA, οι οποίοι, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο περισσότερων από 800 ανθρώπων στη χώρα.


Ωστόσο, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη το ίδιο βράδυ και ζήτησε την απόσυρση των ισπανικών δυνάμεων από τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Η γκάφα του PP του κόστισε τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τέσσερις ημέρες αργότερα και είδε τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο .

Λίγες εβδομάδες αργότερα, επτά ύποπτοι για τις επιθέσεις ανατίναξαν το διαμέρισμα στο οποίο είχαν κρυφτεί, σκοτώνοντας ένα μέλος των ισπανικών ειδικών δυνάμεων. Πήρα άλλα δύο χρόνια έρευνας για να εντοπίσω 29 υπόπτους από τοπικές ισλαμιστικές ομάδες, εκ των οποίων οι 21 καταδικάστηκαν.

Τελικά, δεν βρέθηκε ποτέ άμεση σύνδεση με υπερεθνική τρομοκρατική οργάνωση. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης, οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να περιμένουν να μάθουν την αλήθεια.

sidirodromikanea.blogspot.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ