2013-04-15 13:37:03
Φωτογραφία για Πρώτη συνεδρία - Όταν δεν έχω χρήματα, δεν είμαι καλά
Ποιος είναι ο λόγος που σας οδήγησε να μ' επισκεφτείτε? Με παρότρυνε μια φίλη μου να σας επισκεφτώ θεωρεί ότι χρειάζομαι βοήθεια, ότι χρειάζεται να μιλήσω σε κάποιον ειδικό.

Εσείς τι πιστεύετε?

Ε και εγώ έχω αρχίσει να το πιστεύω, αν και δεν μου είναι εύκολο, δεν το έχω ξανακάνει δεν ξέρω αν θα με βοηθήσει η αλήθεια όμως είναι ότι χρειάζομαι με κάποιο τρόπο βοήθεια.

Τι είδους βοήθεια θεωρείτε ότι χρειάζεστε?

Χρειάζομαι κάτι να με ξεμπλοκάρει έχω ακινητοποιηθεί. Δεν έχω εντοπίσει τη λύση του προβλήματος μου, αλλά αναγνωρίζω πλέον ότι έχω πρόβλημα.

Μίλησε μου για το πρόβλημα?

Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι μόνιμα αγχωμένη με αποτέλεσμα να μην μπορώ ν απολαύσω τίποτα. Η κολλητή μου το είχε παρατηρήσει καιρό εγώ όχι - και αυτό επειδή είμαι συνεχεία αγχωμένη είχα φτάσει στο σημείο να θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό. Μου λέει ότι πανικοβάλλομαι πολύ εύκολα και ότι έχει βαρεθεί να με βλέπει να μιζεριάζω! Δεν το έβλεπα αυτό που μου έλεγε και να σας πω την αλήθεια με εξόργιζε το γεγονός ότι δεν καταλάβαινε τι ζούσα.


Πότε άρχισες να παρατηρείς ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα?

Το τελευταίο τρίμηνο… και αυτό γιατί η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει! Τα βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ ο ύπνος μου είναι πολύ άστατος δύσκολα κοιμάμαι αλλά ακόμα κ όταν τα καταφέρω να κοιμηθώ, ξυπνάω από εφιάλτες. Έχει διαλυθεί το νευρικό μου σύστημα δεν μπορώ να ελέγξω τα νεύρα μου! Τα βράδια όταν γυρνάω σπίτι μου κλαίω συνεχεια.. νιωθω ότι αγγίζω την τρελά. Αυτό που μ ενοχλεί περισσότερο είναι ότι έχω δύσπνοιες μουδιάζουν τα χέρια μου το πρόσωπο μου.. τρόμαξα έκανα εξετάσεις πήγα σε διάφορους γιατρούς - μου είπαν ότι δεν παρουσιάζω κάποιο παθολογικό πρόβλημα και ότι οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους.

Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους?

Σε ψυχολογικούς... λένε, αλλά αν θέλετε την γνώμη μου δεν νιώθω ότι έχω ψυχολογικούς λόγους. Έχω πρακτικούς λόγους όσο έχω καθημερινά αντικειμενικά προβλήματα, οι εξωτερικές συνθήκες με εμποδίζουν να είμαι καλά να είμαι ήρεμη.

Μιλήστε μου για αυτές τις εξωτερικές συνθήκες

Η οικονομική μου κατάσταση, οι λογαριασμοί, το αύριο. Όλο αυτό μ αγχώνει δεν μπορώ να το διαχειριστώ δεν μπορω. πως μπορώ να είμαι ήρεμη όταν όλη μέρα δουλεύω για να πληρώνω τους λογαριασμούς και ενώ δουλεύω δεν με φτάνουν τα χρήματα ούτε για να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου, μπορώ να ηρεμίσω? όλη μου την ζωή δουλεύω για να πληρώνω πόσο ακόμα?

Η οικονομική σας κατάσταση είναι αυτή που σας δημιουργεί πρόβλημα, κατάλαβα καλά?

Ε ναι, είναι ενοχλητικό να δουλεύεις μια ζωή και να μην μπορείς να αγοράσεις ένα μπλουζάκι τον 30 εύρο. προχθές είχα πάει μια βόλτα στα μαγαζιά κ μου άρεσε παρά πολύ ένα μπλουζάκι πήγα στο ταμείο να το πάρω αλλά τελευταία στιγμή το άφησα θα είχα ένοχες αν το έπαιρνα δεν είχα πληρώσει τα κοινόχρηστα.. αλλά όταν γύρισα σπίτι εκνευρίστηκα μου την έδωσε .. μ’ έπιασε πάλι δύσπνοια.

Τι σημαίνει για σας να μην μπορείτε ν αγοράσετε ένα μπλουζάκι?

Δεν είναι ότι με νοιάζουν τα υλικά αγαθά δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος αλλά να σκοτώνομαι όλη μέρα στην δουλεία και τελικά.. τι?

Πως θα χαραχτηριζατε έναν άνθρωπο που δουλεύει όλη μέρα κ που παρολα αυτά δεν έχει την ικανότητα να αγοράσει ένα μπλουζάκι?

Αποτυχημένο ανίκανο τα χειρότερα μου έρχονται τώρα στο μυαλό μου!!

Έτσι νιώθετε για τον εαυτό σας?

Είναι σκληρό να πω ότι με θεωρώ αποτυχημένη αλλά υπάρχουν στιγμές που με θεωρώ αλλά δεν το θέλω δεν μ αρέσει για αυτό αγχώνομαι θέλω ν αποδείξω το αντίθετο για αυτό προσπαθώ να βρω τρόπους λύσεις δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό γιατί αν συνεχιστεί τι άλλο θα είμαι τελικά?.. μια αποτυχημένη!!

Η οικονομική σας κατάσταση μπορεί να προσδιορίσει την άξια σας?

Σίγουρα πως μπορεί να θεωρείσαι πετυχημένος όταν η καθημερινότητα σου αποδυκνυει το αντίθετο.

Αν λοιπόν φανταστούμε ότι η οικονομική σας κατάσταση μπορούσε να γίνει ο καθρέφτης σας τι θα βλέπατε μέσα σ αυτόν?

Θα έβλεπα ότι δεν έχω κάνει αρκετά τόσα χρόνια - μου καθρεφτίζει τις ελλείψεις μου. Μ’ ενοχλεί ότι αν γίνω μητέρα δεν θα μπορώ να δώσω στα παιδία μου ότι θα ήθελα δεν θέλω να τα μεγαλώσω με στερήσεις θα ήθελα να τους προσφέρω περισσότερα από ότι μου δώσανε οι γονείς μου.. αλλά εγώ είμαι ανίκανη να τους δώσω κ αυτά που μου έδωσαν οι δικοί μου. Δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω καθόλου… μια ανικανότητα, μια αδυναμία βλέπω τίποτα άλλο.

Τα χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν αυτή την ανικανότατα την αδυναμία που βλέπετε?

Σίγουρα γιατί τα χρήματα δίνουν ασφάλεια δίνουν δύναμη.

Μπορείς να εντοπίσεις ποιο είναι το πρόβλημα σου?

Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο πως τα χρήματα είναι το πρόβλημα μου τίποτα άλλο! εσείς τι καταλάβατε?

Κατάλαβα ότι θεωρείς πως τα χρήματα μπορούν να φέρουν τη λύση στο πρόβλημα σου, είναι ταυτόχρονα όμως και το πρόβλημα σου? Είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τι είναι αυτό που πραγματικά σας εμποδίζει να διαχειριστείτε την καθημερινότητα σας με ηρεμία. Θυμηθείτε τι ακριβώς μου είπατε πριν ότι σας καθρεφτίζει η οικονομική σας κατάσταση.

Ο λόγος δηλαδή που δεν μπορώ να διαχειριστώ την καθημερινότητα μου με ηρεμία είναι αυτή η αδυναμία που σας είπα πριν ότι “βλέπω” αυτή δηλαδή με μπλοκάρει και πανικοβάλλομαι. Αυτή είναι το πρόβλημα ??!!

Εσείς πως νιώθετε? Αισθάνεστε αδύναμη να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές υποχρεώσεις σας?

Ναι αισθάνομαι παρά πολύ αδύναμη.

Θεωρείτε ότι θα νιώσετε δύναμη αν αποκτήσετε χρήματα και πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα?

Ναι πως αλλιώς?

Είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο τα χρήματα να σας δώσουν δύναμη, η εσωτερική σας δύναμη θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρήματα - όχι το αντίθετο.

Η Άννα ήρθε στο γραφείο μου γιατί αισθανότανε ότι η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να είναι ήρεμη-της δημιουργούσε άγχος κ πανικό. Η άρνηση της ν αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της ελλείψεις, της δημιούργησε αϋπνία, ταχυπαλμία δύσπνοια. Τα απωθημένα συναισθήματα βγαίνουν πάντα στο προσκήνιο, όσο και να τα αντιμαχόμαστε εισβάλλουν στο σώμα.

Η Άννα όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα έχει συνδέσει την οικονομική της κατάσταση με την προσωπική της άξια. Θεωρεί ότι οι “αποταμιεύσεις” της στην τράπεζα έχουν την δύναμη να καθορίσουν ακόμα και να μεταβάλλουν την προσωπική της άξια. Είναι απαραίτητο να τροποποιήσει αυτήν την πεποίθηση - μόνο εκείνη έχει την ικανότητα να μεταβάλλει την άξια του εισοδήματος της όχι το αντίθετο. Όσο προσδίδει δύναμη στο χρήμα θα αισθάνεται αδύναμη μ αποτέλεσμα να μην μπορεί ν αντιμετωπίσει την καθημερινότητα της. Είναι απαραίτητο να βρει την δύναμη από μέσα της.
dietplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ