2013-04-15 09:33:03
Φωτογραφία για Υγεία: Οι ανδρικές ορμόνες ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρήκαν έναν νέο στόχο για να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού: τα ανδρογόνα, δηλαδή τις ορμόνες του ανδρικού φύλου.

Όπως ανακοίνωσαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR), ανακάλυψαν ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού φέρουν στην επιφάνειά τους υποδοχείς ανδρογόνων – και πως ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, τροφοδοτούν την ανάπτυξη των καρκίνων αυτών.

Η επινόηση φαρμάκων που θα δεσμεύουν τους υποδοχείς αυτούς μπορεί να αποτελέσουν έναν ακόμα τρόπο καταπολέμησης της νόσου, εξήγησαν η επίκουρη καθηγήτρια δρ Τζένιφερ Ρίτσερ και οι συνεργάτες της από το Τμήμα Παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Όπως είπαν, περισσότερα από τα τρία τέταρτα όλων των καρκίνων του μαστού διαθέτουν υποδοχείς ανδρογόνων και γι’ αυτό μπορεί να ωφεληθούν οι ασθενείς από τη θεραπεία με αντιανδρογόνα. Ωστόσο αυτό πρέπει να ελεγχθεί σε κλινικές μελέτες, οι οποίες ήδη προγραμματίζονται.


Θεραπείες με αντιανδρογόνα υπάρχουν ήδη, αλλά χορηγούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια πως οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού είναι ορμονοεξαρτώμενοι, αλλά έως τώρα ήταν διάχυτη η αντίληψη πως τροφοδοτούνται από τις ορμόνες του γυναικείου φύλου, όπως τα οιστρογόνα, για την δέσμευση των υποδοχέων των οποίων υπάρχουν ήδη φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη.

Ωστόσο η έρευνα της δρος Ρίτσερ και των συνεργατών της υποδηλώνει πως πιθανώς παίζουν ρόλο και οι ανδρικές ορμόνες – και αν αυτό επιβεβαιωθεί, η προσθήκη αντιανδρογόνων στην αγωγή των ασθενών μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες ιάσεως.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την θεωρία τους σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας πως καρκινικά κύτταρα του μαστού ανταποκρίνονταν στην θεραπεία με αντιανδρογόνα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ