2013-04-12 13:11:04
Φωτογραφία για Σ. Χάσικος: Πρέπει να δούμε το θέμα της μείωσης των δήμων
Σοβαρές σκέψεις για μείωση του αριθμού των δήμων κάνει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν τέθηκε άμεσα ως θέμα από την Τρόικα.

Όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, μετά από συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η Τρόικα δεν έθεσε θέμα συρρίκνωσης των δήμων, ωστόσο, διευκρίνισε ότι είναι μια σκέψη η οποία θα συζητηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Διευκρίνισε ότι η συρρίκνωση των δήμων που συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών «αποτελεί μια απλή σκέψη και δεν είναι και μόνο δική μας σκέψη, αλλά ενδιαφέρει όλα τα κόμματα, και κυρίως την κοινωνία των πολιτών».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το μνημόνιο αναφέρει περίπου ότι υπάρχει υψηλό κόστος και θα πρέπει να γίνει «νοικοκύρεμα», αλλά, συνέχισε, ευκαιρίας δοθείσης με την απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών και την ωρίμανση στη σκέψη των κομμάτων μπορεί να είναι η ώρα να εξετάσουμε αυτό το θέμα.


Στην τοποθέτηση εξάλλου εντός της Επιτροπής, ανέφερε ότι η μείωση του αριθμού των δήμων είναι μία λύση και ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν μου ανάψει το πράσινο φως θα προχωρήσουμε», επεσήμανε.

Με ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ένωση Δήμων Κύπρου, αναφέρει ότι καμία αναφορά δεν υπάρχει στο μνημόνιο για μείωση του αριθμού των δήμων. «Η μόνη σχετική αναφορά κάνει λόγο στην ανάγκη “αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης”», αναφέρει η Ένωση Δήμων.

Προσθέτει ακόμη ότι ανεξαρτήτως μνημονίου, οι δήμοι προχωρούν ήδη στη λήψη σειράς μέτρων «προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης και του νοικοκυρέματος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εξοικονόμησης πόρων», αναφέρεται.

Διευκρινίζεται πως στο χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ» δεν γινόταν αναφορά σε συμπερίληψη του θέματος στο μνημόνιο, αλλά για θέση που ετέθη από πλευράς Τρόικας κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών της με κρατικές Αρχές. Σημειώνεται επίσης, ότι το δημοσίευμα αναφερόταν σε δηλώσεις του δημάρχου Γεροσκήπου ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων.

Η Ένωση Δήμων αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή της ότι μέσα στο πλαίσιο των μέτρων για αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει αποστείλει επιστολή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την πραγματοποίηση συνάντησης, «για να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν την κρατική χορηγία προς τους Δήμους, την εξεύρεση ιδίων πόρων με στόχο τον περιορισμό της χορηγίας και περισσότερη ανεξαρτησία και μέτρα περισυλλογής, λιτότητας και αναδιάρθρωσης των Δήμων υπό το φως των εξελίξεων».

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ