2013-04-10 10:27:03
Φωτογραφία για Σάλος για τη χρυσή διαθήκη στην Ελβετία
Ο δήμος Ηρακλείου και το ελληνικό Δημόσιο έχουν έννομο συμφέρον να ερευνήσουν την υπόθεση- τι δηλώνουν οι κ.Κουράκης και Δεικτάκης Ακόμη και όσοι είχαν αμφιβολίες-επιφυλάξεις, για τη ‘χρυσή’ διαθήκη Χατζάκη και το ίδρυμα στην Ελβετία, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες και τη δημοσίευση της επίσημης επιστολής του δικηγορικού γραφείου της Ζυρίχης ‘LOREZ and SULGER BUEL’, είναι βέβαιοι πλέον ότι τα τρία πάμπλουτα αδέρφια είχαν μεριμνήσει για τους συγχωριανούς τους αφήνοντας μια μεγάλη περιουσία. Ωστόσο, αυτή η παρακαταθήκη των Χατζάκηδων δεν έχει βρει μέχρι τώρα ανταπόκριση καθώς οι επίσημοι φορείς, οι έχοντες έννομο συμφέρον, δεν έχουν κινηθεί σοβαρά προς την κατεύθυνση να επωφεληθούν από το ίδρυμα Χατζάκη στην Ελβετία. Απεναντίας κάποια πρόσωπα φαίνεται να γνώριζαν για το ίδρυμα και δη κάποιοι στην Αθήνα που βρίσκονταν κοντά στον Ζαχ.Χατζάκη. Ένα από αυτά τα πρόσωπα το κατονομάζει και ο Ελβετός δικηγόρος.


Και χθες πάντως ο δήμαρχος Ηρακλείου (ξανά) δήλωσε ότι θα ερευνηθεί η υπόθεση ενώ και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εμφανίζεται γνώστης του θέματος και τονίζει ότι με τα νέα στοιχεία θα μπορέσει και το ελληνικό Δημόσιο να κινηθεί βγάζοντας άκρη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Η αποκάλυψη, το έγγραφο του δικηγόρου και όλα τα στοιχεία ετέθησαν και στο χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου από τον ίδιο το δήμαρχο κ.Κουράκη που αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση.

“Αυτό το θέμα της διαθήκης το παρακολουθούμε στενά. Έδωσα και σήμερα εντολή να το τρέξουν οι δικηγόροι μας. Δεν θα το αφήσουμε έτσι” είπε ο δήμαρχος επισήμως ενημερώνοντας τους συμβούλους. Ωστόσο, στο παρασκήνιο και σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος εξέφρασε σοβαρά παράπονα προς τη νομική του υπηρεσία που ‘δεν κινήθηκε γρήγορα για την υπόθεση αυτή’. Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε να δει τη δικηγόρο κ.Λίτσα Χασουράκη η οποία ήταν διαχειρίστρια της διαθήκης της Φωτεινής Χατζάκη, ενώ το δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης είχε έρθει σε επαφή μαζί της.

Ο κ.Κουράκης θα ζητήσει από την Ηρακλειώτισσα δικηγόρο αναλυτική ενημέρωση και πως μπορούν από το δήμο που έχουν έννομο συμφέρον να κινηθούν προς τις ελβετικές αρχες.

Ο Δεικτάκης

Αναπάντεχα ενήμερος για την υπόθεση είναι ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όχι από τα κληροδοτήματα που έχει στην αρμοδιότητα του , αλλά λόγω...συγγένειας.

«Δεν υπάρχει Κάτι σχετικό στα κληροδοτήματα, το ξέρουμε. Ωστόσο, το ελληνικό κράτος μετά και τα νέα έγγραφα μπορεί να κινηθεί γιατί έχει έννομο συμφέρον» ανέφερε ο κ.Δεικτάκης που αποκαλύπτει ότι ο Ζαχαρίας Χατζάκης ήταν συγγενής του και ξέρει καλά ότι άφησαν χρήματα.

‘Τους ήξερα καλά τους ανθρώπους. Ήταν πολύ ευκατάστατοι. Έκαναν δωρεές, αλλά είχαμε ακούσει ότι είχαν και χρήματα, πολλά χρήματα στην Ελβετία. πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστης έκπληξης» τόνισε.

Το ίδρυμα και οι Κ.Ασίτες

Στις Κάτω Ασίτες για την ύπαρξη του ιδρύματος ουδείς έχει αμφιβολία, αλλά για το πόσα χρήματα δεν ξέρει κανένας πλην των Ελβετών δικηγόρων και Κάποιων ίσως που έχουν...ψάξει την υπόθεση και τηρούν σιγή ιχθύος...

«Εμείς έχουμε αναθέσει την υπόθεση σε μεγάλο γραφείο και ψάχνουμε την υπόθεση» ανέφερε ο κ.Τριανταφυλλάκης , πρόεδρος του διαμερίσματος Κ.Ασίτες.

Ο δικηγόρος κ.Peter Sulger επιστολή του δικηγορικού γραφείου της Ζυρίχης ‘LOREZ and SULGER BUEL’ που αναφέρεται ακριβώς στο ίδρυμα που ίδρυσε εκεί ο Ζαχαρίας Χατζάκης περιγράφει ακριβώς τα του ιδρύματος, δίνει ονόματα, αλλά και την επιθυμία του διαθέτη. Ζητά πάντως...μυστική διαδικασία κάτι που είναι πολύ παράξενο!

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο αναφέρεται για τις επιθυμίες του διαθέτη και τι μπορεί να προσφέρει το ίδρυμα:

-Την απονομή Κάθε έτος χρηματικού ποσού σε άπορους και μη μαθητές Λυκείου , επιτυχόντες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-Την εισφορά σημαντικού χρηματικού ποσού για δημοσια δανειστική βιβλιοθήκη στις Κ.Ασίτες εμπλουτισμένη με βιβλία λογοτεχνών συγγραφέων και ποιητών από την Κρήτη

Επίσης ζητούσε να δίδεται χρηματική ενίσχυση:

-Σε απόρους σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ

-Σε απόρους ασθενείς για αποθεραπεία, εγχειρήσεις, αμοιβές ιατρών κλπ

-Να παρέχονται γεύματα σε απόρους εις μνήμη Ειρήνης, Ζαχαρία και Φωτεινής Χατζάκη

Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας παροχής γευμάτων να δίδονται απευθείας χρήματα στις οικογένειες.

-Να δίδονται δώρα γάμου σε άπορα νιόπαντρα ζευγάρια με ιδιαίτερη προτίμηση σε ηλεκτρικές συσκευές.

Και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη προκύψει που δεν περιγράφεται στους σκοπούς του ιδρύματος να καλύπτεται με βάση την κρίση των διαχειριστών.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ