2013-04-09 20:26:01
Φωτογραφία για Τραπεζικές ιστορίες
Καρακούσης Αντώνης

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι το 1987 ήταν κλειστό, περιορισμένο και λειτουργούσε υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Τράπεζας Ελλάδος. Τα επιτόκια ορίζονταν διοικητικά, οι χρηματοδοτήσεις τελούσαν υπό τον έλεγχο της πανίσχυρης Νομισματικής Αρχής, τα πάντα ήταν πολυδεσμευμένα και εν πολλοίς ακίνητα.

Η οικονομία απολάμβανε περιορισμένη χρηματοδότηση, καταναλωτικά δάνεια δεν υπήρχαν και τα στεγαστικά προσφέρονταν μόνο από ειδικούς πιστωτικούς οργανισμούς, όπως η πάλαι ποτέ Εθνική Κτηματική Τράπεζα κατόπιν κληρώσεως των αιτούντων.

Ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων δεν υπήρχε, οι συναλλαγματικοί περιορισμοί ήταν ισχυρότατοι, η εξαγωγή συναλλάγματος ήταν φειδωλή και επιτρεπόταν για συγκεκριμένους λόγους, για την προετοιμασία των εξαγωγών, για νοσηλεία ή για σπουδές.

Ο κάθε ταξιδιώτης μπορούσε να έχει μαζί του μέχρι 300 δολάρια και οι πιστωτικές κάρτες ήταν προνόμιο ολίγων πολύ πλουσίων. Ουσιαστικά μέχρι τότε οι Τράπεζες έπαιζαν περιορισμένο ρόλο στη λειτουργία της οικονομίας και βεβαίως καταστήματα εμπορικών Τραπεζών υπήρχαν μόνο σε μεγάλες πόλεις.


Οι αγροτικές κωμοπόλεις διέθεταν μόνο παραρτήματα της Αγροτικής Τράπεζας και δύο φορές την εβδομάδα εμφανίζονταν αυτοκινητοτράπεζες, οι οποίες διενεργούσαν συγκεκριμένες πράξεις και συναλλαγές.

Το 1987 μετά πολλών βασάνων και κόπων ο τότε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Θόδωρος Καρατζάς παρουσίασε στη Βουλή το νόμο απελευθέρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της κεφαλαιαγοράς.

Η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο αποκτούσε νομοθεσία που ελευθέρωνε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ήταν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν στην ελληνική οικονομία να εξευρωπαϊστεί. Εκείνων των νομοθετημάτων ακολούθησε κοσμογονία αλλαγών στη λειτουργία του οικονομικού συστήματος.

Νέα εργαλεία και δυνατότητες αναδείχθηκαν, η οικονομική ελευθερία εμπεδώθηκε, ο χρηματοπιστωτικός τομέας υπεραναπτύχθηκε, η ζωή των πολιτών απλουστεύθηκε, τα ταξίδια, οι σπουδές, τα πάντα διευκολύνθηκαν, οι συναλλαγές με το εξωτερικό έλαβαν άλλη διάσταση, οι επενδύσεις το ίδιο, το εμπόριο εκτινάχθηκε, οι πολίτες εντέλει έγιναν πραγματικά οικονομικά ενεργοί.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αυτός καθαυτός υπεραναπτύχθηκε, οι Τράπεζες αυξήθηκαν, οι συναλλαγές πολλαπλασιάσθηκαν, οι επενδύσεις διαφοροποιήθηκαν, ένας καινούργιος κύκλος επιλογών και δυνατοτήτων ξεδιπλώθηκε πραγματικά σε λίγα χρόνια, αποδεικνύοντας πόσο προβληματικό και δεσμευτικό ήταν το προηγούμενο ανελεύθερο σχήμα του προστατευτισμού και του απόλυτου ελέγχου. Μέχρι και τον Μάρτιο του 1998, οπότε και κλειδώθηκε η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ, η κίνηση κεφαλαίων είχε πλήρως ελευθερωθεί και τα επιτόκια έτειναν να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά.

Με την έλευση του ευρώ ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας έδειξε πρωτοφανείς δυνατότητες. Οι ελληνικές Τράπεζες επεκτάθηκαν δυναμικά από την Πολωνία μέχρι την Αίγυπτο, έχτισαν ισχυρότατες βάσεις σε ολόκληρη Βαλκανική και στην Ανατολική Ευρώπη. Υπερδιπλασίασαν τη δραστηριότητά τους όταν οι ανταγωνίστριες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας κερδοσκοπούσαν παίζοντας δομημένους τίτλους.

Με τα χρόνια ο τραπεζικός τομέας εξελίχθηκε στον πιο ανεπτυγμένο της ελληνικής οικονομίας, με την λιγότερη έκθεση διεθνώς. Αν προδόθηκε, προδόθηκε από το κράτος και τα χρέη του, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων χρηματοδότησε αφειδώς, υποτάσσοντας το εταιρικό συμφέρον στο εθνικό. Όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γνωρίζουν ότι δεν φέρει την πρώτη ευθύνη για την πτώση του.

Έπεσε η χώρα πρώτα και ως αποτέλεσμα της εθνικής πτώσης κατερρίφθη και εκείνο. Το δυστύχημα είναι ότι και τώρα βασανίζεται από τις ερασιτεχνικές προσεγγίσεις της ελληνικής πολιτικής, η οποία νόμιζε ανοήτως ότι βρήκε θησαυρό να εκμεταλλευθεί. Δεν υπάρχει τίποτε να εκμεταλλευθούν τα κόμματα και οι ηγέτες τους. Παρά μόνο πρόσωπα αξιόπιστα και επαρκείς μηχανισμούς ικανούς να ξαναχτίσουν τον τομέα.

Ας αφήσουν οι πολιτικοί ηγέτες μας εργαζόμενους και στελέχη να επανοικοδομήσουν τον τραπεζικό τομέα.

Είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στη χώρα και στην οικονομία της. 

 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ