2013-04-07 03:27:03
Φωτογραφία για Θύματα δηλητηρίασης δύο Ασπροπάρηδες
Πετούσαν πλάι πλάι διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν και να φωλιάσουν στα Μετέωρα από το μακρινό Τσαντ της Αφρικής. Το ταξίδι, όμως, των δύο Ασπροπάρηδων διακόπηκε βίαια, αφού κοντά στην Αμφίπολη του νομού Σερρών, οι δύο παγκοσμίως απειλούμενοι με εξαφάνιση γύπες έπεσαν θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο "Λάζαρος" κι ένας ακόμη Ασπροπάρης εντοπίστηκαν νεκροί πριν από μερικές ημέρες μέσω του δορυφορικού πομπού που είχε τοποθετηθεί από τον περασμένο Απρίλιο στον πρώτο, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του είδους. Κατά τραγική ειρωνεία, το πουλί είχε σωθεί την περασμένη χρονιά από δηλητηρίαση, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση κτηνοτρόφου κι αφού τού είχε χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, είχε αφεθεί και πάλι ελεύθερο στη φύση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μέσω του δορυφορικού πομπού γινόταν η παρακολούθηση της μεταναστευτικής του διαδρομής από την Ελλάδα προς την Αφρική, όταν στα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του
. Ο "Λάζαρος" διέσχισε την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία και την Τουρκία, αλλά η πλέον επικίνδυνη περιοχή αποδείχθηκε η Ελλάδα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή πλάι σε έναν άλλον Ασπροπάρη, πιθανά το μελλοντικό του ταίρι, αφού ο προηγούμενος σύντροφός του δηλητηριάστηκε επίσης κατά την περσινή χρονιά, στα Μετέωρα.

"Με λιγότερα από 20 ζευγάρια στη χώρα, κάθε απώλεια φέρνει τον Ασπροπάρη όλο και πιο κοντά στην οριστική του εξαφάνιση από την Ελλάδα. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκθέτει τη χώρα διεθνώς, γιατί ακυρώνει τις προσπάθειες για τη διάσωση του απειλούμενου αυτού είδους, αλλά και πετά στο καλάθι των αχρήστων όλα τα χρήματα που επενδύονται εδώ και χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνεχίζει να αποτελεί πάγια πρακτική για την ελληνική ύπαιθρο μιας και οι δράστες γνωρίζουν ότι δεν θα υποστούν καμία συνέπεια. Επομένως, δεν μπορεί να γίνεται πια ανεκτή καμία υπεκφυγή ή δικαιολογία από πλευράς της Πολιτείας για τον μη εντοπισμό και την τιμωρία τους" δήλωσε ο Θάνος Καστρίτης, επιστημονικός συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όλα για χάρη του...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όλα για χάρη του...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ