2013-04-05 23:08:52
Φωτογραφία για ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Π.Σ.Φ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ 

Σέρρες 5-4-13 

Αρ.Πρωτ.: 32/2013 

Ταχ. Δ/νση 

Ταχ.Κώδικας 

Πληροφορίες 

Τηλέφωνο 

FAX 

E-mail 

Website 

Τσαλοπούλου 14- Σέρρες 

62100 

Α. Συμεωνίδης 

23210 56525 

23210 56525 

[email protected] 

http://physioserres.blogspot.com 

ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε 

ΘΕΜΑ: ΄΄ Σχετικά με την παραπληροφόρηση για τις δαπάνες Φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ΄΄ 

Το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των Φυσικοθεραπευτών φαίνεται να δέχεται έναν ανηλεή και ΄΄βρώμικο΄΄ πόλεμο λάσπης από γνωστούς κύκλους που στόχο έχουν την εξόντωση των Εργαστηρίων φυσικοθεραπείας. 


Αποκορύφωμα αυτού του πολέμου λάσπης είναι και το δημοσίευμα της ελευθεροτυπίας στις 5-4-2012 με τίτλο ΄΄Μασέρ πολυτελείας οι... φυσιοθεραπευτές΄΄. 

Το δημοσίευμα επικαλείται κύκλους του ΕΟΠΥΥ που ανακάλυψαν μετά από ελέγχους μεγάλη παραβατικότητα στον κλάδο. 

Αναφέρουν μια και μοναδική περίπτωση γενικεύοντας και απαξιώνοντας τον κλάδο των Φυσικοθεραπευτών, διασπείροντας μάλιστα ψευδείς ειδήσεις που αναφέρουν ότι ο μέσος όρος καταβολής δαπανών Φυσικοθεραπείας είναι 20.000 ευρώ μηνιαίως (Αιδώς Αργείοι). 

Αριστοτεχνικά συνταγμένο το κείμενο του δημοσιογράφου παραπληροφορεί και λασπολογεί έναν ολόκληρο κλάδο που εργάζεται σκληρά για να επιβιώσει. 

Αναφέρεται σε επισημάνσεις της τρόικας για περικοπή δαπανών στις παροχές Φυσικοθεραπείας. 

Συγκρίνει τις αμοιβές των Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας με αυτές των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και όχι με τις αμοιβές των Εργαστηρίων (Μικροβιολογικών, Ακτινολογικών κλπ) , στα οποία εντάσσεται το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας και αποζημιώνεται από τον κωδικό Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία . 

Είναι περίεργο και ύποπτο να ασχολείται ένας δημοσιογράφος τόσο αναλυτικά με 30 παραβατικές περιπτώσεις (από το σύνολο των 2000 συμβεβλημένων), για μια δαπάνη που αποτελεί το 1,2 % του συνόλου του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 

1) Η μεγάλη παραβατικότητα που αναφέρει το δημοσίευμα αφορούν 30 περιπτώσεις Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας από τα 2000 συνολικά συμβεβλημένα Εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ (1,5 % των Φυσικοθεραπευτών). 

2) Η τρόικα συνηθίζει να παραδίδει τις επισημάνσεις της γραπτώς (ευτυχώς), από τις γραπτές επισημάνσεις προκύπτει ότι απαίτησε για το 2013 περιορισμό του κωδικού Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία κατά 80 εκατομμύρια ευρώ. 

Αυτό ήταν λόγω της γενικής δέσμευσης για μείωσης κατά 15% (950 εκατομμύρια ευρώ) των ετησίων ( ύψους 7 δις ευρώ) δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2013. 

Η δαπάνη της Φυσικοθεραπείας για το 2012 υπολογίζεται σε 1,2 % των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και υπολογίζεται σε 88 εκατομμύρια ετησίως, επί του συνόλου των 480 εκατομμυρίων του κωδικού Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία. 

Έτσι τα επίσημα στοιχεία ομολογούν τα εξής: 

1) Η ετήσια δαπάνη για Φυσικοθεραπεία σε 11.000.000 εκ. Έλληνες υπολογίζεται για το 2013 σε 69.624.000 ευρώ. 

2) Οι 2040 συμβεβλημένοι Φυσικοθεραπευτές θα έχουν εισόδημα κατά μέσο όρο 5.800.000 ευρώ το μήνα. 

3) Ο κάθε Φυσικοθεραπευτής θα έχει εισόδημα 2844 ευρώ το μήνα, δηλαδή καθαρά 2.175 ευρώ το μήνα. 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ 20.000 ΕΥΡΩ ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ; 

Θυμίζουμε ότι ο Φυσικοθεραπευτής δέχεται ασφαλισμένους μόνο με παραπεμπτικό που συνταγογραφείται από Γιατρό ανάλογης ειδικότητας και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι ο ένας και μοναδικός φορέας Υπηρεσιών Υγείας, άρα δεν έχει άλλους ΄΄πελάτες΄΄. 

-Το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας ανήκει στους Ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας αδειοδοτείται βάσει του Π.Δ 29/1987. 

-Οι Φυσικοθεραπευτές πρέπει να διατηρούν αναγκαστικά επαγγελματικό χώρο 70 τ.μ, εξοπλίζοντας τον υποχρεωτικά ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ και επίσης θα πρέπει να συντηρούν , να θερμαίνουν το χώρο να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 

Η Φυσικοθεραπεία είναι καταξιωμένη σε όλες τις χώρες του κόσμου και ο Έλληνας Φυσικοθεραπευτής καταξιωμένος στην συνείδηση του Έλληνα πολίτη. 

Η Φυσικοθεραπεία αποδεδειγμένα συμβάλει στην γρηγορότερη αποκατάσταση της Υγείας του ασθενή όσο και στον περιορισμό άλλων δαπανών Υγείας. 

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: 

Ποιος έδωσε τα ψευδή στοιχεία στον δημοσιογράφο και το δικαίωμα της απαξίωσης (μασέρ πολυτελείας) ,της κατασυκοφάντησης (μέσος όρος αμοιβής 20.000 ευρώ) και της επίθεσης στον κλάδο των φυσικοθεραπευτών. 

Εντέλει 

Ποιος ,γιατί και για πιο λόγο αποφάσισε ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ οδηγώντας στην ανεργία μεγάλο μέρος των Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών; 

ΜΕ ΤΙΜΗ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ   ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ