2013-04-04 09:45:21
Φωτογραφία για Σκρουτζ ή ανοιχτοχέρης ο πιο ευτυχισμένος;
Δεν είναι δυνατή η εξοικονόμηση χρημάτων; Ξοδεύετε υπερβολικά πολλά χρήματα σε αγορές ή ταξίδια; 

Η κάθε κίνηση που έχει σχέση με τη δαπάνη ή την εξοικονόμηση χρημάτων, έχει και το αντίκτυπο στο επίπεδο της ευτυχίας. Με δύο νέες έρευνες, ειδικοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι μάρκετινγκ διαπιστώνουν πως η σωστή ρύθμιση του οικονομικού προϋπολογισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ενώ η χαρά του shopping δεν διαρκεί όσο η τέρψη που προκαλούν τα ταξίδια.

Ειδικοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι μάρκετινγκ έχουν διαπιστώσει πως η σωστή ρύθμιση του οικονομικού προϋπολογισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι ο χρονικός ορίζοντας του στόχου αποταμίευσης, το αίσθημα ευεξίας που προκαλούν σε κάποιους οι αγορές, καθώς και οι συνήθειες που έχουν κάποιοι όταν ξόδευαν χρήματα των γονιών τους «Μερικοί εκτιμούν πως δεν έχουν κίνητρο γι’ αυτό και δεν βάζουν “λεφτά στην άκρη”» λέει η Λεόνα Ταμ, βοηθός καθηγητή στη σχολή Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Όλντ Ντομίνιον στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Η ίδια επρόκειτο να παρουσιάσει τα ευρήματα της μελέτης που είχε εκπονήσει στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας που διεξήχθη 14-17 Αυγούστου στη Βοστόνη των ΗΠΑ.


Στο πλαίσιο της μελέτης της η κ. Λεόνα ανακάλυψε πως η ικανότητα εξοικονόμησης και αποταμίευσης χρημάτων έχει να κάνει με το κατά πόσον οι στόχοι κάποιου είναι βραχυπρόθεσμοι –δηλαδή για τον επόμενο μήνα- ή έχει μακροπρόθεσμοι – που αφορούν την επόμενη χρονιά. «Μάλιστα όσοι εστιάζονται σε βραχυπρόθεσμους στόχους το επιτυγχάνουν καλύτερα», είπε.

Η Λεόνα ζήτησε από 678 ενήλικες να εκτιμήσουν πόσα χρήματα θα μπορούσαν να αποταμιεύσουν τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια πόσα θα μπορούσαν να αποταμιεύσουν σε ένα συγκεκριμένο μήνα στο μέλλον, είτε το επόμενο έτος. Οι συμμετέχοντες πάντα αποταμίευαν πλησιέστερα προς την εκτίμηση του επόμενου μήνα και λιγότερα των εκτιμήσεών τους για κάποιο άλλο μήνα στο μέλλον.

«Η αποταμίευση είναι σημαντικά χαμηλότερη για τα άτομα που έκαναν εκτιμήσεις πως μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα σε ευρύ ορίζοντα χρόνου. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως μπορούν πράγματι να εξοικονομήσουν περισσότερα στο μέλλον σε σύγκριση με τους προσεχής μήνες και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αποταμιεύσουμε αρκετά», λέει η ίδια.

Η λύση; «Θα πρέπει να ορίσετε βραχυπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ προβλεπόμενης και πραγματικής εξοικονόμησης», συμβουλεύει η Λεόνα.

Τι επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειεςΜια δεύτερη μελέτη που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο ίδιο συνέδριο, καταδεικνύει πως ο «τύπος» καταναλωτή και η αίσθηση ευεξίας που προκαλούν οι αγορές επηρεάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες.

Στην τελευταία έρευνα, της Μίαριαμ Τάτζελ, καθηγήτριας ψυχολογίας στο EmpireState College της Νέας Υόρκης, διαπιστώθηκαν τέσσερις «τύποι» καταναλωτών, οι οποίοι εξαρτώνται στην τάση που έχουν κάποιοι να συγκεντρώνουν χρήματα και στο πόσο υλιστές είναι.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 329 φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσοι έκαναν αγορές αναζητώντας την «καλύτερη τιμή» ήταν μεν υλιστές, αλλά τσιγκούνηδες και εξοικονομούσαν χρήματα, ενώ οι «ανοιχτοχέρηδες» ήταν επίσης υλιστές αλλά δεν τους έμενε τίποτα στην… τσέπη. Αυτοί που «δεν αγόραζαν τίποτα», ήταν επίσης τσιγκούνηδες αλλά μη υλιστές. Ενώ η τέταρτη και τελευταία κατηγορία είναι οι αυτοί που αναζητούν «εμπειρίες» οι οποίοι δεν εξοικονομούσαν χρήματα και δεν ήταν και υλιστές, γράφει στην αναφορά της η Τάζτελ.

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σχετικά με την ευημερία προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είδός καταναλωτή ήταν το πιο ευτυχισμένο.

Λιγότερο ευτυχισμένοι ήταν οι «ανοιχτοχέρηδες», που συχνά έχουν πιστωτική κάρτα χρεωμένη με υπέρογκα ποσά, ενώ πιο ευτυχισμένοι ήταν όσοι ανήκαν στην κατηγορία «εμπειρίες».

Η ανακάλυψη ότι η κατηγορία με τις «εμπειρίες» περιελάμβανε τους πιο ευτυχισμένους δεν εξέπληξε την Τάζτελ. «Μελετώντας τη βιβλιογραφία μπορούμε να δούμε πως οι άνθρωποι που δαπανούν χρήματα για την εμπειρία διακατέχονται από αισθήματα μεγαλύτερης ευεξίας από όσους ξοδεύουν για αντικείμενα» λέει η ίδια.

Οι δαπάνες για ταξίδια, συνέδρια ή την εκπαίδευση, δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση τέρψης σε σχέση με τις δαπάνες που γίνονται για την αγορά ενός αυτοκινήτου.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ