2013-04-03 02:03:03
Φωτογραφία για Τα δεινά της Κύπρου αφήνουν αδιάφορους τους Ρώσους
Το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου έχει περάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε κατάσταση σοκ, καθώς... οι Κύπριοι προσπαθούν να αντιληφθούν πόσες ακριβώς από τις αποταμιεύσεις τους έχουν χαθεί και πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα.Λιγότερο σοκαρισμένοι είναι οι Ρώσοι του νησιού, οι οποίοι γνωρίζουν ένα-δυο πράγματα για τις κρίσεις και έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να τις αντιμετωπίζουν.

Έχοντας επιβιώσει τις αναταραχές της κατάρρευσης της Σοβιετικής ένωσης, την κρίση του ρουβλιού το 1998, αλλά και την παγκόσμια κρίση του 2008-09, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κατάσταση κυριολεκτικά ως «μία μέρα στην παραλία».

«Πάντα συνήθιζα να διαμαρτύρομαι, ότι είναι πολύ βαρετά, πολύ χαλαρά», λέει η Μάσα, οικονομική διευθύντρια στη Λεμεσό, καθώς βουτάει σε ένα κομμάτι cheesecake στις 11 το πρωί, άξιο της κρίσης. «Είμαι Ρωσίδα, ξέρεις. Μου αρέσει τα πράγματα να είναι συναρπαστικά.»


Μιλώντας βιαστικά για τις οικονομικές υφέσεις που είχε βιώσει στη γενέτειρα της, το Περμ, την περιοχή ενός πρώην Γκουλάγκ στα Ουράλια, προσέφερε μία άποψη για τη διαφορά μεταξύ των Ρώσων κατοίκων του νησιού και των ντόπιών. «Δε θέλω να πλύνω πιάτα, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω. Πολλοί άνθρωποι εδώ στην Κύπρο δεν είναι πρόθυμοι να πλύνουν πατώματα», είπε.

Οι περισσότεροι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να πλύνουν πιάτα. Πράγματι, ο πιο δημοφιλής τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος φαίνεται να είναι ακριβώς ο αντίθετος.

Στην πισίνα ενός παραθαλάσσιου θέρετρου της Λεμεσού, ο Νικολάι, επιχειρηματίας, απαντούσε σε τηλεφωνήματα σχετικά με τη μοίρα της περιουσίας του (άνω των έξι ψηφίων) ενώ άραζε σε μία πολυθρόνα, με το γενναιόδωρο στομάχι του να αναπαύεται σφαιρικό πάνω από το μαγιό του.

Για κάποιον του οποίου η περιουσία είχε μόλις παγώσει, φαινόταν υπερβολικά χαλαρός –μία ιδιοσυγκρασία που μπορεί να έχει να κάνει με την πατρίδα του. Το Τσελιάμπινσκ, μία βρώμικη βιομηχανική πόλη, έγινε διάσημο το Φεβρουάριο, όταν έπεσε σαν σφαίρα προς την κατεύθυνσή του, ένας μετεωρίτης 11.000 τόνων, ταξιδεύοντας με 42.000 μίλια την ώρα. Ακόμα πιο αξιοσημείωτη από το μετεωρίτη, ήταν η αντίδραση των κατοίκων του Τσελιάμπινσκ, όπως την συνέλαβαν οι βιντεοκάμερες. Φάνηκαν τόσο ανεπηρέαστοι από την γιγαντιαία μπάλα φωτιάς, που θα έλεγε κανείς ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε καθημερινά.

Ο Νικολάι είπε ότι και η δικιά του εμπειρία ήταν παρόμοια. «Είχε τελειώσει όλο πολύ γρήγορα» είπε, ανασηκώνοντας τους ώμους.

Μετρητά εν κινήσει

Στα ξένα μέσα ενημέρωσης, η Κύπρος παρουσιάζεται συχνά ως μία παιδική χαρά για ολιγάρχες και ως παράδεισος για το ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, αυτοί που βρίσκονται στο νησί, αλλά και στη Μόσχα, ισχυρίζονται πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Πράγματι, οι μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας –ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο Αλισέρ Ουσμάνοφ– έχουν εταιρείες χαρτοφυλακίου εκεί. Και πράγματι, κάποιες φορές επισκέπτονται το νησί, νοικιάζοντας ολόκληρους ορόφους στο Four Seasons της Λεμεσού, φέρνοντας μαζί τους τα σκάφη τους και τα τζετ σκι για τη βόλτα.

Όσο για τα μετρητά, αυτό είναι άλλη ιστορία. «Η Κύπρος είναι περισσότερο για μεσαίου επιπέδου άτομα υψηλής οικονομικής αξίας», λέει ο Βλαντιμίρ Σάβοφ, αναλυτής της χρηματιστηριακής Otkritie στη Μόσχα. «Οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες έχουν παγκόσμιες δυνατότητες. Μπορούν να έχουν τις έδρες τους στην Ολλανδία, τα Cayman Islands, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.»

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από μία εκπρόσωπο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας η οποία, μόλις ρωτήθηκε αν το αφεντικό της επρόκειτο να χάσει χρήματα, γέλασε και έβγαλε μια φωνή «BVI για πάντα!». (Βρετανικές Παρθένες Νήσοι)

Το επίδομα διατροφής πάντα κερδίζει

Δεν είναι μόνο οι ολιγάρχες που είχαν την προνοητικότητα να αποσύρουν τα μετρητά τους από την Κύπρο πριν από τη διάσωση. Όταν ερωτήθηκε σε ποια τοπική τράπεζα είχε τα χρήματά της, η Svetlana Zaitseva, ιδιοκτήτρια ενός μουντού κομμωτηρίου σε έναν σκονισμένο κεντρικό δρόμο της Λεμεσού, αυτή απάντησε: «Στην Ελβετία».

Τα τελευταία €30.000, τα μετακίνησε εκτός νησιού το Νοέμβριο είπε, και το τελευταίο κομμάτι σε μία τράπεζα στη Ρωσία. «Το ήξερα ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί», πρόσθεσε.

Δεν ήταν το ίδιο τυχερός και ο Sergei Tyulenev, ένας Ρώσος επιχειρηματίας, στον οποίο ανήκουν αρκετές εταιρείες και ο ίδιος εργάζεται κάποιες φορές και ως συγγραφέας βιβλίων φαντασίας. Ο κ. Tyulenev είχε την ατυχία να επιλέξει τη Λαϊκή, την αποτυχημένη κυπριακή τράπεζα, στην οποία οι πλούσιοι καταθέτες θα χάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεών τους.

Ο κ. Tyulenev γνωρίζει πολύ καλά ότι το να χάσεις τα πάντα έρχεται με αντίτιμο. Είναι βετεράνος τριών οικονομικών καταστροφών και άλλων τόσων διαζυγίων.

«Οι γυναίκες αγαπούν το νικητή, δεν αγαπούν ποτέ τον ηττημένο», είπε. «Είμαι τώρα στην τέταρτη γυναίκα μου. Αν έπεφτα στα γόνατα, αν ήμουν φτωχός, αν έκλαιγα, θα με άφηνε.»

Όταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα θα έχανε στην οικονομική κρίση νούμερο τέσσερα, ο κ. Tyulenev δίστασε. Ως κάποιος που έχει χρειαστεί να πληρώσει επίδομα διατροφής σε τουλάχιστον μία από τις πρώην κυρίες Tyulenevas, κάποια πράγματα είναι καλύτερα να παραμένουν μυστικά, δήλωσε ο επιχειρηματίας.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ