2013-04-03 01:54:04
Φωτογραφία για Γκρεμίστηκε η ανάπτυξη στην Τουρκία
Μόλις στο 2,2% προσγειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το 2012 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με... τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας αυξανόταν τα δύο τελευταία χρόνια με ρυθμούς άνω του 8%. Όμως υπήρξε μια απότομη επιβράδυνση και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς διαμορφώθηκε σε 1,4%, ήταν δηλαδή κατά πολύ χαμηλότερος από τις προβλέψεις. Ήταν δε βραδύτερος από το 2009, όταν η τουρκική οικονομία είχε επηρεαστεί αρνητικά από τις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers. 

Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα στοιχεία αυτά, τα οποία χαρακτήρισε «πικρά». Η επιβράδυνση προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις χρηματοπιστωτικές αρχές της χώρας, οι οποίες αύξησαν πέρυσι τα επιτόκια εν μέσω των φόβων για υπερθέρμανση της οικονομίας. Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι έπαιξε όμως και η μειωμένη εσωτερική ζήτηση αλλά και η κρίση στην ευρωζώνη.
lifo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ