2013-03-31 17:02:04
Φωτογραφία για Τάρτα σοκολάτας με κομματάκια λευκής σοκολάτας και μπισκοτί
Γλυκός πειρασμός...Τάρτα ala Σουφλέ

Υλικά

Για 6 άτομα

Για τη ζύμη:

    1 και 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    1/4 φλιτζανιού σκόνη κακάο

    1/4 φλιτζανιού ζάχαρη

    1/4 κ.γ. αλάτι

    120 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

    1 μεγάλο κρόκο αυγού

    1 κ.σ. παγωμένο νερό

(Βγάζει 6 τάρτες 12,5 εκ. ή 1 τάρτα 25,5 εκ.)

Για τη γέμιση:

    1 δόση ζύμης  καλά διατηρημένη με απλή ψύξη

    5 κ.σ. βούτυρο, κομμένο σε 10 κομμάτια

    170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (70% κακάο), ψιλοκομμένη

    8 μεγάλους κρόκους αυγών

    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

    1/4 φλιτζανιού ζάχαρη

    60 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους

    60 γρ. σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε μικρούς κύβους


    4 μπισκοτί, σπιτικά ή αγορασμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια

 

Εκτέλεση Συνταγής

Για τη ζύμη:

Σε αυτή τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επεξεργαστή τροφίμων με μεταλλική λεπίδα ή το μπλέντερ.

Βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μπλέντερ και πατάμε απλά για να αναμιχθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και πατάμε 8 με 10 φορές, έως ότου τα κομμάτια είναι περίπου στο μέγεθος του αρακά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το παγωμένο νερό και πατάμε διακεκομμένα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βάζουμε το μίγμα πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας και εργαζόμαστε με μικρές μερίδες. Δουλεύουμε τη ζύμη στην επιφάνεια πιέζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση από μας με την παλάμη του χεριού μας.

Μαζεύουμε τη ζύμη και πλάθουμε μια πρόχειρη μπάλα. Πιέζουμε ελαφρά και την διπλώνουμε με πλαστική μεμβράνη. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί, τουλάχιστον 30 λεπτά.

Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη τυλιγμένη αεροστεγώς για 1 μήνα. Ξεπαγώνουμε τη ζύμη τυλιγμένη στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν την ανοίξουμε.

Αλείφουμε με βούτυρο ή λάδι τις 6 μικρές ταρτιέρες ή τη μία μεγάλη που θα χρησιμοποιήσουμε.

Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και φτιάχνουμε μικρές μπάλες. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε λίγο και τη ζύμη.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πάχος 0,3-0,6 εκ. Καθώς ανοίγουμε τη ζύμη τη σηκώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας για να μην κολλήσει. Αν η ζύμη σπάσει την ενώνουμε με το χέρι μας. Θα είναι μια χαρά μόλις ψηθεί.

Τοποθετούμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, πιέζουμε τις άκρες μέχρι να εφαρμόσουν καλά στις άκρες και κόβουμε το περίσσευμα. Θέλουμε η ζύμη να φτάνει μέχρι το ύψος του δαχτυλιδιού της ταρτιέρας.

Με ένα πινελάκι αφαιρούμε υπολείμματα αλευριού που μπορεί να υπάρχουν στην ζύμη.Βάζουμε τις ταρτιέρες στο ψυγείο για τουλάχιστον 20'.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Θα χρησιμοποιήσουμε τη μεσαία σχάρα του φούρνου.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη τη βάση της τάρτας και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι ξηρή, σταθερή και με φουσκάλες.

Στα μισά του χρόνου γυρνάμε τις ταρτιέρες για να ψηθεί ομοιόμορφα η ζύμη. Αφαιρούμε τις τάρτες από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν ενώ φτιάχνουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.

Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε 2,5 εκ. νερό. Λιώνουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα τοποθετόντας ένα πιάτο ή ένα μεταλλικό μπολ πάνω από το νερό που βράζει. Προσέχουμε το μπολ να μην ακουμπάει το νερό. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.Όταν λιώσει η σοκολάτα την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σχεδόν σε θερμοκρασία δοματίου.

Βάζουμε τους κρόκους και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μπολ και χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθεί και το μίγμα στέκεται στο σύρμα του μίξερ όταν το σηκώνουμε.

Βάζουμε το 1/3 των κρόκων στο μίγμα σοκολάτας που έχει κρυώσει και ανακατεύουμε με μία μια μαλακιά σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κύβους σοκολάτας και τα μπισκοτί και ανακατεύουμε για να πάνε σε όλο το μίγμα.

Μοιράζουμε τη γέμιση βάζοντας 1/4 του φλιτζανιού σε κάθε τάρτα και την απλώνουμε με μια μικρή σπάτουλα. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, ή μεχρι οι επιφάνεια να είναι στεγνή και σταθερή.

Αφήνουμε τις τάρτες κρυώσουν για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

*Συνοδεύεται υπέροχα με παγωτό!

www.ofono.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ