2013-03-30 18:44:05
Φωτογραφία για Ο 19χρονος που θα καθαρίσει τους ωκεανούς
Στα 19 του χρόνια, ένας φοιτητής πιστεύει πως έχει τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας:

τις «δίνες σκουπιδιών» που στιγματίζουν τους ωκεανούς σκοτώνοντας θαλάσσιους οργανισμούς και απειλώντας οικοσυστήματα.

Ο Μπόγιαν Σλατ χρειάζεται βοήθεια – σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα. Σύμφωνα με την Greenpeace, κάθε χρόνο παράγονται περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Το 10% καταλήγει στη θάλασσα. Ίσως η γνωστότερη τέτοια δίνη είναι η «Μεγάλη Δίνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού», η οποία καλύπτει ακαθόριστη έκταση και χαρακτηρίζεται από την παρουσία σχεδόν αόρατων κομματιών πλαστικού, τα οποία ωστόσο έχουν επηρεάσει πολλά θαλάσσια ζώα και πτηνά κι έχουν «εισβάλει» στην τροφική αλυσίδα.

Ο Σλατ, φοιτητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, στην Ολλανδία, επινόησε το σύστημα Ocean Cleanup Array (Συστοιχία Καθαρισμού του Ωκεανού), το οποίο συνδυάζει μακριές κεραίες που επιπλέουν με ειδικές εξέδρες που λειτουργούν με ηλιακή και κυματική ενέργεια, συλλέγοντας και διαχωρίζοντας τα πλαστικά απορρίμματα με σκοπό την ανακύκλωση.


Τα απορρίμματα διοχετεύονται στο δίκτυο με τη βοήθεια των φυσικών ωκεάνιων ρευμάτων. Ο φοιτητής οραματίζεται την αποστολή τέτοιων συστοιχιών σε διάφορες κηλίδες απορριμμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύει ότι το σύστημά του, που αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο στα χαρτιά, είναι σε θέση να καθαρίσει μια δίνη σε διάστημα πέντε ετών, απομακρύνοντας από τους ωκεανούς πάνω από 7 εκατομμύρια τόνους πλαστικού.

http://www.kentrinews.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ