2013-03-29 14:43:02
Φωτογραφία για Kαταψήφισε την τροπολογία για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» η ΔΗ.ΜΑΡ   και ο Νίκος Τσούκαλης
Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗ.ΜΑΡ και ο Βουλευτής της Νίκος Τσούκαλης, καταψήφισαν την τροπολογία που παρείχε εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας να προωθήσει με Προεδρικό Διάταγμα το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για του εξής λόγους :

1) Ενώ είχαμε ζητήσει εγκαίρως & τεκμηριωμένα την προώθηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» με νομοσχέδιο, δεδομένου ότι πρόκειται για μείζονα – σύμφωνα με την άποψη του Υπουργείου – μεταρρύθμιση που αναδιατάσσει το χάρτη της Εκπαίδευσης, το Υπουργείο ενέμεινε στη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

2) Αντίθετα με ότι προβλεπόταν στο Ν. 4009/2011 και 4076/ 2012 δεν τηρήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των Α.Ε.Ι..

Ο νόμος προβλέπει την τεκμηριωμένη εισήγηση του υπουργού στα συμβούλια των ιδρυμάτων και στην Αρχή Διασφάλισης της ποιότητας [ΑΔΙΠ] στην Γ/θμια Εκπαίδευση και την έκφραση της γνώμης των συμβουλίων διοίκησης και της ΑΔΙΠ. Οι εν λόγω διαδικασίες υπήρξαν προσχηματικές χωρίς να είναι βέβαιο ότι έγιναν. Σε σχετικό ερώτημα της ΠΟΣΔΕΠ, η απάντηση του υπουργού ήταν ασαφής και προβληματική.


3) Αντίθετα με ότι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν συνεκτική και αφορούσε (α) την υιοθέτηση και συνυπολογισμό αντικειμενικών κριτηρίων κατάργησης τμημάτων π.χ τμημάτων με ποσοστό φοιτητών κάτω από τη βάση του 10, μεγαλύτερο του 50% (β) τη δημιουργία κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια για τον χωροταξικό και επιστημονικό εξορθολογισμό τους (γ) την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και τη δημιουργία μεγάλων σχολών στη βάση των διεθνών προτύπων και (δ) την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Από την πρόταση της ΔΗΜΑΡ το υπουργείο κράτησε αποσπασματικά τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας στα Ιόνια νησιά. Η ομοσπονδοποίηση των 5 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα δεν ήταν στη λογική και ούτε έγινε σχετική πρόταση από τη ΔΗΜΑΡ.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ