2013-03-29 14:40:02
Φωτογραφία για Σαρκοζί: Από τα Ιλίσια Πεδία στο private equity
Από το Δεκέμβριο του 2012, ο Νικολά Σαρκοζί εξετάζει ένα νέο μεγάλο βήμα: στροφή στην καριέρα του και είσοδο στον κλάδο του private equity, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Ο κ. Σαρκοζί έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην πολιτική και δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να ασχοληθεί πλέον με κάτι οικονομικά πιο αποδοτικό. Ξεκίνησε με ομιλίες σε συνέδρια., αλλά εδώ και μερικούς μήνες, ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, επεξεργάζεται μία νέα ιδέα: να εκμεταλλευθεί τις διασυνδέσεις του με τα κεφάλαια του Κατάρ.

Η πρόταση που τέθηκε επί τάπητος ήταν να δημιουργηθεί ένα fund private equity με την στήριξη της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ που θα επενδύσει στην «ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση», σε ευρωπαϊκές εταιρείες κυρίως στην Ισπανία.

Έγιναν πολλές συναντήσεις το Δεκέμβριο για να χαραχθεί το σχέδιο. Σε αυτές συμμετείχε Σερ Σάιμον Ρόμπερτσον, Βρετανός τραπεζίτης που στο παρελθόν διατέλεσε πρόεδρος της Goldman Sachs Europe και τώρα είναι πρόεδρος της Rolls Royce και ο Πάολο Σκαρκόνι, διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού ομίλου ΕΝΙ. Ένας από τους συμβούλους του κ. Σαρκοζί, ο Αλάν Μινκ είχε κεντρικό ρόλο, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.


Η ιδέα ήταν πολλά υποσχόμενη. Ο κ. Σαρκοζί έλαβε επιστολή δήλωσης προθέσεων από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ για τη δέσμευση 250 εκατ. ευρώ στο private equity fund. Είχαν μάλιστα καταλήξει και σε όνομα: «Columbia Investments». Θα είχε γραφεία στο Λονδίνο, τα οποία ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα έπρεπε να επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα.

Συνήθως, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ επιλέγει τους συνεργάτες της βάσει της πορείας τους κατά την τελευταία 5ετία. Ο κ. Σαρκοζί βεβαίως δεν έχει τέτοια διαπιστευτήρια, αλλά ανέπτυξε πολύ στενούς δεσμούς με την οικογένεια του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίδα αλ Τανί ενόσω ήταν πρόεδρος της Γαλλίας.

Τρεις μήνες αργότερα όμως, τα σχέδια ίσως να αναθεωρούνται. Εν μέρει επειδή ο ίδιος ο κ. Σαρκοζί σκέφτεται να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή καθώς ναυαγεί η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ. Φίλοι του επισημαίνουν ότι η σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου θα υπονόμευε τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν και νομικές δυσκολίες. Στις 21 Μαρτίου, η γαλλική δικαιοσύνη αιφνιδιαστικά ξεκίνησε έρευνα εναντίον του κ. Σαρκοζί για τη γνωστή υπόθεση της Λιλιάν Μπετενκούρ, την οποία φέρεται ότι έπεισε δωρίσει κεφάλαια για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Το σχέδιο «δεν έχει πεθάνει» αλλά οι τελευταίες νομικές εξελίξεις «καθιστού δυσκολότερο να προχωρήσει» δηλώνει στους FT πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις. «Το ταμείο μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά τώρα ο κ. Σαρκοζί αφιερώνει τις δυνάμεις του στην υπεράσπισή του».

Οι FT αποκαλύπτουν πάντως, ότι προ δύο εβδομάδων, γνωστή εταιρεία στρατολόγησης στελεχών, αναζητούσε τους ανθρώπους για το συγκεκριμένο ταμείο.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ