2013-03-28 17:12:03
Φωτογραφία για Αυστηρότερο πλαίσιο φορολόγησης για τις offshore
O υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα εισάγει το θεσμό των ελεγχόμενων εταιριών αλλοδαπής Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη φορολόγηση των κερδών των offshore εταιριών προανήγγειλε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος γνωστοποίησε ακόμη πως ο αριθμός των υπεράκτιων εταιριών που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6.500.

Ειδικότερα, ο κ. Μαυραγάνης μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γ.γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλα, σημείωσε ότι διεξάγονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες από αυτές είναι ενεργές και αν έχουν φορολογικές εκκρεμότητες στη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη φορολόγηση των κερδών τους. Πιο συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος εξετάζεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα εισάγει το θεσμό των ελεγχόμενων εταιριών αλλοδαπής (Controlled Foreign Corporation).


Στόχος της ρύθμισης –όπως εξήγησε– είναι να αποκαλύπτεται σε κάθε περίπτωση πού βρίσκεται η πραγματική διοίκηση μιας υπεράκτιας εταιρίας και να περιοριστεί το φαινόμενο της τεχνητής αναβολής φόρου. «Αυτή η νομοθεσία», τόνισε, «μπορεί να εφαρμοστεί και να φέρει τα κέρδη των offshore εταιριών να φορολογηθούν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία. Εξήγησε πάντως ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα βρίσκονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και θα είναι συμβατές με την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών στην ΕΕ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, λέγοντας πως «πολλές φορές φτάνουμε να επιβάλουμε πρόστιμο σε εξωχώριες εταιρίες, αλλά έχουμε πρόβλημα είσπραξης γιατί δεν έχουν ΑΦΜ». Στις σκέψεις μάλιστα είναι η δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην ΤτΕ προκειμένου να εισπράττονται τα επιβληθέντα πρόστιμα.

Τέλος, ο γ.γ. της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσος επισήμανε ότι και σε διεθνές επίπεδο υπάρχει τάση για την καθιέρωση αυστηρότερων κανόνων λειτουργίας των offshore εταιριών.

forologikanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ