2013-03-24 21:01:34
Φωτογραφία για Το «ΟΧΙ» του 2013
Τελικά η απόφαση της κυπριακής Βουλής την περασμένη Τρίτη ήταν το νέο μεγάλο «ΟΧΙ» ή το διαβατήριο για ένα επώδυνο «ΝΑΙ»;

Μετά τα όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός στα τρία χρόνια του Μνημονίου μπορεί να δικαιολογηθεί η ικανοποίηση από το «περίτρανο» «ΟΧΙ» της κυπριακής Βουλής την περασμένη Τρίτη.

Ηταν και το δικό μας «άι σιχτίρ» που βγήκε με την ψήφο των Κύπριων βουλευτών. Αλλά σε τι είπαν «ΟΧΙ« οι Κύπριοι;

Είπαν «ΟΧΙ» στο μοντέλο το οποίο εδώ και καιρό είναι σαφές ότι οδεύει στο τέλος του; Στο μοντέλο που ο κάθε Ρώσος ολιγάρχης (και όχι μόνο) εμφανίζεται με μια βαλίτσα λεφτά και γίνεται επενδυτής σε χώρα του σίγουρου ευρώ;

Είπαν «ΟΧΙ» στη σπάταλη που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, από μια κυβέρνηση του ΑΚΕΛ που θεωρούσε ευαγγέλιο την ΑΤΑ και τους διορισμούς; Ή μήπως είπαν «ΟΧΙ» στο Μνημόνιο;

Λάθος.

Το «ΟΧΙ» το είπαν σε μια τραγική και καταστροφική πρόταση του Eurogroup, που έγινε ακόμη χειρότερη από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, καθώς σε αυτόν αποδίδεται η ιδέα του κουρέματος και των καταθέσεων κάτω των 100 χιλ. ευρώ για να ελαφρυνθούν οι μεγαλοκαταθέτες.


Είπαν «ΟΧΙ» σε έναν νόμο που και μόνο η δημοσιοποίησή του πέτυχε τον στόχο των εμπνευστών του με το πριόνισμα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι βουλευτές θα είχαν πράξει τα άριστα υπερασπιζόμενοι τον βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, εφόσον όμως είχαν έτοιμο το Σχέδιο Β.

Σίγουρα πάντως δεν ήταν ψήφος για την προστασία των μικροκαταθετών και των απλών πολιτών. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί, προκειμένου να μειωθεί το κούρεμα των μεγάλων καταθετών, επιστρατεύονται και θυσιάζονται αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά όλων των Ταμείων και τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

Και πάντως ας μην επιχειρείται η σύγκριση με το «ΟΧΙ» του Τάσσου Παπαδόπουλου, που γίνεται από ανιστόρητους και αμετροεπείς. Το 2004 ο Τ. Παπαδόπουλος είπε «ΟΧΙ» για να συνεχίσει να υπάρχει ως οντότητα η Κύπρος.

Το «ΟΧΙ» της Τρίτης ειπώθηκε για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό μοντέλο του νησιού. (Κι ας μετρήσουμε σήμερα ποιοι ήταν τότε με το «ΝΑΙ» και τώρα με το «ΟΧΙ»...).

Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα του 2013, αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να νιώσουν ήρωες με τα «ΟΧΙ» των άλλων.

Οποια κι αν είναι αυτά. Εξάλλου οι καταθέσεις τους είναι σε ελληνικές τράπεζες, που είναι ανοικτές Εθνος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ