2013-03-24 06:09:03
Φωτογραφία για Πήραν τα δις οι τράπεζες αλλά συνεχίζουν να στραγγαλίζουν και την Κρητική επιχειρηματικότητα
Δραματική η κατάσταση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τραγική όμως και η εικόνα της επιχειρηματικότητας, καθώς η τραπεζική θηλιά συνεχίζει να σφίγγει ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας καθημερινά σε βαθύτερη ύφεση το φάσμα της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας που ούτως ή άλλως την τελευταία τριετία συνεχίζει να ‘βουλιάζει’, πηγαίνοντας από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει Ηρακλειώτης μεγαλοεπιχειρηματίας ο οποίος έχει καταφέρει να έχει ‘καθαρά’ μέχρι σήμερα οικονομικά αποτελέσματα, αναγκάζεται από τις τράπεζες που συνεργάζεται, να δίνει σε μηνιαία βάση αναλυτικό… ‘ραπόρτο’ για τις κινήσεις της επιχείρησης του, δηλαδή τι πήρε και τι έδωσε προκειμένου να συνεχίσει να έστω και αυτή την μικρή τραπεζική ρευστότητα.

«Δυστυχώς τα πράγματα ακόμα και για τις υγιείς επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει κάποιο…. ατύχημα, και να βάλει ξαφνικά μια επιχείρηση λουκέτο» επισημαίνει χαρακτηριστικά και τονίζει: «Κάθε μήνα για να καταφέρνω στην επιχείρηση μου να έχω την επιθυμητή ρευστότητα αναγκάζομαι καταρχήν να δίνω πλήρη αναφορά στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζομαι για τις κινήσεις του λογιστηρίου μου
. Δηλαδή τι πούλησα, τι αγόρασα, τι προμηθεύτηκα και από ποιους, τι επιταγές ‘έκοψα’ και ποιες ακριβείς συναλλαγές έκανα με τους προμηθευτές μου. Αν δεν το κάνω αυτό και οι κινήσεις μου αυτές δεν εγκριθούν από την τράπεζα τότε δεν πρόκειται να ξαναδώ το … χρώμα του χρήματος».

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος επιχειρηματίας, αυτό το …ιδιότυπο τραπεζικό ‘φακέλωμα’ συμβαίνει για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ενώ ανά πάσα ώρα αν κάτι δεν αρέσει στην τράπεζα σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, σταματάει αυτόματα και η μικρή αυτή χρηματοδότηση. Η τραπεζική καχυποψία είναι πάρα πολύ μεγάλη και σε οποιοδήποτε ‘στραβοπάτημα’ η ρευστότητα-οξυγόνο για την επιχείρηση σταματά με ολέθριες συνέπειες.

Μάλιστα όπως λέει ο ίδιος ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας, το τελευταίο διάστημα για την εξασφάλιση της τραπεζικής πίστης, «ζητείται από τους διευθυντές των τραπεζών, να υποδείξουν οι επιχειρηματίες εγγυητές συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού όπως ενήλικα παιδιά ή σύζυγο προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση».

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν το τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά τα κεφάλαια να είναι ‘κλειδωμένα’ στις τράπεζες, και η στρόφιγγα της χρηματοδότησης να συνεχίζει να είναι περιέργως σχεδόν ερμητικά κλειστή http://www.creteplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η χαμογελαστή φάλαινα!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η χαμογελαστή φάλαινα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ