2013-03-23 20:49:09
Φωτογραφία για Η Royal Βank of Scotland, ξεσκεπάζει το «βρώμικο παιχνίδι» με την Κύπρο...!!!
 Κώστας Παπαδόπουλος

Ημέρα με την ημέρα χοντραίνει το «παιχνίδι» που παίζεται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου, τα οποία και έχουν βάλλει στο... μάτι το Βερολίνο και οι εταίροι της Ανγκελα Μέρκελ.

 Η έκθεση της Royal Βank of Scotland, είναι ενδεικτική των οικονομικών δυνατοτήτων της Μεγαλονήσου, την οποία πάνε οι ευρωπαίοι να «βουλιάξουν» για λίγα δισ. ευρώ.

Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Σκοτίας, αναφέρει ότι το χρέος της Κύπρου είναι διαχειρίσιμο, τονίζοντας ότι η χώρα θα εξελιχτεί σε γεωπολιτικό σταθμό λόγω του φυσικού αερίου που διαθέτει. Τα έσοδα που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο υπολογίζεται ότι θα καλύψουν το χρέος της Κύπρου, αναφέρεται στην έκθεση ενώ προστίθεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κυπριακό «κούρεμα» (PSI)/

Την ίδια ώρα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το ρίσκο σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα εστιάζεται στη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό και στο γεγονός ότι το μέγεθος του είναι δυσανάλογα μεγάλο
. Παράλληλα, στην αναφορά της Royal bank of Scotland, αναφέρεται ότι η ρητορική που αναπτύσσεται σχετικά με την καθυστέρηση που παρουσιάζεται σε σχέση με το Μνημόνιο, τόσο στη Γερμάνια όσο και στην Κύπρο, βασίζεται κυρίως σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σκοτίας, αναφέρει ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κύπρου είναι πολύ καλύτερες από αυτές που παρουσιάζονται και επικαλείται τρεις λόγους: τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί, την ενδεχόμενη απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM και τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας. Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τη RBS, είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι πληρωμές του κυπριακού χρέους «ωχριούν μπροστά στην αξία των κοιτασμάτων».

«Αν και η δυναμική του χρέους ως προς το ΑΕΠ φοβίζει, η Κύπρος "κάθεται" σε τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και δυνητικά πετρελαίου», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Σκοτίας προσθέτοντας ότι «τα αρχικά κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν πιθανώς να αξίζουν 300% του ΑΕΠ και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2.950% του ΑΕΠ». Τέλος, υπενθυμίζουν ότι η ερευνητική γεώτρηση της Noble στο τεμάχιο 12 αποκάλυψε κοιτάσματα 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών κατά μέσο όρο, η RBS θεωρεί ότι σε τρέχουσες αξίες τα κοιτάσματα αυτά κοστολογούνται πέραν των 60 δισ. ευρώ.

«Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις γεωτρήσεις εκτιμάται γύρω στο 60%, το οποίο ισοδυναμεί με πέραν του 200% του ΑΕΠ», σημειώνεται χαρακτηριστικά η έκθεση και καταλήγει με τη φράση ότι «υπολογίζοντας ένα 20% περιθώριο κέρδους, η αξία για την Κύπρο θα είναι πέριξ των 106 δισ. ευρώ, που ξεπερνά το 580% του ΑΕΠ».

newsaction.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ