2013-03-23 18:49:33
Φωτογραφία για Πως θα είναι η ζωή στην Κύπρο... από την επόμενη Τρίτη...!!!
Όλα αλλάζουν στην Κύπρο από την ερχόμενη Τρίτη, μετά και την ψήφιση των επίμαχων νομοσχεδίων, και αν όλα τελειώσουν με τη συνεδρίαση του Eurogroup και την ψήφιση του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Πολλά και σοβαρά περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων θα μπορεί να εφαρμόσει από την Τρίτη το κράτος στις τράπεζες, μετά την ομόφωνη ψήφιση χθες του σχετικού νόμου για την εξυγίανση τους.

Ο νόμος ενεργοποιείται «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας» και μετά από συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ.

Τα μέτρα που μπορεί δυνητικά να επιβληθούν περιλαμβάνουν τα εξής:

- περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών,

- απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας,

- υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν,

- απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών,


- μετατροπή καταθέσεων, που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/ τρεχούμενους, σε καταθέσεις προθεσμίας,

- απαγόρευση ή και περιορισμό στις συναλλαγές χωρίς μετρητά,

- περιορισμό στη χρήση χρεωστικών ή και πιστωτικών ή και προπληρωμένων καρτών,

- απαγόρευση ή και περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών,

- περιορισμό στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος,

- περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα

- περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών,

- οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο o Υπουργός ή, κατά περίπτωση, ο Διοικητής κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.

Τα περιοριστικά μέτρα, που επιβάλλονται με διάταγμα του υπουργού ή, κατά περίπτωση, με οδηγία του διοικητή της ΚΤ, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Επίσης, μπορούν να επιβληθούν και σε υποκαταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό.

 Τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες 48 ώρες για το τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας που ήταν αποταμιευμένα σε Τράπεζες και ιδιαίτερα στην Λαϊκή μετά την απόφαση για αναδιάρθρωση της Τράπεζας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ΑΚΕΛ και Οικολόγοι προσπάθησαν να περάσουν τροπολογία η οποία θα διασφάλιζε τουλάχιστον τα 270 εκατομμύρια του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας που βρίσκονται αποταμιευμένα στην Τράπεζα. Η τροπολογία δεν πέρασε αφού ούτως ή άλλως, όπως δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τοποθέτησή του κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από την Τρόικα.

Αυτό που ισχύει για τα ταμεία προνοίας είναι ότι δεν διασφαλίζονται ούτε καν οι 100.000 ευρώ όπως ισχύει για τους καταθέτες. Ο στόχος πλέον της Κυβέρνησης είναι να πείσει την Τρόικα να κάνει τα «στραβά μάτια», ώστε να επιβληθεί ένα ειδικό τέλος ύψους 1% επί των καταθέσεων των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων για να σωθούν τα ταμεία προνοίας.

Ταμείο Αλληλεγγύης

Σκοπός του νομοσχεδίου για Ταμείο Αλληλεγγύης, είναι δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή  Δημοκρατία,  η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης». Σκοπός του είναι να  χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί, από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.

Εξάλλου παραμένει μετέωρο το ερώτημα αν σε αυτό το ταμείο θα συμπεριληφθούν ταμεία προνοίας ενώ αναμένεται ότι θα χρησιμοποιείται και για θέματα ανάπτυξης αν βέβαια το αποδεχθεί η Τρόικα.

Με πληροφορίες από SigmaLive.com / newpost
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ