2013-03-23 18:33:05
Φωτογραφία για Tρίκαλα: Ανθρωποκυνηγητό για τους δραπέτες των φυλακών
Άφωνη παρακολουθεί τις εξελίξεις η κοινή γνώμη μετά την πολεμική επιχείρηση ένοπλων κακοποιών κατά των φυλακών Τρικάλων και την απόδραση έντεκα κρατουμένων, στην πλειοψηφία τους αλβανικής καταγωγής.

Έπειτα από επιχείρηση των ΕΚΑΜ με τη συνδρομή ελικοπτέρου σε μοναστήρι στη θέση Λογγάκι πλησίον των Τρικάλων συνελήφθησαν δύο δραπέτες, ενώ σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άλλοι δύο. Επιχείρησης καταδίωξης βρίσκονται σε εξέλιξη όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων αλλά και στη νοητή γραμμή έως και τα αλβανικά σύνορα, ενώ έχουν ενισχυθεί οι συνοριοφύλακες και οι περίπολοι της αστυνομίας κατά μήκος της μεθορίου αλλά και στην ορεινή ζώνη της ελληνικής ενδοχώρας.

Η κατάσταση των δύο τραυματιών από τα καταιγιστικά πυρά των επιδρομέων στις φυλακές κρίνεται σταθερή, ενώ ένας από τους δύο ειδικούς φρουρούς βρίσκεται στην Εντατική για προληπτικούς λόγους.


Ερωτήματα

Ενώ στις φυλακές Τρικάλων καθώς και στο Νοσοκομείο έχει ήδη φθάσει κλιμάκιο του Υπ. Δικαιοσύνης υπό τον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη, πληθώρα ερωτημάτων ζητούν επίμονα απαντήσεις μετά την απίστευτη επιδρομή ενόπλων με δύο οχήματα κατά των φυλακών Τρικάλων και κυρίως μετά την αποτελεσματική εξουδετέρωση των αστυνομικών δυνάμεων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων από τους επιδρομείς. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και αποτελεί ένδειξη της αλλαγής του τρόπου δράσης του οργανωμένου εγκλήματος. Ανώτεροι αξιωματικοί και έμπειροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εξηγούν πως μία τέτοια πολεμική επιχείρηση, ιδιαίτερα με αυτήν την αποτελεσματικότητα, θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Επί τόπου βρέθηκαν εκατοντάδες κάλυκες από σφαίρες καθώς και πέντε χειροβομβίδες οι οποίες δεν εξερράγησαν. Οι ένοπλοι έφεραν καλάζνικοφ και τα πυρά τους ήταν απολύτως συντονισμένα με αποτέλεσμα να καθηλωθούν τόσο οι εξωτερικοί και εσωτερικοί φρουροί καθώς και οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν από τα Τρίκαλα.

Ένα άλλο ερώτημα που απασχολεί έντονα αφορά την αποστολή ενισχύσεων από την Αθήνα με την ειδική ομάδα των ΕΚΑΜ. Οι ενισχύσεις αυτές ξεκίνησαν μετά την εκδήλωση της επίθεσης στις φυλακές και οι δυνάμεις της αστρονομίας μεταφέρθηκαν οδικώς με αποτέλεσμα να φτάσουν με μεγάλη καθυστέρηση. Η κατάσταση από επιχειρησιακή άποψη άρχισε να ξεκαθαρίζει πολύ μετά τα ξημερώματα του Σαββάτου και γύρω στις 07.00 το πρωί όταν τα ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν επέμβαση στο εσωτερικό της φυλακής.

Επίσης, δημοσιογραφικές πληροφορίες και αυτόπτες μάρτυρες εξηγούν πως από την αρχή της επίθεσης των αγνώστων ενόπλων κατά των φυλακίων του εξωτερικού περίβολου έως και τις 23.30 το βράδυ, δηλαδή τρεις ώρες μετά, επικρατούσε πραγματικό χάος και κυρίως δεν υπήρχε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο εκ μέρους των αστυνομικών Αρχών. Υπ αυτές τις συνθήκες 12 άτομα επιχείρησαν να δραπετεύσουν, 11 τα κατάφεραν και ένας που συνελήφθη πριν προλάβει να αποδράσει δεν ανακρίθηκε και μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της φυλακής για ανάκριση μόλις στις 03.00 το πρωί.

Το χρονικό της επίθεσης - Έπεφταν ακατάπαυστα πυροβολισμοί

Το χρονικό της σύγκρουσης στο σωφρονιστικό κατάστημα θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ. Στις 20.30 δύο κλειστού τύπου βαν πλησίασαν τις φυλακές και άγνωστοι με καλάσνικοφ άρχισαν να πυροβολούν με στόχο τις σκοπιές και τους φρουρούς.

Η επιχείρηση ήταν τέλεια οργανωμένη. Κρατούμενοι στην Γ΄πτέρυγα όπου βρίσκονται κυρίως κακοποιοί αλβανικής καταγωγής κατάφεραν να ανοίξουν τα κελιά τους και να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου, οπλισμένοι επίσης με καλάσνικοφ. Τα εν λόγω όπλα εικάζεται ότι περιέχονταν σε σάκο ο οποίος είχε πέσει από το ελικόπτερο που περίπου πριν από δύο εβδομάδες επιχείρησε να βοηθήσει στην απόδραση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού. Οι κρατούμενοι έφτιαξαν αυτοσχέδια σκοινιά από σεντόνια και με αυτά κατάφεραν να αποδράσουν.

Σημειώθηκε πραγματική μάχη, με τα συνδυασμένα πυρά των κακοποιών εντός και εκτός φυλακής, και τη φρουρά να προσπαθεί να αναχαιτίσει την απόδραση. Πληροφορίες όμως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί πειστήρια στον εσωτερικό χώρο των φυλακών -δηλαδή κάλυκες και σφαίρες- που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε αντίστοιχη δράση εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.

Από την πρώτη στιγμή τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ειδικοί φρουροί. Πρόκειται για τον 40χρονο Κώστα Καρρά και τον 37χρονο Δημητρίου Μιχαήλ - ο ένας έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Μεταφέρθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο χειρουργείο. Προς το παρόν η κατάσταση του ενός φρουρού -που τραυματίστηκε σοβαρότερα και παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- κρίνεται σταθερή. Σημειώνεται μάλιστα ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Τα πυρά συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Μονάδα των ΕΚΑΜ ξεκίνησε περίπου στις 21.00 για να φτάσει οδικώς από την Αθήνα στις φυλακές Τρικάλων, δεδομένου ότι δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης μεταφοράς της με ελικόπτερο του στρατού.

Η συγκεκριμένη μονάδα έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στα Τρίκαλα και, αφού πήρε θέση, προχώρησε σε αντεπίθεση στο εσωτερικό των φυλακών, προκειμένου να εξουδετερώσει τον ένοπλο «φύλακα» των κρατουμένων, ο οποίος εξακολουθούσε να πυροβολεί κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Μέχρι εκείνη την ώρα, το μόνο σίγουρο ήταν ότι τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι είχαν δραπετεύσει.

Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων:

Πρωτοφανή ένοπλη επίθεση στρατιωτικού τύπου με καλάσνικοφ και ρίψη χειροβομβίδων που εξερράγησαν δέχθηκε το Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων χθες το βράδυ περί τις 8.30 μ.μ. και ώρα που οι κρατούμενοι δεν είχαν ακόμη εισέλθει στα κελιά τους.

Άγνωστοι δράστες χωρισμένοι σε δυο ομάδες, με δυο οχήματα και βαρύτατο οπλισμό, άνοιξαν πυρ κατά των σκοπών εξωτερικής φρούρησης, αλλά και κατά του οχήματος της περιπόλου του σωφρονιστικού καταστήματος που βρισκόταν έξω από αυτό και το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Επίσης, πυρά δέχθηκαν όχημα της Αστυνομίας που είχε διατεθεί για την ενέργεια ελέγχων σε κοντινό σημείο και προσέγγιζε το Κατάστημα Κράτησης, καθώς και έτερο σταθμευμένο έξω από αυτό περιπολικό.

Κατά την ανταλλαγή των σφοδρών πυρών που διήρκεσαν πλέον της μισής ώρας και μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης τραυματίστηκαν στην κοιλιακή χώρα δυο εξωτερικοί φρουροί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Όπως διαπιστώθηκε, 11 αλλοδαποί κρατούμενοι για εγκλήματα ληστειών και κλοπών κατάφεραν να αποδράσουν από τη Γ2 πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης εκμεταλλευόμενοι την ένοπλη συμπλοκή των αγνώστων δραστών με τις εκεί ευρισκόμενες δυνάμεις.

Πηγή: zougla
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
AirMic - WiFi Microphone: App Store
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
AirMic - WiFi Microphone: App Store
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ