2013-03-23 14:50:10
Φωτογραφία για Η Ferrari αποκτά και πάλι δυνατή ομάδα...
Η αγωνιστική «ανάσταση» του Massa αποτελεί το καλύτερο νέο για τη Scuderia. Αισιοδοξία για τον αγώνα της Κυριακής.

Δύο γεγονότα έχουν σημαδέψει έως τώρα την καριέρα του Felipe Massa: Το σοβαρό ατύχημα που είχε στις κατατακτήριες της Ουγγαρίας το 2009 και ο τίτλος που έχασε για λίγα μέτρα το 2008 στo Interlagos (από τότε έχει να νικήσει αγώνα).

Ειδικά μετά το ατύχημα, ο Βραζιλιάνος ήταν άλλος οδηγός, διαφορετικός. Φυσιολογικό, αφού το περιστατικό που λίγο έλειχε να του στερήσει τη ζωή, τον άλλαξε. Ο Massa ποτέ δεν μπόρεσε να επαναλάβει εμφανίσεις ανάλογες με αυτές του 2008 που τον έφεραν μια ανάσα από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Γι' αυτό βέβαια δεν ευθύνεται μόνο αυτός, αλλά και η Ferrari.

Το 2012 ξεκίνησε τραγικά τη σεζόν με αποτέλεσμα να ασκηθεί -δικαίως- από τον Τύπο αυστηρή κριτική προς τον ίδιο, αλλά και προς τη Scuderia για την επιμονή που δείχνει προς το πρόσωπό του. Μέχρι τα μέσα της σεζόν ο Fernando Alonso ήταν μια ομάδα μόνος του, με τον Massa να βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση, διαβάζοντας σε καθημερινή βάση δημοσιεύματα περί αντικατάστασής του. Παρ' όλα αυτά άντεξε, και από στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος βελτίωσε τις εμφανίσεις του, κερδίζοντας την παραμονή του στην ομάδα για ακόμα μία χρονιά.


Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί πια τόση επιμονή προς το πρόσωπο του 31χρονου οδηγού. Για σκεφτείτε λίγο, υπάρχουν πολλοί στο grid που γνωρίζουν τόσο καλά τη Ferrari και τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτή η ομάδα; Σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι από αυτόν, πόσοι όμως από αυτούς είναι team-players, βάζουν την ομάδα πάνω από το «εγώ» και αποδέχονται το ρόλο του Νο2 πιλότου; Και επιπλέον γιατί να διαταραχθεί η καλή χημεία ανάμεσα σε Alonso - Massa; Δεν είναι τυχαίο που όλο αυτό το διάστημα, ακόμα και στα δύσκολα, ο Fernando Alonso πάντα μα πάντα στήριζε τον Massa. Ίσως αν ο Robert Kubica δεν είχε το σοβαρό ατύχημα στην Ιταλία σε αγώνα Ράλι, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και ο Βραζιλιάνος να είχε χάσει τη θέση του από τον Πολωνό, αλλά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο Αυτός που είδαμε στην Αυστραλία (4ος και θα μπορούσε και βάθρο αν η Ferrari ακολουθούσε διαφορετική στρατηγική) και στις κατατακτήριες της Μαλαισίας (θα ξεκινήσει από την πρώτη σειρά του γκριντ -2ος- μετά από 3 χρόνια - Bahrain, 2010), είναι ο Massa που θέλουν η Ferrari και ο Αlonso. «Η απόδοση του Felipe αποτελεί τα καλύτερα νέα για την ομάδα», δήλωσε μετά το τέλος των κατατακτήριων δοκιμών της Sepang, για να προσθέσει: «Πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο πιλότους της ομάδας, να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και σύγκριση ων δεδομένων που έχουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός μεταξύ μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η διαφορά ήταν στα αποτελέσματα γιατί ο Felipe ήταν κάποιες φορές άτυχος, άλλες είχε κάποια συμβάντα και άλλες κάποια μηχανικά προβλήματα».

Ο τεχνικός διευθυντής της Scuderia Pat Fry, μιλώντας στο Speed Week είπε: «Ξεκίνησε τη σεζόν από εκεί που σταμάτησε στο τέλος του 2012. Ως ομάδα, είμαστε ενθουσιασμένοι μαζί του».

Από την πλευρά του ο Βραζιλιάνος που έχει να πανηγυρίσει νίκη από το Interlagos το 2008, πιστεύει ότι η αλλαγή προς το καλύτερο οφείλεται και στην F138: «Μου αρέσει πολύ το μονοθέσιο που οδηγώ φέτος. Από τη στιγμή που αισθάνεσαι άνετα, μπορείς να κάνεις καλό γύρο και να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητες του μονοθεσίου. Ξέρω πόσο γρήγορος μπορώ να είμαι. Το έχω δείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Πιστεύω στις δυνατότητές μου. Τώρα η ομάδα μου και εγώ βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Εύλογα θα σκεφτεί κανείς ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Ferrari και ο Alonso να μην στηρίξουν τον Massa. Άλλωστε αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να πλακώσει. Διαφορετική αξία όμως έχει όταν ακούς κολακευτικά σχόλια από αντιπάλους. «Σε αντίθεση με πέρσι, ο Massa βρίσκεται φέτος στο επίπεδο του Alonso και αυτό καθιστά τη Ferrari ως έναν από τους δυνατότερους και πιο επικίνδυνους αντιπάλους μας στη μάχη για το Πρωτάθλημα κατασκευαστών. Oι δυο τους κάνουν μια πολύ δυνατή ομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Αυστριακό Servus TV ο σύμβουλος της Red BUll, Dr. Helmut Marko.

«Θα είμαστε ανταγωνιστικοί ό,τι κι αν συμβεί»

Όσο για τον αυριανό αγώνα, στη Sepang, ο Alonso δεν κρύβει την αισιοδοξία του. Πέρσι, άλλωστε, με κατώτερο μονοθέσιο στη διάθεσή του, έφτασε στη νίκη, έχοντας ξεκινήσει από την 8η θέση, οπότε γιατί να μην αισιοδοξεί φέτος που έχει σαφώς καλύτερο «όπλο» στα χέρια του. «Το μονοθέσιο συμπεριφέρεται πολύ καλά σε όλες τις συνθήκες. Δεν φοβόμαστε για το τι θα έρθει από τον ουρανό. Ό,τι κι αν συμβεί θα το δεχθούμε και θα είμαστε ανταγωνιστικοί!».

«Δεν είμαι βέβαιος αν θα βρισκόμασταν στις ίδιες θέσεις και στο στεγνό - ίσως να ήμαστα 2-3 θέσεις πιο πίσω. Είμαι σίγουρος όμως ότι στον αγώνα θα είμαστε ανταγωνιστικοί», σχολίασε από την πλευρά του ο Massa.

By: Μιχάλης Παγκίδης
f1-madness
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ