2013-03-22 22:21:57
Φωτογραφία για Βαγγέλης Βενιζέλος - 1 χρόνο στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ..!!!
Βούλα Κεχαγιά  -  ΤΑ ΝΕΑ

 Μόνο πληκτικός και αδιάφορος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο τελευταίος χρόνος για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, από την ώρα δηλαδή που πήρε στα χέρια του το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ. 

 

Από τις 18 Μαρτίου του 2012, όταν εξελέγη... πρόεδρος - με τις ψήφους περίπου 240.000 μελών και φίλων του Κινήματος που πήγαν στις κάλπες - έως και σήμερα, ο κ. Βενιζέλος και το κόμμα του πέρασαν από σαράντα κύματα.

Το άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ του 40% υπέστη πολλαπλά σοκ. Βυθίστηκε στο 13,2% της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου και ενάμιση μήνα αργότερα, περνώντας ανάμεσα από τις Συμπληγάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε με νύχια και δόντια ένα εκλογικό ποσοστό της τάξης του 12,2%.  

Μεταξύ των δύο αναμετρήσεων ο Ευ. Βενιζέλος πήρε τη βασανιστική απόφαση για συμμετοχή του συντετριμμένου ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.


Τους πρώτους μήνες της αρχηγίας του ο κ. Βενιζέλος ήρθε σε σύγκρουση με κορυφαία στελέχη του κόμματος, αμφισβητήθηκε για τις στρατηγικές του επιλογές, επικρίθηκε για την απόφασή του να μη στείλει στην κυβέρνηση πολιτικά στελέχη και βρέθηκε στη δίνη της πολύκροτης υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

 Η λίστα Λαγκάρντ για όσους θυμούνται τα γεγονότα του περασμένου φθινοπώρου λίγο έλειψε να διαλύσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σήμερα εξομολογούνται πως όταν τους έλεγε ότι «δεν την άγγιξα» διατηρούσαν αμφιβολίες.

Αρκετούς μήνες μετά, παραδέχονται ότι το ΠΑΣΟΚ υπέστη απίστευτους κραδασμούς λόγω των αποκαλύψεων γύρω από τη λίστα και μάλιστα ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος κλονίστηκε αρκετές φορές φτάνοντας σε σημείο να αναρωτιέται: «Αξίζει τον κόπο; Είμαι χρήσιμος;».

Ως κρίσιμο σταθμό στη θητεία του εντοπίζουν και την 3η του περασμένου Δεκεμβρίου. Ηταν η ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να διαγράψει τον Ανδρέα Λοβέρδο από το κόμμα έπειτα από πολύμηνη πολιτική σύγκρουση που είχε αρχίσει ανάμεσά τους ήδη από τον Μάιο, με τον πρώην υπουργό να ζητεί τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση.

Η αφορμή για την αποπομπή του στενού του φίλου ήταν η ίδρυση της πολιτικής κίνησης ΡΙΚΣΣΥ. Ηδη τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ είχαν διαρρήξει η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Το μεγάλο στοίχημα του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μετά την ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος άρχισε να σχεδιάζει τη στρατηγική του στον δρόμο προς το Συνέδριο.

Στις 7 Ιανουαρίου στο σπίτι στενού του συνεργάτη πήρε την απόφαση να προωθήσει την ιδέα της συγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Κοινωνοί αυτού του σχεδίου φέρεται ότι είναι μόνο οι Πάρις Κουκουλόπουλος και Γιάννης Δατσέρης.

Το σχέδιο άρχισε να ξετυλίγεται 15 ημέρες πριν από το Συνέδριο, με την επιστολή που απέστειλε προς τον Φώτη Κουβέλη για απροκατάληπτο διάλογο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες μιλούσε για συνέδριο ανατροπών και εκπλήξεων και σε κάθε ευκαιρία τόνιζε ότι τα παλαιότερα στελέχη θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στα νεότερα.

Ο ίδιος βγήκε μάλλον ισχυροποιημένος αφενός διότι επικύρωσε τη στρατηγική του και τις πολιτικές θέσεις και αφετέρου γιατί είδε να γίνεται πράξη η περίφημη ανανέωση της παράταξης με την εντυπωσιακή ανάδειξη στελεχών της νεότερης γενιάς στα κεντρικά όργανα του κόμματος.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βοσνία - Ελλάδα [ 1-0 ]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βοσνία - Ελλάδα [ 1-0 ]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ