2013-03-22 14:56:34
Φωτογραφία για Στην Alpha Bank η Τράπεζα Κύπρου, στην Πειραιώς η Laiki - Παραμένει αυτόνομη η Ελληνική Τράπεζα
Στις 15:00 συνεδριάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γιατί ελήφθη απόφαση για την απορρόφηση των δικτύων της Τράπεζας Κύπρου και της CPB (Λαϊκή, πρώην Marfin). Δεν απορροφάται το δίκτυο της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του.

Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχονται στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ.

Κατόπιν της συμφωνίας, το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από την Ελλάδα και κατά 500 εκατ. ευρώ από την Κύπρο. Σημειώνεται ότι η κυπριακή συνεισφορά μειώθηκε κατά 250 εκατ. ευρώ ύστερα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες από το πρώτο ευρώ και στο σύνολό τους, ενώ οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων και μισθοδοσιών.


Καταλυτικό ρόλο στην όλη διαδικασία διαδραμάτισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.

Νωρίτερα, έκλεισε η συμφωνία να δοθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έπειτα από συνομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και τόνισε ότι το αποτέλεσμα «απαντάει» στις κακόβουλες φήμες για δήθεν ουδετερότητα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κυπριακά υποκαταστήματα θα ενταχθούν στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα η Alpha Bank θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Τράπεζα Πειραιώς της Ελληνικής Τράπεζας και της Laiki Bank, που πλέον έχει μετονομαστεί σε CPB.

Ταυτόχρονα, τη ρύθμιση του ζητήματος των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε και η κυπριακή Προεδρία.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, "σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά".

Όπως επισημαίνεται, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα".

"Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του", καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Πηγή: imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Τα λάστιχα είναι το παν»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Τα λάστιχα είναι το παν»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ