2013-03-22 09:53:05
Φωτογραφία για ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Βέλη στην Ευρώπη, πάγος στην Κύπρο...!!!
Αστραψε και βρόντηξε η Μόσχα με αποδέκτες πρωτίστως τις Βρυξέλλες και δευτερευόντως τη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ - Ρωσίας, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να πιεστεί για να προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις προς την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο. Επικριτικός ο Ντ. Μενβέντεφ για την ΕΕ, δεν έκρυψε την ενόχληση του Κρεμλίνου για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενημερώθηκαν για την απόφαση του Eurogroup, τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο Η Λευκωσία βρέθηκε πρώτη αντιμέτωπη με τη σκληρή στάση της Μόσχας, που ουσιαστικά την έβαλε στον «πάγο». Μετά τα διαδοχικά «νιετ» που εισέπραξε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει πρωτίστως να επιλυθεί από την ίδια,

την ΕΕ και μόνο τρίτοι στη σειρά να είναι άλλα κράτη. Κατέστησε, δε, σαφές ότι μιλάει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι με κράτη-μέλη.


«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ διατυπώνει τις προτάσεις της. Αλλο θέμα είναι ότι πρέπει να τις διατυπώνει προσεκτικά, διότι μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου σταδίου της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης», τόνισε με επικριτικό ύφος ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρρής εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας ότι η Κύπρος στράφηκε στη Ρωσία, επειδή η οικογένειά της, η Ευρωζώνη, δεν θα τη βοηθούσε.

Στη συνέχεια, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έστρεψε τα βέλη του προς την ΕΕ και δεν έκρυψε για άλλη μία φορά την ενόχληση του Κρεμλίνου για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου χωρίς να ερωτηθεί πρώτα η Μόσχα.

Βρυξέλλες και Λευκωσία δέχτηκαν τα βέλη της Ρωσίας για το θέμα της κρίσης στην Κύπρο. Στη φωτογραφία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν

«Το σχήμα που προτείνεται αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο μοιάζει σήμερα εντελώς παράλογο», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, που προσέθεσε ότι «για το επόμενο σχέδιο διευθέτησης της κρίσης στην Κύπρο, το Eurogroup μπορεί να εξετάσει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν σχεδόν απολογητικός, μπροστά στο ξέσπασμα του Μενβέντεφ, καθώς απάντησε ότι «έχει την επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας στην υπόθεση αυτή».

Οπως εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές, η Κύπρος προσφέρεται ιδανικά ως «βάση» στη Μεσόγειο, είτε επενδυτικά είτε ακόμη και στρατιωτικά

Προσπάθησε, δε, να δικαιολογηθεί για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ενημερώθηκε εγκαίρως, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι «η σύνοδος του Eurogroup ολοκληρώθηκε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου και η απόφαση αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Eurogroup. Η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενημερώθηκαν. Ας είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς στο θέμα αυτό».

Οι επιθέσεις που εξαπολύει ο Ρώσος πρωθυπουργός εναντίον των επιλογών της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τις τελευταίες δύο ημέρες είναι καταιγιστικές.

Σε συνέντευξή του απείλησε ακόμη και να εκτοπίσει το ευρώ από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας, εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα. «Αν αυτό είναι δυνατόν στην Κύπρο, γιατί δεν θα ήταν δυνατόν στην Ισπανία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες; Αύριο μπορεί και εκεί να κατασχέσουν καταθέσεις», σχολίασε.

Η προσεκτική επιλογή των φράσεων του Μεντβέντεφ αποδεικνύει ότι η Μόσχα ούτε βιάζεται ούτε σκοπεύει να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να θέσει εκείνη τους όρους μιας συνεργασίας για την επίλυση της κρίσης. «Ηρθαν οι εταίροι μας και μας έφεραν ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων, συμπεριλαμβάνοντας όντως μια γκάμα υλικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ομως, η σειρά είναι αυτή: γίνονται οι προτάσεις της ΕΕ και μάλιστα είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν κάπως με τους κανόνες της πολιτισμένης συνύπαρξης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκόμενων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της ΕΕ. Εκεί παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία και κατόπιν τούτου, εμείς φυσικά θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούργιο».

Λυκοφιλία

Ευρωπαϊκή Ενωση και Μόσχα συνδέονται από μια... λυκοφιλία, που επισήμως αποκαλείται «αγαστή συνεργασία» αλλά στο περιθώριο βρίθει τριβών. Αποκορύφωμα ήταν το 2009, όταν στο πλαίσιο κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών, η Ρωσία είχε περιορίσει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Τώρα φαίνεται ότι η Κύπρος επελέγη ως... πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες -και πρωτίστως τη Γερμανία- και τη Ρωσία, με όχημα το θέμα των καταθέσεων και φόντο τα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Η Λευκωσία διατηρεί αμοιβαία προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα και τα διαπιστωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο αποτελούν «μήλον της Εριδος» για Ευρώπη και Ρωσία. Η ΕΕ, ιδιαίτερα μετά το «χαστούκι» του 2009 από τη Μόσχα, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά κοιτάσματα και αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Στη Σύνοδο μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Δεκέμβριο το ζήτημα είχε «κολλήσει», με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί τις Βρυξέλλες για «ρατσιστική» αντιμετώπιση της Ρωσίας στα ενεργειακά θέματα.

ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «Το θέμα δεν είναι απλό. Υπάρχει και η Τουρκία»

Φρένο στην όποια αισιοδοξία έχει η Λευκωσία στις διαπραγματεύσεις για συνεργασία σε ενεργειακά και τραπεζικά θέματα έβαλε και πάλι η Μόσχα.

Οσον αφορά τις προτάσεις των οποίων έγινε αποδέκτης η Ρωσία στο πλαίσιο της διερεύνησης κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει στη διευθέτηση της κρίσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα δεν είναι απλό και υπενθύμισε τυχόν ενστάσεις από την Τουρκία. Αναφερόμενος στις προσφορές υποθαλάσσιων οικοπέδων φυσικού αερίου, ο Μεντβέντεφ σχολίασε ότι «πρώτον δεν καταλαβαίνω καλά την αξία τους και κατά δεύτερον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία.

Γι' αυτό το λέω ότι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα για συζήτηση, αλλά φυσικά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες προέρχονται από τους Κύπριους και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματά τους».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα παραχώρησης ναυτικής βάσης στην Κύπρο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει διάφορες εκδοχές, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι άλλες υπεράκτιες ζώνες, προκειμένου να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά μόνο εναντίον της Κύπρου.

ΕΥΡΩΠΗ - ΡΩΣΙΑ Πόκερ με φόντο τη στρατηγική θέση της Κύπρου στον χάρτη

Το πόκερ που παίζεται αυτήν τη στιγμή με φόντο την Κύπρο έχει εν πολλοίς να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία του νησιού, η θέση του οποίου στον χάρτη υπήρξε ανέκαθεν ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα. Από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η Μεγαλόνησος λειτούργησε ως το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» της Δύσης και εξακολουθεί να έχει στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ, όσο κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει. Ειδικά, δε, μετά την Αραβική Ανοιξη και την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το ενδιαφέρον και τα συμφέροντα στο ίδιο το νησί αλλά και στη γειτονιά του, έχουν αναζωπυρωθεί.

Κατ' αρχάς η Κύπρος βρίσκεται στην «αυλόπορτα» της Τουρκίας, μιας χώρας με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να διατηρεί ιδιαίτερη σχέση, αλλά δυσκολεύεται να αποδεχτεί στους κόλπους της. Το Ισραήλ, από την άλλη, βλέπει με πολύ μεγάλη ανησυχία οποιαδήποτε αναταραχή στην Κύπρο, η οποία είναι η πύλη του, η πρόσβασή του προς την ΕΕ.

Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος ταυτίζεται με ενεργειακά συμφέροντα, την εγγύτητα στη Μέση Ανατολή και ένα «ανάχωμα» στη Ρωσία. Η ιστορία με την επιθυμία της Μόσχας να έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο είναι παλιά.

Το λιμάνι της Συρίας Ταρτούς, που χρησιμοποιούνταν από τη Σοβιετική Ενωση, έχει αναβαθμιστεί και πάλι υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ο εμφύλιος στη Συρία δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη χρήση του. Αρα, όπως εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές, η Κύπρος προσφέρεται ιδανικά ως «βάση» στη Μεσόγειο, είτε επενδυτικά είτε ακόμη και στρατιωτικά.

Επιπλέον, η Λευκωσία είναι η εύκολη δίοδος για τις ρωσικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να έχουν σχέσεις με την ΕΕ. Οσο για το Βερολίνο, παρά τη γεωγραφική απόσταση που το χωρίζει από την Κύπρο, είναι σαφές ότι πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά υπάρχουν πολλά που τους ενώνουν και δεν προτίθεται να θυσιάσει τη Λευκωσία τόσο εύκολα όσο αφήνει να φανεί με τις σκληρές του δηλώσεις.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ