2013-03-22 07:27:03
Φωτογραφία για Πως το «κυπριακό» πλήττει τους έλληνες φορολογούμενους
Παράταση στην προθεσμία πληρωμής μόνο του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο.

Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Ήδη λογιστές και επιχειρήσεις ζητούν να υπάρξει παράταση τουλάχιστον για τον ΦΠΑ. Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης λήγει στις 26 Μαρτίου για όσους υποβάλλουν μηνιαία δήλωση ενώ «τρέχουν» και οι δόσεις για όσους έχουν επιλέξει την τρίμηνη διευκόλυνση καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, για χιλιάδες φορολογούμενους, θα είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Ακόμη και αν ανοίξουν την Τρίτη οι τρεις κυπριακές τράπεζες, υπάρχει και το ζήτημα των επιταγών. Αυτή τη στιγμή, οι επιταγές έκδοσης Λαϊκής, Κύπρου κλπ δεν γίνονται δεκτές από άλλες τράπεζες ενώ την Τρίτη, αν ανοίξουν οι τράπεζες, θα αρχίσει να «τρέχει» το τριήμερο valeur. Έτσι, είναι βέβαιο ότι θα χαθεί η προθεσμία της 26ης Μαρτίου ενώ είναι πολύ πιθανό να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Λογιστές επισημαίνουν και κάτι ακόμη. Οι δηλώσεις ΦΠΑ απορρίπτονται από το σύστημα αν δεν καταβληθεί ταυτόχρονα και ο φόρος (είτε η πρώτη δόση, είτε ολόκληρο το ποσό). Έτσι, εκτός από την καθυστέρηση είσπραξης του φόρου, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπο και με χιλιάδες ακυρωμένες δηλώσεις τις οποίες για «μαζέψει» στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει σε προσωρινό έλεγχο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ