2013-03-21 13:23:04
Φωτογραφία για Το φραγκόσυκο μαγνητίζει τους παραγωγούς
Πολλοί είναι οι παραγωγοί (κυρίως ελαιοκαλλιεργητές) του δήμου Μίνωα Πεδιάδος, που ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το φραγκόσυκο, κυρίως από τη Μάθια, τα Καστελλιανά και το Καστέλι.

Ήδη κάποιοι έχουν προχωρήσει και σε πιλοτικές καλλιέργειες κι έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την «απόδοση» του φυτού, έχοντας ως παράδειγμα και το πείραμα της Ιεράπετρας.

Εκεί ήδη, ολιγομελής ομάδα παραγωγών αρχικά, έκανε το πρώτο βήμα πριν τέσσερα χρόνια , και σήμερα έχουν ιδρύσει και συνεταιρισμό εναλλακτικών καλλιεργειών, την «Κρήσσα Γη», που τώρα αριθμεί 100 μέλη, με πρόεδρο τον κ. Στάθη Κορνάρο.

Τα φραγκόσυκα για την Κρήτη δεν είναι «ξένα». Παλαιότερα αποτελούσαν το βασικό συστατικό διατροφής των Κρητικών.

Καταναλώνονταν ωμά την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και σε μορφή μαρμελάδας τις άλλες εποχές, ενώ υπάρχει και η «ντόπια» ποικιλία και είναι γνωστή στην αγορά ως κρητικό φραγκόσυκο - αυτό με τα αγκάθια.


Μιλώντας στο MadeinCreta o γεωπόνος του δήμου Μίνωα Πεδιάδος, Γιώργος Αποστολάκης τόνισε πώς αρκετοί είναι οι νέοι, ηλικιακά, παραγωγοί που έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για αυτή την εναλλακτική καλλιέργεια, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι η εμπορία του προϊόντος και το άνοιγμα των αγορών.

Όσον αφορά στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, το ξηροθερμικό κλίμα ευνοεί τέτοιου είδους καλλιέργεια. Είναι μια καλλιέργεια που δεν έχει απαιτήσεις, «εχθρούς» κι ασθένειες, ενώ και οι καλλιεργητικές εργασίες είναι λίγες, ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι κλάδεμα για καλό «αερισμό» του φυτού για να μη πέφτει το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.

Η καλλιέργεια αποδίδει και ως ξηρική –δηλαδή χωρίς νερό. Με το πότισμα ωστόσο αυξάνεται η παραγωγή και ζει περισσότερο το φυτό . Είναι εύκολη καλλιέργεια και δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές φροντίδες ή παρεμβάσεις με φυτοφάρμακα».

Η «εξαφάνιση» των αγκαθιών

Το πιο δύσκολο σημείο για την καλλιέργεια του φραγκόσυκου - το καπλόσυκο όπως είναι γνωστό στο νησί - που έχει και ζήτηση στη διεθνή αγορά είναι αυτό με τα αγκάθια.

Το χαρακτηρίζει η πλούσια γεύση του και η πληθώρα των οργανοληπτικών του στοιχείων. Παρουσιάζει όμως ένα μειονέκτημα: έχει αγκάθια.

Η λύση για την αφαίρεση των αγκαθιών βρέθηκε πριν μερικά χρόνια από το γεωπόνο κι επιστημονικό συνεργάτη του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νεκτάριο Πομποδάκη και τον ομότιμο καθηγητή του ιδρύματος κ. Δημήτρη Λυδάκη.

Έφτιαξαν πατέντα η οποία, όχι μόνο δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά αξιοποιείται κιόλας από μεγάλες μονάδες του Μεξικού, χώρα που έχει την πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές φραγκόσυκου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Πομποδάκης μιλώντας στο MαdeinCreta τόνισε ότι ο τρόπος αυτός είναι εύχρηστος και δοκιμασμένος από εταιρίες επεξεργασίας φραγκόσυκου, και ότι δεν πρέπει να προβληματίζονται οι παραγωγοί για τα αγκάθια. Με τη μέθοδο της θερμοδιαχείρισης εκτός από το την απομάκρυνση των αγκαθιών επιτυγχάνεται και η συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας του καρπού.

Επιπλέον το φραγκόσυκο δεν καλλιεργείται μόνο για τον καρπό του αλλά και τα φύλλα του.

«Οι χώρες της δύσης αξιοποιούν τα φύλλα του φραγκόσυκου τα οποία τα μαγειρεύουν, ενώ ο χυμός θεωρείται δυναμικό προϊόν για την αγορά».

Όσον αφορά στην καλλιέργεια σημείωσε: «Πρόκειται για οικονομική και αποδοτική καλλιέργεια, λόγω της ποσότητας που παράγεται ενώ και ο πολλαπλασιασμός του φυτού είναι εύκολος. Το κόστος εγκατάστασης είναι μικρό.

Το μόνο πρόβλημα που έχει η καλλιέργεια είναι η συγκομιδή και η καλλιεργητική φροντίδα που παρουσιάζει δυσκολίες εξαιτίας των αγκαθιών».

Τα 1.700€ ανά στρέμμα αγγίζουν τα κέρδη

Με τη στρεμματική απόδοση στην καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς να κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 2 έως και 3 τόνους, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 1.700 ευρώ.

Οι τιμές στη διεθνή αγορά ποικίλλουν ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Οι καρποί της πωλούνται από 2 - 5 ευρώ το κιλό, ενώ στα κλαδόφυλλα που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθός τους από 0,7 - 70 ευρώ το τεμάχιο. Το αλκοολούχο ποτό που παράγεται από το φραγκόσυκο από 3 - 6 ευρώ το λίτρο.

Το φραγκόσυκο καρποφορεί μετά το 3ο έτος και έχει σε πλήρη παραγωγή αποδόσεις 100 - 150 κιλά ανά φυτό. Το φυτό είναι σε πλήρη παραγωγή μετά το 7ο έτος. Σε αρδευόμενη καλλιέργεια μπορεί να επιτευχθεί παραγωγή 3.000 - 4.000 κιλά το στρέμμα.

Η συγκομιδή των καρπών αρχίζει από τα τέλη Αυγούστου για τους καρπούς της πρώτης άνθισης και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο για τους καρπούς της δεύτερης άνθισης. Η συγκομιδή γίνεται με κοπή των καρπών. Στη συνέχεια γίνεται απομάκρυνση των αγκαθιών, ώστε να διατεθούν στο εμπόριο με το χαρακτηρισμό «χωρίς αγκάθια» ώστε να έχουν υψηλότερες τιμές.

Εσπερίδα για το φραγκόσυκο

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς του δήμου Μινώα Πεδιάδος διοργανώνεται εσπερίδα με θέμα «Τεχνική της καλλιέργειας του φραγκόσυκου – Εμπορία και Προοπτικές» που θα πραγματοποιηθεί απόψε (Πέμπτη 21 Μαρτίου) στις 7:00 μ.μ. στο χώρο του Δημοτικού Καταστήματος Καστελλίου Πεδιάδας.

Η ενημέρωση των αγροτών μέσα από δωρεάν επιμορφωτικές δράσεις αποτελεί βασικό άξονα στην πολιτική που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας έχει ως εξής:

7:00-7:15 προσέλευση-έναρξη

7:15-7:30 Χαιρετισμός Δημάρχου κ. Ζαχαρία Καλογεράκη

7:30-7:50 «Η τεχνική της Καλλιέργειας του Φραγκόσυκου»

Εισηγητής: Γιώργος Αποστολάκης –Γεωπόνος

7:50-8:30 «Εμπορία και Προοπτικές του Φραγκόσυκου»

Εισηγητής: Στάθης Κορνάρος-Γεωπόνος

Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Εναλλακτικών Καλλιεργειών Λασιθίου

«ΚΡΗΣΣΑ ΓΗ»

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ