2013-03-21 12:06:07
Φωτογραφία για «Όχι» σε νέες εκλογές λένε οι Ιταλοί
Στην Ιταλία έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, να πραγματοποιεί επαφές με τους επικεφαλής των κομμάτων, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Demopolis για λογαριασμό του πολιτικού περιοδικού «L'Espresso», οι Ιταλοί πολίτες θέλουν άμεσα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς να αναγκαστούν να επιστρέψουν στις κάλπες.

Η πολιτική κρίση ανησυχεί ιδιαιτέρως τον ιταλικό λαό, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει και την δυσχερή οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών. Η οικονομική ανασφάλεια, μάλιστα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Demopolis έχει φτάσει το 71%, ενώ το 2012 κυμαινόταν στο 68% και το 2010 στο 46%.

Την ίδια ώρα, το 70% των Ιταλών επιθυμούν να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση, η οποία θα δώσει άμεσα απαντήσεις σε σοβαρά οικονομικά ζητήματα, που τους προβληματίζουν. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Πιέτρο Βέντο «λιγότερο από ένας στους τέσσερις Ιταλούς, θεωρεί προτιμότερη την επιστροφή στις κάλπες πριν το καλοκαίρι, με μοναδική εξαίρεση τους ψηφοφόρους του (μπερλουσκονικού) PDL, οι οποίοι είναι πιο θετικοί -συγκριτικά με τον μέσο όρο- για μια άμεση νέα ψηφοφορία».


Αντίθετοι στην άμεση επιστροφή στις κάλπες είναι το 78% των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, το 86% των υποστηρικτών του Μάριο Μόντι, ακόμα και το 75% όσων ψήφισαν τον αντισυστημικό Μπέπε Γκρίλο. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι της κεντροαριστέρας ελπίζουν σε μια κυβέρνηση με την στήριξη του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Από την πλευρά του, ο Ναπολιτάνο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αν ωστόσο δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως αναμένεται εντός των ημερών, η Ιταλία θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές το πιθανότερο μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Παράλληλα, οι πρόεδροι της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, και της γερουσίας της Ρώμης, Πιέτρο Γκράσο, ανακοίνωσαν, στην πολιτική εκπομπή Ballarò του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre, ότι πρόκειται να περιορίσουν τις μηνιαίες απολαβές τους κατά 30%, ενθαρρύνοντας, μάλιστα, τους συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο. «Αποφασίσαμε να αρχίσουμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Εκτός από τη μείωση των απολαβών μας θεωρούμε ότι και τα διαμερίσματα που μας παραχωρεί το κοινοβούλιο καλό είναι να χρησιμοποιηθούν για θεσμικές δραστηριότητες της βουλής και της γερουσίας» δήλωσε η Μπολντρίνι. Η 51χρονο νέα πρόεδρος της Βουλής, αφού συναντήθηκε με τον Ναπολιτάνο δήλωσε πως είναι απαραίτητο να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό και πως «ο πρόεδρος θα εξετάσει όλες τις οδούς για αυτόν τον σκοπό. Ο Ναπολιτάνο έχει σκοπό να δώσει άμεση λύση. Δεν έχει να κάνει πλέον με εμάς, αλλά με εκείνον».

dimotikosafari.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ