2013-03-21 09:36:35
Φωτογραφία για Λεπτός προς λεπτό οι εξελίξεις στην Κύπρο - Ποιο είναι το plan Β;
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά και το γενναίο στην απόφαση του Eurogroup για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις. Στις 9:30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης... θα παρουσιάσει το plan b για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τα μάτια όλων βρίσκονται στραμμένα στην Κύπρο. Η λύση για τη διάσωση της χώρας πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη, όπως δήλωσε χθες σε δραματικούς τόνους ο κ. Αναστασιάδης.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων ταμείων Πρόνοιας, ακινήτων κτλ. Παράλληλα στο τραπέζι τίθεται και ένα κούρεμα στις καταθέσεις από το οποίο όμως θα εξαιρούνται οι μικροκαταθέτες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Τ. Μητσόπουλος, το σχέδιο παρουσιάστηκε και στην τρόικα η οποία τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να δει πρώτα την στάση των κομμάτων.


Σύμφωνα επίσης με τον κύπριο υπουργό, ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος, όπως είπε, εκ πρώτης όψεως δεν απέρριψε την ιδέα. Το νέο σχέδιο είναι πολύ πιθανόν να τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Στο μεταξύ οι τράπεζες στην Κύπρο θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Μετά την απόρριψη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κρίθηκε αναγκαία η κήρυξη της 21ης και 22ας Μαρτίου 2013 ως τραπεζικής αργίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συνεχίζονται οι επαφές στη Μόσχα

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές του κυπρίου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα με την οποία η Ρωσία θα συνδράμει για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Χθες ο κ. Σαρρής είχε επαφές με το ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, ενώ στη Μόσχα βρίσκεται και ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάποια λύση.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας. Μπορεί το θέμα της Κύπρου να μη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον κ. Μπαρόζο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
koutipandoras Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ