2013-03-21 06:42:04
Φωτογραφία για ΥΓΕΙΑ: Ο ελληνικός καφές είναι φυσικό ελιξίριο μακροζωίας
Οι θετικές συνέπειες του ελληνικού καφέ στην υγεία έχει αναδειχθεί από πολλές έρευνες, όμως μία νέα υποστηρίζει ότι είναι το κλειδί για τη μακροζωία.

Η έρευνα εστιάστηκε ιδιαίτερα στα καρδιοαγγειακά μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη ένα φλιτζάνι βραστού ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων του νησιού.

Μόνο το 0,1% των Ευρωπαίων ζουν πάνω από τα 90, όμως στην Ικαρία το ποσοστό είναι περίπου 1%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, μάλιστα οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία.

Οι κάτοικοι της Ικαρίας που ξεπερνούν την ηλικία των 89 ετών είναι 10 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους αριθμούς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ των Ικαριωτών και η μελέτη έγινε σε 71 άνδρες και 71 γυναίκες, άνω των 65 ετών, και περιελάμβανε ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και την κατανάλωση καφέ.


Η μεγάλη πλειονότητα σε ποσοστό 87% έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ και οι αναλύσεις έδειξαν ότι είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ.

Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

Ο βρασμένος ελληνικό καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται πως συγκεντρώνει πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με τους άλλους τύπους καφέ, τονίζουν οι ερευνητές.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ