2013-03-20 18:15:03
Φωτογραφία για Πρώτο παγκόσμιο φόρουμ των Γυναικών της Γαλλοφωνίας
Το πρώτο παγκόσμιο φόρουμ γυναικών των χωρών της Γαλλοφωνίας πραγματοποιείται την Τετάρτη στο Παρίσι, σε μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού για την ενίσχυση της δημοκρατίας στις 77 χώρες του γαλλόφωνου κόσμου, η οποία θα κλείσει πανηγυρικά... με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔημοκρατίαςΦρανσουά Ολάντ και του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γαλλοφωνίας, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα, δείχνει την αποφασιστικότητα του Παρισιού να ασκήσει την επιρροή του ώστε να γίνονται σεβαστά τα γυναικεία δικαιώματα στις χώρες της Γαλλοφωνίας, πολλές από τις οποίες ζουν καταστάσεις συγκρούσεων και κρίσεων, όπως στο Κονγκό και στο Μαλί, με τις γυναίκες να αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο της κοινωνίας.

«Το παγκόσμιο φόρουμ γυναικών της Γαλλοφωνίας είναι το πρώτο βήμα για να προωθήσουμε την ισότητα των γυναικών», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη ΓαλλοφωνίαΓιαμίνα Μπενγκιγκί, σε συνάντησή της με εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης Γαλλόφωνων χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς παρέστη το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Η Μπενγκιγκί προανήγγειλε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να προσθέσει στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού της Γαλλοφωνίας, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή των χωρών-μελών, άρθρο το οποίο θα προβλέπει τον σεβασμό των γυναικείων δικαιωμάτων, η παραβίαση του οποίου θα επιφέρει τον αποκλεισμό του μέλους.

Ως τώρα, είπε η Γαλλίδα υπουργός, για τη συμμετοχή στον Οργανισμό της Γαλλοφωνίας ζητούσαμε να υπάρχει σεβασμός στις αξίες της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο μέλλον θα πρέπει να τηρούνται και προϋποθέσεις για τον σεβασμό των γυναικείων δικαιωμάτων.

«Οι γυναίκες και η αντιμετώπισή τους αποτελούν κυρίαρχο θέμα για την αλλαγή μιας κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Ολάντ θα υποβάλει το σχετικό αίτημα στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο και η σύνοδος κορυφής θα ολοκληρωθεί έχοντας λάβει την απόφαση, προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «αυτό που έχει αποδειχθεί ότι έχει αποτελέσματα είναι ο νόμος».

Η γαλλίδα υπουργός, αλγερινής καταγωγής η ίδια, έχοντας μπροστά της εκπροσώπους των ΜΜΕ από την Αρμενία, τη Βοσνία, το Μπουρούντι, την Καμπότζη, την Αϊτή, τον Λίβανο, το Μαρόκο, το Κονγκό, τη Σενεγάλη, την Τυνησία, τον Καναδά και την Ελλάδα, έδειξε την ιδιαίτερη ευαισθησία της για την κατάσταση των γυναικών, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές γίνονται «όπλο πολέμου» μέσω των βιασμών, αλλά και για την κακοποίησή τους και τον «βιασμό» που συνιστούν κοινωνικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις.

Δεν υπάρχει Σαρία light, είπε η Μπενγκιγκί, διευκρινίζοντας ότι όταν στην εξουσία υπάρχει πολιτικός ισλαμισμός αυτό σημαίνει περιορισμό των γυναικείων δικαιωμάτων.

Η Μπενγκιγκί θα ανοίξει τις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ των Γυναικών της Γαλλοφωνίας, θα συνεχίσει με την ομιλία του ο ΓΓ του Οργανισμού Γαλλοφωνίας Αμπντού Ντιούφ, η εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ- Γυναίκες Μισέλ Μπασελέ και η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχουν οργανωθεί τρία στρογγυλά τραπέζια για τα δικαιώματα των γυναικών, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή στην ανάπτυξη, ενώ θα κάνει παρέμβαση η υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών Βαλό Μπελκασέμ- ένα υπουργείο που ανασυστήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ μετά από 12 χρόνια κατάργησής του.

Τα συμπεράσματα του φόρουμ θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και η εκδήλωση θα κλείσει με πανηγυρικό τρόπο στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον πρόεδρο Ολάντ.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ