2013-03-20 09:42:14
Φωτογραφία για Κελιά-πιάτσες ναρκωτικών - Tι γίνεται στις φυλακές Μαλανδρίνου
Το θρίλερ της 24ωρης ομηρείας των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο κατάστημα κράτησης του Μαλανδρίνου έφερε για ακόμη μία φορά στο φως το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών μέσα στις φυλακές...Εμπλοκή και σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών από σωφρονιστικούς υπαλλήλους είχε ο Ριζάι, που είχε αναλάβει τότε εξ ολοκλήρου την ευθύνη.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Αλκέτ Ριζάι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών πριν ξεκινήσει τη νέα του απόπειρα απόδρασης.

Με αυτόν τον τρόπο «εξηγείται» η επιθετική συμπεριφορά του αλλά και η αντοχή του όλες αυτές τις ώρες, παρά την πίεση -έστω και διακριτική- των διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ., των αστυνομικών δυνάμεων και της ΕΚΑΜ, που έσπευσαν στο σημείο για να διαχειριστούν την κρίση.

Μπορεί τελικά η συγκεκριμένη υπόθεση να είχε αίσιο τέλος, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τον κρατούμενο Γιάννη Δέδε που στις 22 Αυγούστου του 2012, στην ίδια φυλακή, βρέθηκε νεκρός από χρήση οπιούχων! Η ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε στο άψυχο σώμα του 40χρονου αλλά και η τοξικολογική ανάλυση επιβεβαίωσαν ότι «ο θάνατος του Ιωάννη Δέδε επήλθε συνεπεία φαρμακευτικής δηλητηριάσεως εκ κατασταλτικών (οπιούχα, βενζοδιαζεπίνες) του κεντρικού νευρικού συστήματος»
. Με απλά λόγια, ο θάνατος οφείλεται σε ναρκωτικά και χάπια που είχε πάρει ο κρατούμενος.

Το περιστατικό συνέβη τα χαράματα της 22ης Αυγούστου του 2012 στο κελί 7 της Γ' Πτέρυγας του Κέντρου Κράτησης Μαλανδρίνου. Ο συγκρατούμενος του Δέδε στο κελί ενημέρωσε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους γύρω στις 3.30 ότι ο Γιάννης δεν είχε σφυγμό. Το σώμα του μεταφέρθηκε από τον νοσηλευτή των φυλακών και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο ιατρείο. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι ο 40χρονος ήταν κλινικά νεκρός «Αναμένω από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει τους ενόχους που ευθύνονται για τον θάνατο του παιδιού μου», τονίζει ο Νίκος Δέδες

«Το παιδί μου είχε πρόβλημα με τα ναρκωτικά και γι' αυτό είχε φυλακιστεί», δηλώνει στο «Εθνος» ο πατέρας του, Νίκος Δέδες. «Μέσα στη φυλακή του δίνανε φάρμακα για να αποτοξινωθεί και, όπως μου έλεγε ο ίδιος, έκανε μεγάλη προσπάθεια ο ίδιος. Και ρωτώ ως απλός πολίτης: Πώς βρέθηκε η ηρωίνη μέσα στο κελί του Γιάννη; Ποιος θα πληρώσει για τη δολοφονία ενός παιδιού που πάλευε για τη ζωή του;», αναρωτιέται.

Για την υπόθεση Δέδε έχει πραγματοποιηθεί ΕΔΕ και έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία από την Εισαγγελία Αμφισσας. Οι πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης.

«Αναμένω από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει τους ενόχους που ευθύνονται για τον θάνατο του παιδιού μου. Μάλιστα, έχω μάθει από δημοσιεύματα ότι και το 2011 είχαν σημειωθεί δύο θάνατοι από ναρκωτικά στην ίδια φυλακή. Πού βρήκε τα ναρκωτικά ο Γιάννης μέσα στη φυλακή; Δεν υποτίθεται ότι ελέγχουν τι μπαίνει και τι βγαίνει στα σωφρονιστικά καταστήματα; Ποιος θα τιμωρηθεί για την αποδεδειγμένη εισαγωγή ναρκωτικών στο Μαλανδρίνο;», διατυπώνει το πλήθος των ερωτημάτων ο άτυχος πατέρας.

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Και σωφρονιστικοί στο κύκλωμα διακίνησης

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ένα ακόμη περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Αλκέτ Ριζάι έβλεπε το φως της δημοσιότητας. Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Την ευθύνη είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Ριζάι που επικαλέστηκε... δικές του απειλές και εκβιασμούς σε βάρος του υπαλλήλου που σήμερα είναι προφυλακισμένος (για τον άλλο, κρίθηκε ότι απλώς ήταν μαζί στη βάρδια, αλλά δεν γνώριζε τίποτα για τα ναρκωτικά).

Ολα ξεκίνησαν όταν πληροφορίες που έφταναν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμφισσας ανέφεραν ότι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μαλανδρίνου.

Ερευνες

Η είδηση σήμανε συναγερμό στην περιοχή και άμεσα ξεκίνησε έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμφισσας και των άλλων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, συμπεριλαμβανομένης και της Αντιτρομοκρατικής.

Τελικά, τον Απρίλιο του 2012, οι αστυνομικοί κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες και να εντοπίσουν τον επίορκο υπάλληλο. Με πρόσχημα έναν τροχονομικό έλεγχο, οι αστυνομικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητό του στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας, την ώρα που πήγαινε να αναλάβει βάρδια στη φυλακή.

Και έβγαλαν λαβράκι. Στο ΙΧ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 213 γραμμάρια ηρωίνης, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες τα προόριζαν για... εισαγωγή στο Κατάστημα Κράτησης και συγκεκριμένα για να τα παραδώσουν στον «εγκέφαλο» της οργάνωσης, 38χρονο Αλκέτ Ριζάι.

Στο κελί του έγκλειστου αρχηγού της οργάνωσης, όπως τον χαρακτήρισε και η ΕΛΑΣ, βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, χωρίς κάρτες SIM.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αυστηρές ποινές στους επίορκους

«Το πρόβλημα της εισαγωγής ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι υπαρκτό πρόβλημα. Εχουμε καταγράψει εκατοντάδες τρόπους που έχουν ''σκαρφιστεί'' για να καταφέρουν τελικά να τα περάσουν», δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Σπύρος Καρακίτσος.

«Κατ' αρχάς υπάρχουν οι επίορκοι υπάλληλοι - ας μην κρυβόμαστε. Γι' αυτό το υπαρκτό πρόβλημα έχουμε ζητήσει είτε την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Καταστημάτων Κράτησης είτε την ίδρυση υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κατά τα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. Οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρές, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο», τονίζει.

Οι επισκέπτες των κρατουμένων -συγγενείς, ακόμη και δικηγόροι- έχουν καταγραφεί επανειλημμένως να προσπαθούν να περάσουν ναρκωτικά σε ρούχα, φαγητό, ακόμη και έγγραφα. «Επίσης, αν η φυλακή είναι μέσα σε αστικό ιστό, μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό η ουσία με ''φούντους'', όπως λέγεται στην ορολογία των κρατουμένων, δηλαδή το φακελάκι να έχει δεθεί σε πέτρα που κάποιος πετάει από έξω προς τα μέσα», μας εξηγεί.

Εκρηκτική κατάσταση

Πάντως, η Ομοσπονδία των Σωφρονιστικών είναι ανήσυχη σε σχέση με την ασφάλεια στις ελληνικές φυλακές, μετά τα απανωτά περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο δίμηνο. «Η υπερπληθώρα των κρατουμένων και η υποστελέχωση των υπηρεσιών έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Σε θαλάμους των 3-4 ατόμων στοιβάζονται οι διπλάσιοι, τα πειθαρχεία, τα δωμάτια που προορίζονταν για αποθήκες έχουν μετατραπεί σε κελιά. Ενας σωφρονιστικός αντιστοιχεί σε 500 κρατουμένους π.χ. στον Κορυδαλλό. Τι να προλάβει αυτός ο άνθρωπος σε περίπτωση βίαιου περιστατικού;», καταλήγει ο Σπύρος Καρακίτσος.

ΠΗΓΗ: Εθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ