2013-03-20 09:43:03
Φωτογραφία για Εκρηξη του ψηφιακού σύμπαντος το 2020 στη Δυτική Ευρώπη
Το ψηφιακό σύμπαν της Δυτικής Ευρώπης ή αλλιώς το πλήθος των ψηφιακών bits που δημιουργούμε, αντιγράφουμε ή καταναλώνουμε κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αναμένεται να αυξηθεί την περίοδο μεταξύ 2012 και 2020 από τα 538 Εxabytes στα 5 Ζettabytes, δηλαδή περισσότερο από 30% το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα διπλασιάζεται κάθε δυόμισι χρόνια.

Αν μπορούσε να τυπωθεί με τη μορφή κειμένου, το ψηφιακό σύμπαν της Δυτικής Ευρώπης το 2020 θα αντιστοιχούσε με μια στοίβα βιβλίων που θα είχε ύψος ίσο με 6,5 τρισεκατομμύρια πύργους του Αϊφελ, ή αν μπορούσε να αποθηκευτεί σε memory sticks του 1GB, θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 12.000 sticks ανά άτομο στη Δυτική Ευρώπη, σε σύγκριση με τα περίπου 1.000 sticks ανά άτομο το 2012.

Οι λόγοι αυτής της υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, όπως αναλύονται σε μελέτη της IDC που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της EMC, είναι η συνεχής αύξηση της χρήσης του Ιντερνετ, των κοινωνικών δικτύων και των smartphones από τους καταναλωτές, η πτωτική πορεία του κόστους της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία, την αποθήκευση, τη διαχείριση και την προστασία των πληροφοριών, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, η ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ μηχανών - συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών από κάμερες ασφαλείας και η αύξηση των πληροφοριών για τις πληροφορίες.

Για παράδειγμα, σήμερα στη Δυτική Ευρώπη υπάρχει εγκατεστημένο ένα PC για κάθε άτομο άνω των 15, ενώ πάνω από το 65% του πληθυσμού είναι online, και το ένα τρίτο αποκτά πρόσβαση στο Ιντερνετ μέσω περισσότερων της μίας συσκευών
. Το 2012 τα κινητά με κάμερα ήταν όσα και οι άνθρωποι, ενώ επιπλέον υπήρχαν σχεδόν 50 εκατομμύρια ταμπλέτες και συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Στη Δυτική Ευρώπη, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού και των υποδομών, το ψηφιακό υλικό από κάμερες ασφαλείας είναι περισσότερο απ’ ότι στις ΗΠΑ ή την Κίνα, ενώ η κατανάλωση ψηφιακών τηλεοράσεων είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στην Κίνα και την Ινδία μαζί, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των τηλεοπτικών συσκευών είναι μικρότερο. Επίσης, ενώ στην Ευρώπη κατοικεί λιγότερο από το 6% του πληθυσμού της γης, η δαπάνη για ΙΤ ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του συνόλου.

Ευκαιρία για τα Big Data

Μία από τις ειρωνείες του ψηφιακού σύμπαντος είναι το ότι ευθύς μόλις η πληροφορία δημιουργηθεί ή αντιγραφεί και εισχωρήσει στον ψηφιακό γαλαξία, το μεγαλύτερο μέρος της χάνεται. Αν ένα μεγάλο ποσοστό της δεν αποθηκεύεται καν (δείτε προηγούμενη αναφορά), ένα ακόμη μεγαλύτερο δεν αναλύεται ή δεν μπορεί να εντοπιστεί. Φυσικά, ακόμη και αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τα πάντα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είχαν και αξία, όμως είναι βέβαιο πως ένα κομμάτι τους θα ήταν πολύτιμο.

Για το 2012, η IDC υπολογίζει ότι το 28% της πληροφορίας που εισέφερε η Δυτική Ευρώπη στο ψηφιακό σύμπαν θα αποδεικνύονταν πολύτιμο, εάν είχε επισημανθεί (tagged) και αναλυθεί σωστά. Υπολογίζεται, επίσης, ότι λιγότερο από το μισό τοις εκατό της πληροφορίας υπόκειται κάποια στιγμή σε κάποιου είδους ανάλυση. Μέχρι το 2020, αναμένεται ότι με την κατάλληλη σήμανση και ανάλυση, το ποσοστό των πολύτιμων πληροφοριών, σε σχέση με το σύνολο του μεριδίου της Δυτικής Ευρώπης στο ψηφιακό σύμπαν, θα είναι πολύ μεγαλύτερο, της τάξης του 45%. Αυτό σημαίνει 15 φορές περισσότερη χρήσιμη πληροφορία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να εμπνεύσει την υιοθέτηση τεχνολογιών και πρακτικών Big Data.

Παρόλα αυτά, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δυνατοτήτων που προσφέρει η ανίχνευση και η ανάλυση πληροφοριών, και του σεβασμού των ανησυχιών και των κανόνων που έχουν σχέση με την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία της προσωπικής ζωής.

Η επίδραση του Cloud Computing

Καθώς το ψηφιακό σύμπαν της περιοχής διπλασιάζεται κάθε δυόμισι χρόνια -τη στιγμή που η ετήσια αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών στο χώρο του IT είναι μονοψήφια- αυξάνεται σημαντικά και η πολυπλοκότητα της διαχείρισης, της προστασίας και της αποθήκευσης των δεδομένων, καθώς επίσης και η εξαγωγή πολύτιμης γνώσης από τα αυτά. Για τη διαχείριση αυτής της σύνθετης κατάστασης απαιτούνται νέες οικονομίες κλίμακας, με βασικό άξονα τις εξειδικευμένες υπηρεσίες - κίνητρο για την αξιοποίηση του cloud computing.

Παρόλο που το cloud computing βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα, ασκεί ήδη κάποια επίδραση στο ψηφιακό σύμπαν. Η IDC εκτιμά ότι το 2012, το cloud άγγιξε με κάποιο τρόπο ένα ποσοστό 17% από το μερίδιο της Δυτικής Ευρώπης στο ψηφιακό σύμπαν - σε επίπεδο αποθήκευσης, αναμετάδοσης ή επεξεργασίας. Μέχρι το 2020 το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 42%. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ