2013-03-18 15:37:03
Φωτογραφία για Έρευνα: Πόσο κοστίζει ο «άρτος ο επιούσιος»;
της Γιώτας Μαρίας Πανταζίδου 

Μπορεί οι Έλληνες να έχουν πει το «ψωμί, ψωμάκι» από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση όμως όσο και να πιεζόνται, το ψωμί που αποτελεί παραδοσιακά βασικό συστατικό του ελληνικού τραπεζιού, φροντίζουν να μη λείψει από τη διατροφή τους.

Το Leaks.gr έκανε έρευνα για να διαπιστώσει πόσο κοστίζει σήμερα ο «άρτος ο επιούσιος». Το ρεπορτάζ έδειξε πως οι αποκλίσεις στις τιμές είναι μεγάλες αφού διατίμηση στο ψωμί δεν ισχύει από το 1999. Το κάθε αρτοποιείο πουλάει το ψωμί ανάλογα με τα έξοδα και τις ανάγκες που γεννά ο ανταγωνισμός.

Η ποικιλία είναι μεγάλη και καθορίζει φυσικά την τιμή. Πολύσπορο, χωριάτικο, ολικής αλέσεως, με προζύμι ή πολυτελείας. Η επιλογή του καταναλωτή εξαρτάται από το βαλάντιο του καθενός.

Αγοράσαμε την κλασική φρατζόλα του μισού κιλού από πέντε διαφορετικά αρτοποιεία της Αθήνας. Δείτε τι διαπιστώσαμε.


Περιοχή: Χολαργός Τιμή: 0,75 ευρώ

Περιοχή: Νέο Ψυχικό Τιμή: 0,80 ευρώ

Περιοχή: Άνω Λιόσια Τιμή: 0,50 ευρώ

Περιοχή: Νέο Ψυχικό Τιμή: 0,70 ευρώ

Περιοχή: Μενίδι Τιμή: 0,45

Όπως δηλώνει στο Leaks.g ο τέως πρόεδρος των αρτοποιών Αθήνας, Βασίλης Τζώρτζης, «Η τιμή καθορίζεται από τα λειτουργικά έξοδα και τις ανάγκες του κάθε μαγαζιού. Οι αποκλίσεις στις τιμές είναι λόγω του ανταγωνισμού που ισχύει και στα αρτοποιεία σε μεγάλο βαθμό».

Η τιμή βεβαίως καθορίζεται και από το βάρος του ψωμιού. «Το ψωμί πωλείται σε τεμάχια και το βάρος καθορίζεται από την ΕΟΚ . Είναι των 450, 500, 700 γραμμαρίων ή φτάνουν και το ένα κιλό» διευκρινίζει ο κ. Τζώρτζης. Αναφορικά με την απόκλιση στις τιμές του ψωμιού ο τέως πρόεδρος των αρτοποιών ισχυρίζεται πως «η υψηλότερη τιμή που θα βρείτε το ψωμί συνήθως φτάνει τα 0,80 λεπτά το τεμάχιο και η χαμηλότερη τα 0,40 λεπτά του ευρώ».

Προσοχή στο πολύ φθηνό ψωμί

Ωστόσο, η πολύ χαμηλή τιμή του ψωμιού (όταν συναντάται) θα πρέπει να προβληματίζει τον καταναλωτή σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «όταν βρίσκει ο καταναλωτής πάρα πολύ φθηνή τιμή να ανησυχεί. Γιατί το φθηνό δεν είναι και καλό να έχετε υπόψη σας. Το φθηνό φέρει και κάποιους κινδύνους. Όπως διαπιστώσαμε και με τα άλογα που ήταν «μοσχάρια». Για παράδειγμα, σημαίνει πιο φθηνά άλευρα. Φέρνουν από τη Βουλγαρία με 0,30 λεπτά αλεύρι άγνωστης ποιότητας και με διοξίνες».

«Τα λειτουργικά έξοδα έχουν ανέβει. Το πετρέλαιο, το αέριο, το ρεύμα, η εφορία, ο φόρος επιτηδεύματος, οι πρώτες ύλες, έχουν ανέβει όλα. Φοβάμαι ότι στους αρτοποιούς θα δούμε σύντομα πολλά λουκέτα. Σε λίγο θα δείτε και στη φυλακή πολλούς λόγω των χρεών. Ήδη έχουν κλείσει τώρα τελευταία πολλά αρτοποιεία» δηλώνει κλείνοντας.
leaks.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ