2013-03-18 11:28:21
Φωτογραφία για Ο Πούτιν παίζει σκάκι με την κυπριακή οικονομία
 Εντείνονται και σληραίνουν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις Μόσχας-Λευκωσίας για την επόμενη μέρα της Κύπρου, του τραπεζικού συστήματος της χώρας, των λογαριασμών Ρώσων και του φυσικού αερίου της Μεγαλονήσσου. 

Ο Πούτιν εκμεταλλευόμενος τη δυσμενή οικονομική και πολιτική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος προσφέρει χείρα βοηθείας ζητώντας όμως ικανά ανταλλάγματα.

Χθες το βράδυ φήμες και πληροφορίες για πρόταση της Gazprom για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο δημοσιεύτηκαν στο internet, ενώ λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου τις διέψευσε.

Αργότερα εμφανίστηκε ο Πούτιν να ζητά λίστα λογαριασμών και Ρώσων καταθέτων στις κυπριακές τράπεζες για να εγκρινει επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου του ρώσικου δανείου προς τη χώρα.

Σήμερα άλλες πηγές αναφέρουν πως η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη διαχείρηση του κυπριακού δανείου των 2,5 δισ., ενώ ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας διαμηνλυει ότι οι ρώσικες τράπεζες δεν θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.


Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν δηλώσει πως αναμένουν από τη Ρωσία να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου για πέντε ακόμη χρόνια, μέχρι το 2021.

Την Τετάρτη ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Επισήμως, το κίνητρο της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί, όμως η επιμήκυνση του ρωσικού δανείου και οι καταθέσεις ρώσων επενδυτών στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup για την επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Σοφοκλέους in
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ