2013-03-17 23:23:45
Φωτογραφία για Εξετάζεται αλλαγή των όρων για την Κύπρο
Η Κύπρος και οι μελλοντικοί δανειστές της εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων για τον εφάπαξ φόρο των... καταθέσεων που περιλαμβάνεται στη συμφωνία διάσωσης και προβλέπει ότι οι καταθέτες θα υποστούν ζημιές για τη διάσωση των 10 δις. ευρώ της χώρας.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεση στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, το σχέδιο που εξετάζεται επί του παρόντος, θα αφήσει αμετάβλητο το στόχο των εσόδων στα 5,8 δις. ευρώ, αλλά θα επιδιώκει να προστατέψει τους μικρότερους καταθέτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το νέο σχέδιο προβλέπει ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 θα υποστούν ζημιές κάτω του 5%, οι καταθέσεις από 100.000-500.000 ευρώ θα δεχθούν ζημιές μέχρι 10% και για καταθέσεις άνω των 500.000 ο φόρος θα είναι περίπου 13%.

Η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%. Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα συμφωνηθεί ένα νέο, διαφοροποιημένο σχέδιο για να μετριαστεί ο πόνος για τους μικρότερους καταθέτες, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως είναι εφικτό να αλλάξει το αρχικό σχέδιο, σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές.


Εξάλλου, ο Επίτροπος Olli Rehn, δήλωσε στους Financial Times ότι οι πιστωτές δεν θα είχαν αντίρρηση σε μια μετατόπιση του βάρους. Συγκεκριμένα, «εάν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εφάπαξ εισφορά, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και εάν αυτή έχει την ίδια δημοσιονομική επίπτωση, τότε η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup να εγκρίνει μια τέτοια απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι και ο Κύπριος πρόεδρος πριν από λίγη ώρα στο διάγγελμά του επισήμανε ότι ο ίδιος αγωνίζεται για βελτίωση των όρων της συμφωνίας, «ήδη μέσα στις επόμενες ώρες». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ