2013-03-14 01:09:03
Φωτογραφία για Ως «Δίκαιοι των Εθνών» βραβεύθηκαν από το Ισραήλ, Έλληνες Χριστιανοί
της Μαρίας Γιαχνάκη

Φόρος τιμής σε τρία εξαιρετικά παραδείγματα θάρρους, αυτοθυσίας και ανθρωπισμού αποδόθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣ).

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Αριέ Μέκελ και ο Πρόεδρος του ΚΙΣ, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ απένειμαν μετάλλια και τον τίτλο του "Δικαίου των Εθνών" σε τρεις ακόμη Έλληνες Χριστιανούς οι οποίοι διέσωσαν διωκόμενους Εβραίους συμπατριώτες τους κατά την Γερμανική Κατοχή.

Η Λέλα Καραγιάννη, η θρυλική γυναίκα της Αντίστασης, ανακηρύχθηκε "Δίκαιη των Εθνών" για την διάσωση της οικογένειας του Σολομών Κοέν το 1944.

Τον Απρίλιο του 1944, η Λέλα Καραγιάννη παρείχε στέγη στον Σόλομων Κοέν, την σύζυγό του Ρεγγίνα, και την μικρή τους κόρη Σέλλυ, παρότι οι Γερμανοί την υποψιάζονταν για αντιστασιακή δράση. Φρόντισε επίσης να μεταφερθεί η οικογένεια σε ασφαλές καταφύγιο όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο. Λίγο αργότερα οι Ναζί την συνέλαβαν και την εκτέλεσαν. Ήταν λίγο πριν την απελευθέρωση της Αθήνας.


Μετάλλιο καθώς και τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» και απένειμαν και για το ζεύγος Θεοδωράκη.

Ο Γιώργος και η Πολυμνία Θεοδωράκη τιμήθηκαν για την διάσωση της Μπεατρίς Ματαλόν. Τον Σεπτέμβριο του 1943 το ζεύγος στην Αθήνα της Γερμανικής Κατοχής παρείχε στέγη στην Μπεατρίς παρότι είχαν μια κόρη δύο ετών και η Πολυμνία ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της. Δεν πτοήθηκαν ακόμα όταν ένας Γερμανός χτύπησε την πόρτα τους.

Ο τίτλος του "Δικαίου των Εθνών" δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για την διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Απονέμεται σε άτομα που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για να δοθεί η διάκριση απαιτείται διεξοδική έρευνα από το Γιάντ Βασέμ και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Θεωρείται μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί από την χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 300 Έλληνες "Δίκαιοι" έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Δαμασκηνός, ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, καθώς και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του κοινοβουλίου, πρέσβεις χωρών αλλά και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός τόνισε : « Δεν μιλώ σαν πολιτικός αλλά σαν φίλος του εβραϊκού Ελληνισμού και του Ισραήλ. Η εκδήλωση αυτή τιμά κάτι σπάνιο. Τους χριστιανούς που έσωσαν τους Εβραίους αδελφούς τους. Ήταν ένα καθήκον συνείδησης απέναντι στην βαρβαρότητα των καιρών τους.»

Ο υφυπουργός μάλιστα έκανε λόγω και για τον αντισημιτισμό που υπάρχει έντονος και αυτήν την περίοδο λέγοντας χαρακτηριστικά : «Κόμματα ναζιστικά έκαναν την εμφάνισή τους εκμεταλλευόμενοι την πίκρα του λαού» .

Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπήρξαν άλλοι διωγμοί τόσο συστηματικά διαχρονικοί και μεθοδευμένοι όσο αυτοί εις βάρος των εβραίων.

Τα μετάλλια παρέλαβαν για λογαριασμό των τιμώμενων προσώπων συγγενείς τους ,οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από τους παραβρισκόμενους.

Ο πρέσβης του Ισραήλ μάλιστα κ. Αριέ Μέκελ ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης συγκίνησε με τον λόγο του αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημάδεψαν οικογένειες κι εποχές μιλώντας και για την σπουδαιότητα της ύπαρξης του μεγάλου αυτού ινστιτούτου Γιαντ Βασέμ.

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ