2013-03-11 15:05:03
Φωτογραφία για Ιαπωνία: δεύτερη επέτειος του τσουνάμι – Θρήνος και διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών
Τα θύματα της χειρότερης καταστροφής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τιμά σήμερα, Δευτέρα, η Ιαπωνία.

Στις 11 Μαρτίου του 2011 ισχυρός σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ και τσουνάμι έπληξαν την Ιαπωνία προκαλώντας τον θάνατο 19.000 ανθρώπων, αναγκάζοντας 315.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και καταστρέφοντας το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Γιγάντια κύματα νερού, ύψους 13 μέτρων σάρωσαν το πυρηνικό εργοστάσιο της TEPCO στην επαρχία της Φουκουσίμα, καταστρέφοντας τα συστήματα ψύχρανσης με αποτέλεσμα να λιώσουν τρείς ατομικοί αντιδραστήρες, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Οι συμφορές σάστισαν ένα έθνος που μέχρι τότε πίστευε ότι ήταν προετοιμασμένο για τέτοιου είδους καταστροφές και πως η πυρηνική ενέργεια, που εκείνη την περίοδο καταλάμβανε το 30% του ενεργειακού μείγματος, ήταν καθαρή, ασφαλής και φτηνή.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από το Κοινοβούλιο για να ερευνήσει τα αίτια της καταστροφής απέδωσε το ατύχημα σε ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα στο ελλιπές θεσμικό πλαίσιο αλλά και τις συνεννοήσεις, κάτω από το τραπέζι, μεταξύ της κυβέρνησης, της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο (ΤΕPCO) και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής.

Δυο χρόνια μετά, η ανοικοδόμηση των βορειοανατολικών ακτών αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη και περίπου 300.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα.

Οι κατεστραμμένοι ατομικοί αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση ωστόσο ο παροπλισμός τους θα πάρει δεκαετίες και θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλοί από τους 160.000 κατοίκους που εγκατέλειψαν την περιοχή δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, όταν ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβρη, αύξησε τον προϋπολογισμό για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από 19 τρισεκατομμύρια γιεν σε 25 τρισεκατομμύρια.

Επιμνημόσυνες τελετές

Η κυβέρνηση διοργανώνει σήμερα εθνική τελετή στο Τόκιο, παρουσία του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο στη μνήμη των θυμάτων.

Επιμνημόσυνες τελετές θα οργανωθούν στις πληγείσες περιοχές, ενώ ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλο το αρχιπέλαγος στις 14.16′ τοπική ώρα, ώρα κατά την οποία συντελέστηκε η καταστροφή πριν από δύο χρόνια.

Διαδηλώσεις στην Ιαπωνία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν την Κυριακή διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ιαπωνία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια.

Στο Τόκιο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν συναυλίες και ομιλίες από ηχητικά συστήματα τα οποία τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Κοινοβούλιο.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ