2013-03-11 10:47:01
Φωτογραφία για Το Μαρούσι στους Δήμους χωρίς προϋπολογισμό...!!!
Σε δύσκολη θέση ο Δήμος Αμαρουσίου αφού είδε τον προϋπολογισμό που είχε ψηφίσει στα τέλη του προηγούμενου έτους να γυρνάει πίσω, χωρίς να παίρνει έγκριση, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

 

Και αυτό γιατί, παρά τις γενναίες περικοπές σε σχέση με το 2012, ο φετινός προϋπολογισμός δεν ήταν εναρμονισμένος με τις επιταγές των νέων κανόνων για την κατάρτιση δημοτικών οικονομικών σχεδιασμών, όπως αυτές ορίζονται με την ΚΥΑ 47490/18-12-12. Με την εν λόγω απόφαση, η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους δήμους απόλυτα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που δεν θα υπερβαίνουν τις περυσινές προβλέψεις. Το Μαρούσι δεν πρόλαβε την ΚΥΑ, δεν «υπάκουσε» στις εντολές της . Ωστόσο  όλους αυτούς τους μήνες , η Δημοτική Αρχή Πατούλη , δεν προέβη σε καμία ενέργεια για διόρθωσή του .

Έτσι ο Δήμος ,  μέχρι να πάρει την τελική βούλα η νέα απόφαση, μπορεί μόνο να πληρώνει ανελαστικές δαπάνες.


Το θέμα ήρθε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με τους συμβούλους να είναι αναγκασμένοι να ψηφίσουν ξανά τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2013.

Σταθούλης: Για πρώτη φορά πίσω Στο γεγονός ότι η επίμαχη ΚΥΑ εκδόθηκε μετά την ψήφιση του αρχικού προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο του Αμαρουσίου, άρα δεν πρόλαβε να εναρμονιστεί στους νέους κανόνες, απέδωσε την επιστροφή της πρώτης απόφασης πίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο ,  ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης. «Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε τους σχεδιασμούς μας», σχολίασε.

Πάντως, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, και με όσα πάντα ανέλυσε ο αντιδήμαρχος, ο προϋπολογισμός, ανερχόμενος στα 135 εκατ. ευρώ, παραμένει σταθερός στις βασικές του προβλέψεις, όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα, οι σχεδιασμοί για τα ανταποδοτικά, η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική.

«Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι ότι το καινούργιο πρόγραμμα έχει συνταχθεί με τα απολογιστικά στοιχεία μέχρι και τις 31/12/2012, και όχι μέχρι 30/9/2012 που είχε λάβει υπ’ όψιν το αρχικό», εξήγησε ο κ. Σταθούλης, ο οποίος μίλησε για τεχνικές διαφοροποιήσεις. Πάντως ο αντιδήμαρχος τόνισε την ανάγκη η νέα απόφαση να ληφθεί και να σταλεί προς έγκριση άμεσα, καθώς, σύμφωνα με το Νόμο, μέχρι να εγκριθεί ο τελικός προϋπολογισμός του Δήμου, η διοίκηση μπορεί να πληρώνει μονάχα μισθούς και ανελαστικές δαπάνες: «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή του για να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα», υπογράμμισε.

Ένταση στην  ψηφοφορία

Και ενώ ενστάσεις, διαφοροποιήσεις και προτάσεις είχαν διατυπωθεί στην αρχική συζήτηση του προϋπολογισμού, στην τροποιητική απόφαση ήρθε αυτή καθ’ αυτή η ψηφοφορία να δημιουργήσει εντάσεις.

Αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας απουσίαζαν, με αποτέλεσμα μονάχα οι 19 που ήταν παρόντες να υπερψηφίσουν το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ 12 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (και από εκεί απουσίες) ψήφισαν κατά.

Με το τέλος της ψηφοφορίας και ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. Επαμεινώνδας Γαρδέλης ανακοίνωσε ότι το θέμα πέρασε με πλειοψηφία, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας έφεραν αντιρρήσεις για την εγκυρότητα της απόφασης, καθώς δήλωσαν ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού θέλει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις 22 θετικές ψήφους, «άρα δεν έχει εγκριθεί», όπως σημείωσε και ο επικεφαλής της ελάσσονος Λευτέρης Μαγιάκης.

Μετά από ώρα «διαπραγματεύσεων» και αντεγκλήσεων, ο κ. Γαρδέλης απάντησε ότι επρόκειτο για τροποποίηση του προϋπολογισμού και δεν ήθελε απόλυτη πλειοψηφία.
newsta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ