2013-03-08 07:51:05
Φωτογραφία για Σε σημείο καμπής η οικονομία, σύμφωνα με την Alpha Bank
Τα προβλήματα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και στην αδυναμία είσπραξης φόρων και εισφορών αναφέρονται οι αναλυτές της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσιοποίησε σήμερα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας.

Στην ανάλυση της Alpha Bank τονίζεται πως η χώρα βρίσκεται και πάλι σε σημείο καμπής, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου 2013, χωρίς να μπορεί να ταυτοποιήσει ικανό αριθμό οργανικών θέσεων προς κατάργηση και προσωπικού προς αποχώρηση.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και των εκκρεμών επιστροφών φόρων προς τον ιδιωτικό τομέα (περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Νοέμβριος 2012-Φεβρουαρίου 2013) ενισχύει την ρευστότητα των επιχειρήσεων και επαναφέρει σταδιακά την ομαλότητα στην λειτουργία της οικονομίας, ενώ αναφέρουν πως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί σύντομα, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους στο δυσμενές περιβάλλον της ύφεσης, των καθυστερήσεων και των επισφαλειών.


Υπογραμμίζουν ωστόσο πως η εδραίωση των θετικών αυτών τάσεων που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία υπονομεύεται από τις επαγγελίες ενός μεγάλου φάσματος του πολιτικού συστήματος που υπερθεματίζει με ατελέσφορες πολιτικές για την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως «πέραν πάσης αμφιβολίας η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο πρόβλημα είσπραξης των κρατικών εσόδων, φόρων και εισφορών» και προσθέτουν πως η οποιαδήποτε πρόταση αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος της χώρας, από όπου και αν προέρχεται, θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές οι οποίες να αντιμετωπίζουν και να διορθώνουν τα σημαντικά μειονεκτήματα του ισχύοντος φορολογικού συστήματος που οδηγούν στην ταχεία πτώση των εσόδων του κράτους.

«Γενικά, μέτρα που μειώνουν τα φορολογικά έσοδα θα ήταν καταστροφικά στην τρέχουσα, εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα, περίοδο. Επίσης, το ίδιο καταστροφική είναι και η κάλυψη που παρέχεται από πολλές πλευρές σε αυτούς που δεν πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ακόμη και από τον ΦΠΑ που τον έχουν ήδη εισπράξει. Από την άλλη πλευρά τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής από όπου και αν προέρχεται, όχι μόνο για την αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά κυρίως για την αποκατάσταση της απολύτως αναγκαίας φορολογικής δικαιοσύνης», τονίζεται στην ανάλυση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ