2013-03-07 11:55:04
Φωτογραφία για Ν. Μαντούρο: Ποιος είναι ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας
Γεννηθείς το 1962 στο Καράκας ο Νικολάς Μαντούρο είναι ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αποχωρώντας για την χειρουργική του επέμβαση στην Κούβα τον έχρησε διάδοχό του.

Ο Μαντούρο άρχισε να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείων και σύντομα έγινε μέλος του κύκλου του Ούγκο Τσάβες. Ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από τον Οκτώβριο του 2012 και υπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Αξέχαστη είναι η φράση του Ούγκο Τσάβες στους επικριτές του Μαντούρο: «Η μπουρζουαζία κοροϊδεύει τον Νικολάς Μαντούρο επειδή ήταν οδηγός λεωφορείου. Δείτε, όμως τώρα που βρίσκεται».

Ο Μαντούρο συνόδευσε στις συνεντεύξεις Τύπου τον Τσάβες και ταξίδεψε πολλές φορές στην Κούβα μαζί του, κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θεραπείας του από τον καρκίνο. Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μαντούρο χαρακτηρίστηκε κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, καθώς οι δεσμοί της Βενεζουέλας με την Κούβα αυξήθηκαν, όπως και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σφοδρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Βενεζουέλα.


Χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτικής προσωπικότητας Μαντούρο είναι η στήριξη στον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη και οι ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις με την Κολομβία. «Μελανή» στιγμή του είναι ο χαρακτηρισμός των πολιτικών της αντιπολίτευσης «συκιές», για τον οποίο αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγνώμη στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας προβλέπει ανάληψη προσωρινής προεδρίας από τον εκπρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ντιοσντάντο Καμπέλο , όμως όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Ούγκο Τσάβες είχε καταστήσει σαφές ποιος ήθελε να συνεχίσει το έργο του και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Νικολάς Μαντούρο.

Ο Μαντούρο στις εκλογές που θα γίνουν σε περίπου ένα μήνα στη Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει τον κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες, τον οποίο επέλεξαν ομόφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να θέσει υποψηφιότητα. Ο Καπρίλες έχασε από τον Τσάβες στις εκλογές του περασμένου έτους.

attikipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ